Review: Minix Neo Z83-4 Pro (Mini PC op Windows 10 Pro)

Minix Neo Z83-4 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

De eerder gereviewde Minix Neo Z83-4 van Minix bleek zo populair onder zakelijke gebruikers, dat het Chinese bedrijf nu ook een zakelijke variant op de markt heeft gebracht; de Minix Neo Z83-4 Pro.

Unboxing

In de unboxing zien we een groot verschil ten opzichte van het standaard model. De Minix Neo Z83-4 Pro komt namelijk met een VESA mount. Daarmee is de mini PC achterop een monitor te schroeven. Ideaal voor een nette werkplek. Zeker wanneer deze in het zicht is.

Design

Qua design is er aan de Minix Neo Z83-4 Pro niet echt iets veranderd. Behalve dan dat je er nu een VESA mount bij krijgt.

Koop je de Minix Neo Z83-4 Pro voor gebruik zonder VESA mount (waarschijnlijk goedkoper dan een Neo Z83-4 upgraden naar Windows Pro), dan moet je wel even opletten. De mount klemt nogal en dat levert gladde plekken op de hoeken van de Minix Neo Z83-4 Pro op. Dus voorzichtig losmaken is het advies. Of gewoon laten zitten natuurlijk.

Aansluitingen

Aan de zijkant vinden we 3 USB 2.0 aansluitingen en 1 USB 3.0 aansluiting. Mogelijkheden genoeg dus. Ook vinden we aan de zijkant het TF slot waar je een micro-SD kaartje in kunt doen om de opslagruimte te vergroten.

Aan de achterkant vinden we de stroom aansluiting, de HDMI poort, een DisplayPort en een analoge audio in- en uitgang.

Links vinden we tenslotte de aansluiting voor de antenne van de Minix Neo Z83-4 Pro.

Specs

De Minix Neo Z83-4 Pro draait op een Intel Atom X5-8300 chipset. Dit is een quad-core chipset die een burst snelheid van 1.84GHz heeft. De processor heeft 2MB aan cache en een gemiddeld verbruik van 2 Watt. Lekker energiezuinig dus. Ook ligt er 4GB aan werkgeheugen in.

Je krijgt 32GB aan opslagruimte in de Minix Neo Z83-4 Pro. Daar is grofweg de helft van over als je de Windows software daar van aftrekt. Extra opslagruimte is dus geen overbodige luxe. Het 32GB eMMC geheugen werkt ongeveer met de snelheid van een 7200RPM harddrive. Dat is vlot, maar niet super snel. Daar staat tegenover dat Windows 10 Pro wel heel snel weet te booten vanaf het geheugen. Er is een leessnelheid van rond de 145MB per seconde en een schrijfsnelheid van rond de 116MB per seconde.

De Minix Neo Z83-4 Pro is een passief gekoelde mini PC. Dat is waar Minix ook echt weet te scoren met deze chipset. De thermische opbouw zorgt ervoor dat je ondanks het gebrek aan ventilatie, toch prestaties ziet die goed genoeg zijn voor werkzaamheden op internet en met office programma’s. Dat is ook echt het doel van deze Minix Neo Z83-4 Pro.

Natuurlijk is de Minix Neo Z83-4 Pro door de VESA mount ook heel interessant om achter een TV te schroeven. Als je van plan bent om 4K te gaan streamen, moet je er wel aan denken een LAN aansluiting te gebruiken. 4K streamen over WiFi gaat niet helemaal goed.

Draadloos zit de chipset verder prima in elkaar. Er is ondersteuning voor 802.11ac op 5GHz. Daarmee haalt de Minix Neo Z83-4 Pro het maximale uit haar dual-band antenne. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 4.2.

Conclusie Minix Neo Z83-4 Pro

De Minix Neo Z83-4 Pro is een kleine upgrade ten aanzien van de Minix Neo Z83-4. Feitelijk krijg je voor een paar tientjes meer Windows 10 Pro en een VESA mount. Als je slechts één van de twee nodig hebt, is de meerprijs het al wel waard. Qua prestaties weet de Minix Neo Z83-4 Pro beter te scoren dan alternatieven als de Intel Compute Stick. Hier valt gewoon beter op te werken doordat het machientje vlotter schakelt tussen verschillende programma’s.

Minix Neo Z83-4 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Volledige Windows 10 Pro mini PC
  • Heerlijk stil
  • Vlot genoeg voor office gebruik
  • VESA mount

THE BAD

  • Niet heel geschikt als 4K mediaplayer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events