GadgetGear.nl

Review: TRNDlabs NOVA


Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de TRNDlabs NOVA met 3.5 sterren.

The Good
 • Echt wireless
 • Onopvallend profiel
 • Degelijk geluid
 • Interessant geprijsd

The Bad
 • Instabiele bluetoothverbinding

TRNDlabs NOVA kopen
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de prijs bij TRNDlabs.com

De TRNDLabs NOVA is een volledig draadloze set bluetooth in-ears. Dus twee losse oordopjes die via bluetooth met elkaar verbonden zijn èn met het apparaat dat als audiobron fungeert zoals je telefoon of laptop. De set wordt geleverd met een oplaaddock waar de oordopjes in bewaard en opgeladen kunnen worden.

Unboxing

 

Bij het uitpakken van de TRNDlabs NOVA’s treffen we het volgende aan:

 • NOVA in-ears
 • Micro-USB naar USB laad-kabel van 60 cm
 • 4 sets earplugs; small, medium en large en een set van traagschuim in maat large
 • NOVA Power Case
 • Gebruiksaanwijzing
 • Kaartje met contactgegevens TRNDLabs

 

Specificaties

 

De opgegeven specificaties door TRNDlabs:

 • Ontvangst: 10 meter
 • Luistertijd: Tot 3 uur
 • Spreektijd: Tot 3,5 uur
 • Power case: 60 hours uur extra werktijd
 • Batterijcapaciteit: 2.800 mAh
 • Oplaadtijd earbud: 1 uur
 • Oplaadtijd powercase: 3 uur
 • Dimensies earbud: 15 x 15 x 25 mm
 • Dimensies powercase: 89 x 89 x 60 mm (Case)
 • Gewicht earbud: 4 gram
 • Gewicht powercase: 101 gram

 

De te verwachten prestaties komen in termen van ontvangst redelijk overeen met wat TRNDlabs opgegeven heeft. De stroomoutput van de USB-aansluiting van de powercase is gemeten op ongeveer 0,5 A, wat betekent dat het veilig is om alle apparaten op te laden, hoewel met een capaciteit (‘laadruimte van de batterij’) van 2.800 mAh je niet onwijs ver komt. De gemiddelde telefoon beschikt immers over een grotere laadcapaciteit. Echter, voor een noodoplossing kan het alsnog nuttig zijn.

 

Ontwerp

 

De NOVA’s zijn vervaardigd van plastic en chroom. Het plastic is afgewerkt met soft touch-laag. Aan de achterkant zien we een knop die gebruikt wordt voor het pairen, het aannemen en afsluiten van gesprekken, spelen en stoppen van een mediabestand en het in- en uitschakelen middels dubbel of enkel indrukken. Ook zien we aan de achterkant een indicatorlampje (op de afbeelding ogenschijnlijk een gaatje) waarmee de verbindingsstatus aangegeven wordt met de bekende blauw-rode bluetoothkleuren. Op het plastic deel wordt in het wit aan de hand van een ‘l’ en een ‘r’ de linker en rechter earbud aangegeven.

 

 

 

De Powercase is vervaardigd van plastic en werkt via een draaimechanisme en kent drie standen; gesloten, met de openingen voor de earbuds om ze op te laden, en een stand waarmee je via USB de powercase als powerbank kan gebruiken. Dit is ook de zijde waar via micro-usb de powercase dient te worden opgeladen. Ook is een knop te zien waarmee de lading van de powerbank gecontroleerd kan worden, waarvan de hoeveelheid aangegeven wordt met vier blauwe leds. Door de magneten die in de earbuds verwerkt zijn, schieten ze earbuds makkelijk in hun plaats in de powercase.

 

 

 

Draagcomfort

 

Het draagcomfort van de NOVA’s is prima te noemen. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat bij dit concept draadloze in-ears in vergelijking met bedrade in-ears, het draagcomfort nog meer afhankelijk is van de mate waarin de earplugs goed passen. Uiteraard zijn earbuds van dit concept zwaarder dan alternatieven met draad, dus als de earplugs minder goed passen, is dit meteen merkbaar. Verder is het uiteraard ook zo dat àls een earbud een keer uit je oor valt, het vaak even zoeken zal zijn (als dit überhaupt nog zin heeft). Persoonlijk heb ik de earbuds zonder enige vorm van oorpijn door een hele lading kunnen dragen en geen enkele vorm van discomfort gevoeld.

 

Werking

 

De earbuds zijn makkelijk te pairen. Wanneer beiden earbuds in pairingsmodus worden gezet, vinden ze elkaar vrijwel meteen. Het pairen met een telefoon of notebook werkt verder zoals we gewend zijn van andere bluetooth audio-apparaten. Een leuk detail is dat bij het inschakelen en het pairen je, als je de earbuds in hebt, een stemgeluid hoort. ‘Power on’, ‘connected’, ‘left channel’, ‘right channel’. Minder leuk is dat op het moment dat de earbuds aan het eind van hun lading zitten, je voortdurend een stem krijgt die je eraan herinnert dat deze weer opgeladen dient te worden. Met de laatste minuten lading even je muzieklijst of podcast afluisteren kun je dus vergeten.

Het grote nadeel van de NOVA’s is dat de bluetoothverbinding tussen de linker (wat het master apparaat is en standaard de zijde is die verbinding maakt met de audiobron terwijl de rechter met de linker verbindt) en rechter earbud niet bepaald stabiel genoemd kan worden. Er zijn momenten dat de NOVA’s foutloos werken, maar andere momenten dat de rechter earbud regelmatig connectie verliest met de linker en je dus slechts aan de linkerzijde audio hebt.

De verbinding van de linker earbud met het audio-apparaat is gewoon stabiel.

Het voeren van gesprekken verloopt simpelweg ondermaats. Er is redelijk wat ruis en het spraakvolume moet aanzienlijk zijn wil je bij je gesprekspartner echt duidelijk door komen.

Geluidskwaliteit

 

Het geluid zou ik omschrijven als neutraal. Geen van de tonen is lijkt overdreven te zijn. De bas is redelijk genuanceerd en wordt prima weergegeven. Voor de bassheads zijn de NOVA’s duidelijk niet. De hoge en in iets grotere mate lage tonen zijn minder gedetailleerd en in het geval van hogere volumes vertonen de hoge tonen enige distortie. Teksten en beats zijn gewoon duidelijk te horen, en het midden mankeert weinig aan. Persoonlijk luister ik veel naar podcasts waarvoor het signatuur van de NOVA’s ideaal is. Het maximale volume ligt helaas niet al te hoog. Het zit tegen de grens aan van een niveau dat ik als onprettig zou ervaren. De earplugs die met de NOVA’s meegeleverd worden, zorgen in combinatie met de earplugs voor een goede afsluiting van de omgeving. De reguliere rubberen en zeker de traagschuimen earplugs zorgen ervoor dat je niets anders hoort dan de audio vanuit de geluidsbron.

 

Conclusie

 

TRENDlabs zet met de NOVA’s een interessante optie neer. Het geluid is redelijk, de combinatie met de powercase is interessant uitgewerkt. Het is per gebruiker afhankelijk of de geboden features nuttig zijn en of de capaciteit voldoende is.

De stabiliteit van de bluetoothverbinding blijft echter een nadeel.

 

TRNDlabs NOVA kopen
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de prijs bij TRNDlabs.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.