Review: Seagate Backup Plus 5TB

Seagate Backup Plus 5TB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

We gingen naar de IFA en namen mee… de enorme Seagate Backup Plus 5TB externe harddrive. Een externe harddrive met een software suite om backups in goede banen te leiden. En wanneer je dan met je dure laptop alleen in de nacht door Berlijn loopt, ben je blij op je AirBNB een back-up te hebben.

Unboxing

Pas na het opnemen van de unboxing video viel het me op dat er wat inconsistenties waren in de verpakking van deze prachtige drive. Ze staat op één zijkant vermeld dat hij alleen met computers verbonden kan worden. Op de andere zijkant zie je echter dat hij ook compatible is met apparaten op Android/iOS. Daarnaast zit in het doosje, de handleiding van de Seagate Backup Plus Slim. In de basis hetzelfde product, maar toch zijn dit kleine details die echt over het hoofd zijn gezien.

Design

Qua design is de Seagate Backup Plus 5TB eigenlijk een heel subtiel vormgegeven drive. Gewoon een net kastje. Het Seagate logo is wel zichtbaar, maar beperkt zich tot het icoon op de voorkant. De onderkant is deze groter, maar ook erg netjes verwerkt. Dit laat zien dat er wel echt goed over is nagedacht ondanks dat de vormgeving in eerste instantie misschien wat simpel lijkt.

Installatie (PC)

Meteen na aansluiten zien we een setup programma op de drive. Deze opent een browser voor productregistratie waarna we de benodigde Seagate software mogen installeren. De Seagate Dashboard. Daarnaast leidt de interface ons naar een abonnementsdienst voor een data recovery service. Daar kun je dan kosteloos aanspraak op maken wanneer de drive ooit defect raakt, besmet wordt door een virus etc. Opvallend detail is dat de Nederlandse pagina voor de dienst dollarprijzen communiceert. Het is dus eigenlijk een soort verzekering en hij is niet heel duur. Ga je persoonlijke bestanden op de drive zetten, is dit misschien wel een hele handige dienst om gebruik van te maken.

Na een klik op de enorme groene pijl kom je op een wat minder ‘mooie’ pagina die wel heel erg nuttig is. Een berg aan informatie over hoe je data van en naar de schijf brengt, backups plant etc. Enorm handig.

Installatie (Android)

Nadat de installatie voor PC is voltooid, mag je met de installatie voor Android aan de slag. Of iOS, maar we beperken ons voor deze review tot Android. De technologie voor de cloud backups komt van Nero, een grote software partij.

De app is erg goed opgezet Deze maakt duidelijk onderscheid tussen backups via WiFi en via 4G. Heb je een unlimited dataplan, maakt het natuurlijk niet uit wanneer je een back-up onderweg maakt. Heb je een datalimiet, kun je dit voorkomen door WiFi backups in te stellen. De PC app wekt de suggestie dat je ook daar vanuit een backup van een smartphone of tablet kunt starten, maar dat valt in de praktijk tegen..

Social backup

Het is mogelijk om via het Seagate dashboard ook jouw sociale media te connecten. Niet om de delen hoe leuk de drive is, maar om jouw foto’s en video’s te managen. Je kunt ze uploaden vanuit het Dasboard, maar natuurlijk ook vooral downloaden en opslaan op de Backup Plus 5TB drive. Handig! Toch valt het op dat er geen ondersteuning is voor Twitter. Wel voor Facebook, Flickr en YouTube. Daarbij is de ondersteuning voor YouTube wel beperkt tot uploaden en niet downloaden.

Naar de cloud Backuppen

Je kunt jouw Seagate Backup Plus ook uitbreiden met cloud back-ups. Handig om nog net even wat meer zekerheid in te bouwen. Hiervoor maakt de software van Seagate gebruik van de grote drie; Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive. Afhankelijk van de abonnementen die je bij die diensten hebt, heb je een bepaalde hoeveelheid ruimte beschikbaar.

Prestaties

Hoewel backups het primaire argument lijken te zijn om deze enorme drive aan te schaffen, kun je hem natuurlijk ook goed inzetten als reguliere externe harddrive voor dataopslag. En dan is het belangrijk om te weten hoe het zit met de prestaties van de drive.

Onder de meest ideale omstandigheden ligt de leessnelheid met 151.1MB per seconde echt lekker hoog. Het is immers een klassieke harddrive. Met 125.1 MB aan schrijfsnelheid, heb je ook een comfortabele ervaring. Maar dat behaal je vooral met het verplaatsen van grote bestanden. Denk aan films en hoge kwaliteit muziek. Met kleinere bestanden zien we iets wisselende prestaties, maar niet heel slecht. Alleen bij de 4K test valt de score relatief laat uit. Dus ga je duizenden kleine Word bestanden in één klap verplaatsen, dan ben je wel even bezig. Buiten dit, een prima ervaring.

Daarmee kwalificeert de drive zich in theorie ook om gebruikt te worden in combinatie met consoles. Met de Switch hebben we hem nog niet getest omdat de Switch zelf hier nog niet aan toe is. Wel met de PS4 en de Xbox One. Na een rondje formateren wordt de drive netjes herkend en kunnen we onze games er van spelen. De laadtijden zijn voor een HDD doorgaans echt prima.

Conclusie: Seagate Backup Plus 5TB

Met de Seagate Backup Plus 5TB zet Seagate haar backup drive strategie stevig door. De software is sinds de laatste review een stuk gemakkelijker geworden en er is een brede ondersteuning voor backups via de cloud. Hierdoor beperk je jezelf niet alleen tot PC backups, maar kun je ook gewoon alle tablets en smartphones van een degelijke backup voorzien. Inclusief contacten en berichten. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijke, enorme drive voor je gameconsole.

Seagate Backup Plus 5TB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Behoorlijk vlotte drive
  • Extreem veel opslagruimte
  • Backups voor PC, Mac, Android en iOS
  • Duidelijke software
  • Prima cloud ondersteuning

THE BAD

  • Een paar kleine schoonheidsfoutjes in de software en op de verpakking staan de vijf sterren in de weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events