Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Raumfeld Connector

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel mogelijkheden
  • Goede streams

THE BAD

  • Simpel, plastic doosje
  • Geen mogelijkheid tot inschakelen versterker

Oké, met de IFA in het achterhoofd weten we dat het Raumfeld merk verdwijnt. Sterker nog, de hele Raumfeld Connector wordt vervangen voor een veel interessanter Teufel product dat hetzelfde doet. Maar er gewoon beter uitziet en meer opties heeft. Reden voor Teufel ook om de prijs van de Raumfeld Connector te verlagen en dat maakt deze tool misschien wel heel interessant voor iedereen die al met een Raumfeld systeem is begonnen.

Unboxing

In de doos van de Raumfeld Connector vinden we de connector en een adapter om deze van stroom te voorzien.

Design

De Raumfeld Connector is een simpel, plastic doosje dat duidelijk niet verraadt wat er aan high-end audiotechnologie in zit. Iets dat Teufel met de opvolger heel slim al heeft opgelost door een premium behuizing te ontwikkelen. Maar daar betaal je dan ook iets meer voor.

Bediening

Qua bediening mis je in dit Raumfeld product de vier sneltoetsen. Die ook weer terug te vinden zijn in de opvolger. Hierin heb je alleen een algemene functietoets bovenop, een setup en reset knop achterop. Meer heb je waarschijnlijk ook niet nodig.

Installatie

De Raumfeld Connector is een product waarmee je bestaande audio oplossingen geschikt maakt voor jouw Raumfeld multiroom netwerk. Niet alleen via de Raumfeld app, maar ook via Google Cast. Daar is het systeem ook compatible mee. Dit laatste maakt de Raumfeld Connector ook te combineren met domotica oplossingen zoals de Homey.

Leuk detail is dat de Raumfeld Connector niet alleen een analoge stereo uitgang heeft, maar ook een analoge stereo ingang. Daarmee kun je muziek vanaf een bepaalde audiobron ook jouw multiroom netwerk in streamen. In mijn geval heb ik dit bijvoorbeeld vanaf mijn PC gedaan. Een erg handige en leuke oplossing. Naast analoog kun je ook een optische, digitale uitgang gebruiken om muziek naar jouw versterker te sturen. Een optionele LAN kabel is altijd handig voor een stabieler netwerk en de USB aansluiting laat je media op het Raumfeld netwerk delen. De Raumfeld Connector is dus het Zwitsers zakmes in het multi-room portfolio van Teufel.

Gemis

Maar toch laat de Raumfeld Connector mij ook iets missen. Ik kan het geluid wel naar de connector sturen, maar ik moet nog met de hand de versterker aanzetten en het volume daarop bijregelen. Sonos heeft al jaren de optie om een product als dit met of zonder versterker erin aan te schaffen. Ik zou het enorm waarderen als Teufel dan ook met een versie komt waar de versterker al in zit. Dan hoef ik alleen nog maar mijn passieve speakers aan te sluiten.

Gebruik

Wij hebben de Raumfeld Connector heel specifiek ingezet voor audio in de tuin. We hebben twee terrassen voorzien van weerbestendige actieve speakers. Op die manier hebben we een uniform geluid binnen- en buitenshuis. Zeker tijdens feestjes is het erg aangenaam dat de muziek buiten en binnen in elkaar overloopt.

Geluidskwaliteit

En eindelijk ben je nu zelf de baas over de geluidskwaliteit van de Raumfeld Connector. Oké, ik heb nog geen reden gehad om negatief te zijn over het geluid uit een Raumfeld speaker. Maar toch. Wil jij een stevige speakerset van B&W aan het Raumfeld netwerk hangen, dan kan dat nu gewoon. Geen enkel probleem. Je bepaalt zelf de grens.

Belangrijker is de kwaliteit van de streams. En ook dat zit wel goed. Raumfeld heeft doorgaans voldoende buffer om de streams niet te onderbreken en het geluid blijft keurig in sync.

Conclusie: Raumfeld Connector

De Raumfeld Connector geeft je de mogelijkheid om letterlijk alle kanten op te bewegen met jouw Raumfeld systeem. Ja, er ontstaat wel een verlangen naar een versie met ingebouwde vesterker. Toch scoort de fabrikant goed met deze connector omdat hij simpelweg alles doet wat hij moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.