Review: Minix Neo Z83-4 (Mini PC op Windows 10)

Minix Neo Z83-4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Met de Minix Neo Z83-4 zet Minix een nieuwe mini PC neer die de brug moet vormen tussen de mediaplayer en de zakelijke markt. De compacte Windows 10 PC is niet alleen vlot genoeg om films mee te streamen, ook multitasken tussen office programma’s gaat echt prima.

Unboxing

De verpakking van Minix is weer heerlijk compleet. Niet alleen vinden we de Neo Z83-4 mini PC in het doosje, maar ook een externe WiFi antenne, een netstroom adapter, documentatie en een HDMI kabel. Je moet alleen zelf nog voor een toetsenbord, muis en monitor of TV zorgen. Verder is het pakket mooi compleet.

Leuk detail is dat je optioneel ook een VESA mount voor de Minix Neo Z83-4 kunt aanschaffen. Deze optie bood Minix niet eerder met zijn modellen.

Design

Het ontwerp van de Minix Neo Z83-4 valt niet op tussen de eerdere Minix mediaplayers en mini PC’s. Het bedrijf voert al jaren vrijwel dezelfde behuizing. Uitzondering is de premium Neo Z64 mini PC die Minix twee jaar geleden op de markt bracht.

Ook nu zijn de aansluitingen weer over de achter- en zijkant verdeeld. Daarbij is de power knop lekker comfortabel op de zijkant geplaatst.

Specs

Minix heeft haar Neo Z83-4 opgebouwd op een Intel Atom X5-Z8300 processor. Dit is een 64-bit processor. Deze heeft 4 rekenkernen met een burst snelheid op 1.84GHz en 2MB cache. Met een gemiddeld verbruik van 2 Watt is hij erg energiezuinig. Op deze chipset krijg je 4GB aan werkgeheugen.

Je krijgt van Minix standaard 32GB aan opslagruimte op de Neo Z83-4. Hier is grofweg de helft van over wanneer je de eerste updates hebt gedraaid. Met alle updates die Microsoft over de jaren nog naar binnen trekt, kan het handig zijn om alvast een microSD kaart bij te plaatsen en daar vooral je data op te zetten. Qua snelheid is het interne geheugen te vergelijken met een 7200RPM harddrive. Je krijgt een schrijfsnelheid van rond de 115MB per seconde en 145MB per seconde leessnelheid.

Zoals boven al aangegeven, zijn deze specs goed genoeg voor dagelijks gebruik in een lichte kantooromgeving, maar zeker ook om multimedia af te spelen. Ook lichte spelletjes behoren tot de mogelijkheden.

Kijken we naar de algemene prestaties, dan is de Neo Z83-4 veel sneller dan alternatieven als bijvoorbeeld de Intel Compute Stick en tablets die op dezelfde chipset draaien. Dit komt vooral door de formfactor en dat de passieve koeling van de Neo Z83-4 erg goed geregeld is.

Draadloos

Draadloos krijg je een systeem dat keurig over dual-band WiFi beschikt. Op de 5GHz band is er ondersteuning voor 802.11ac. Daarmee maakt hij optimaal gebruik van de 5GHz band. Toch blijft het ons advies om, zeker als je hem als mediaplayer gebruikt, vooral gebruik te maken van een LAN kabel. Zeker bij 4K beelden heeft de Neo Z83-4 toch wel erg veel moeite over WiFi.

Ook qua bluetooth is de Neo Z83-4 helemaal bij. Er zit standaard ondersteuning voor Bluetooth 4.2 in.

Aansluitingen

Op de rechter zijkant zitten drie USB 2.0 aansluitingen en één USB 3.0 aansluiting. Daarnaast zit hier een TF slot voor micro-SD kaarten.

Op de achterkant heeft Minix een HDMI, Displayport, LAN en stroomaansluiting geplaatst. Daarnaast zit er een analoge audio in- en uitgang voor een headset.

 

Tenslotte zit links de aansluiting voor de dual-band WiFi antenne en een kensington lock om de Neo Z83-4 vast te zetten.

Conclusie Minix Neo Z83-4

De Minix Neo Z83-4 is een fanless mini PC op Windows 10. Voor een machine met deze Intel Atom chipset is het dan echt een uitdaging om nog tot een redelijke performance te komen. Toch laat de Neo Z83-4 zien prima in staat te zijn om zowel een sterke mediaplayer te zijn als een platform voor alledaagse kantoortoepassingen. Bovendien zijn er lekker veel aansluitingen om gebruik van te maken.

Minix Neo Z83-4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 4 USB poorten
  • Volledige Windows 10 installatie
  • Zee compact
  • Lekker stil

THE BAD

  • Heeft moeite 4K over WiFi te streamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events