Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Denver Frameo PFF-711BLACK met 4.5 sterren.

The Good
 • De Frameo ervaring verloopt enorm soepel
 • Simpel in gebruik
 • Ruim voldoende opslagruimte
 • Reageert vlot
 • Cropt de foto's erg netjes
The Bad
 • Er is niet goed nagedacht over hoe de micro-USB kabel in de weg kan zitten wanneer je het lijstje ophangt of neerzet


Fotolijstjes zijn doorgaans de meest saaie producten die we in handen krijgen. Zo saai dat we ze tot voorkort niet eens wilden reviewen. Tot Denver ons vroeg om eens te kijken naar de Denver Frameo PFF-711BLACK. Een fotolijstje met een app. Een app die werkt. Een app die het fotolijstje gewoon leuk maakt. Verslavend zelfs.

Wat is Frameo

Frameo is een platform dat zich richt op de ontwikkeling van slimme fotolijstjes op basis van de Frameo app. Frameo is niet van Denver, maar een bedrijf waar Denver de technologie inkoopt. Je mag verwachten dat andere fabrikanten ook Frameo lijstjes gaan ontwikkelen waardoor je meer variatie krijgt in designs en kwaliteit. Voorlopig loopt Denver hierin voorop met vier verschillende modellen.

Unboxing

De unboxing van de Denver Frameo PFF-711BLACK is niet heel spannend. Het doosje is opvallend netjes vormgegeven. Het fotolijstje zelf zit erg netjes verpakt en er zit zowel een micro-USB kabel in als een USB netstroom adapter en een handleiding. Meer heb je niet nodig.

Design

Denver kent twee designlijnen in twee kleuren en in twee formaten. Beide lijnen komen letterlijk uit andere fabrieken. Wij hebben de Denver Frameo PFF-711BLACK getest. Dit is een 7 inch model, zwart met een 16:9 beeldverhouding.

Denver probeert de prijs te drukken en doet dit gelukkig alleen op het exterieur. Het hele frame is van plastic, zo ook de laag die over het display ligt. Dit is natuurlijk wat krasgevoelig, maar het staat op een kastje of hangt tegen een muur. Een risico dat je best kunt nemen. Wanneer zonlicht over het display reflecteert, zie je wel dat het plastic niet egaal is, maar verder valt het niet op.

Overigens viel het pas tegen het einde van onze test op dat er een beschermende folie over het display zit. Trek je dit eraf, wordt het ineens een hoogglans lijstje en heb je nog minder het idee dat het plastic is.

Je krijgt ook verschillende manieren om het lijstje te plaatsen. Met de standaard kun je hem horizontaal en verticaal plaatsen. Met de ogen achterop het lijstje is hij horizontaal of verticaal op te hengen. Let alleen wel op dat er geen handig sleufje is voor de kabel. Vlak op de muur hangen is dus niet mogelijk omdat hij altijd zal wankelen op het snoertje. Wanneer je hem verticaal neerzet, wilt het snoertje zich ook in het zicht bewegen. Een optionele haakse micro-USB plug zou hier uitkomst bieden. Overigens gewoon in de Chinese webshops te bestellen voor nog geen kwartje.

Waar Denver gelukkig niet op bespaart is het 7 inch IPS display zelf. De resolutie van 1024×600 pixels is niet enorm, maar van een afstandje merk je dat niet echt. Sterker nog, ook van dichtbij is er geen moment dat ik me stoor aan het formaat van de pixels. Belangrijker dan de resolutie van een digitaal fotolijstje, is de kijkhoek. En die is zeer breed. Er is dus geen enkel moment dat ik het idee heb naar een relatief goedkoop product te kijken. Daarmee lijkt Denver een prima balans te hebben gevonden tussen prijs en kwaliteit.

Het 7 inch display van de Denver Frameo PFF-711BLACK is een touchscreen. Daarmee kun je snel tussen foto’s bladeren, maar ook het lijstje instellen. Het display lijkt niet heel gevoelig te zijn voor vette vingers. Dus ook dat zit wel goed.

Specs

Het hart van de Denver Frameo PFF-711BLACK wordt gevormd door Android. Je zou kunnen stellen dat de Denver Frameo PFF-711BLACK eigenlijk een Android tablet is, maar dan zonder een eigen accu en zonder andere apps. Het systeem draait namelijk gewoon op Android 6.x. Verbinding via WiFi gaat over 2.4GHz en dat is ook ruim voldoende qua snelheid. Het lijstje bevat ook een sensor waarmee het automatisch kan bepalen of het staat of ligt om daar de weer te geven foto’s op aan te passen. Je krijgt standaard 8GB aan opslagruimte en kunt dit via een micro-SD kaartje verder vergroten. Zelf heb ik daar geen behoefte aan. 8GB blijkt meer dan genoeg. Juist door regelmatig foto’s te verwijderen, blijf je de nieuwe foto’s ook sneller zien.

Installatie

De installatie verloopt lekker vlot. Na het opstarten kies je jouw WiFi netwerk en stel je deze in. Daarna is het al tijd om de Frameo app op je smartphone te installeren. Met behulp van een unieke code op het fotolijstje, verbindt je deze met jouw smartphone. Vanaf dat moment kun je in realtime foto’s naar het lijstje sturen.

Foto’s versturen

Wanneer je een foto voorbereidt op verzending naar de Denver Frameo PFF-711BLACK, zal de app je vragen of je een tekst mee wilt sturen. In dat geval komt jouw naam en de tekst onderaan de foto te staan. Daarbij is ondersteuning voor emoji’s om de boel wat verder op te vrolijken.

De tweede stap is om met een cirkel aan te geven welk deel van de foto belangrijk is. Frameo gaat er vanuit dat je misschien niet weet hoe het lijstje staat. Het lijstje zal zelf de foto optimaal bijsnijden. Zou je het lijstje roteren nadat je de foto hebt verzonden, past het lijstje de foto opnieuw aan. Het lijstje werkt keurig vanaf het originele bestand. Slim!

Het eerste sociale fotolijstje

Het leuke is dat je met de codes ook vrienden en familie toegang kunt geven tot het fotolijstje. Zo kan iedereen foto’s met elkaar delen. Zo is mijn neef amateurfotograaf in een ander land en zou ik hem de code van een lijstje kunnen geven waar hij dan altijd wat nieuw materiaal naartoe kan sturen. Gewoon zodat ik kan zien wat hij beleeft.

Andersom zie ik ook een case waarbij ik deze bij mijn eigen oma neer kan zetten. Zo kunnen we haar zonder het moeilijke e-mail of WhatsApp toch op de hoogte houden over de levens van haar drie achterkleinkinderen. Dagje Amsterdam met de kids? De foto’s kunnen direct worden doorgestuurd en oma weet alles voor we thuis zijn.

En zo zijn er vast heel veel meer dingen te bedenken met deze Denver Frameo PFF-711BLACK.

Frameo bij Kruidvat

De Frameo maakte haar debuut bij Kruidvat, maar komt ook snel bij andere winkels te liggen zo verzekerde Denver ons. Er is enorm veel vraag. Bij Kruidvat is deze ook online te bestellen, maar de webshop lijkt de twee productlijnen door elkaar aan te bieden. Wil je zeker zijn dat je het model krijgt dat wij getest hebben, zal je de winkel in moeten lopen of even moeten wachten tot er meer online verkooppunten zijn waarbij je wel op typenummer kunt kopen. Doordat het andere typenummer van een andere fabrikant komt, weten we niet of de kwaliteit gelijk is.

Conclusie: Denver Frameo PFF-711BLACK

Het digitale fotolijstje, maar dan hip en leuk. Denver is dan wel een merk dat zich vooral op de entry level markt lijkt te richten, maar met deze Frameo schiet het merk op scherp. Sterker nog, ik durf nu al te voorspellen dat het merk eind dit jaar kans maakt op een GadgetGear Innovator’s Award. Dit is nou een product waar we helemaal vrolijk van worden. Al verlang ik stiekem wel naar een 24 inch uitvoering voor aan de muur :-).

7 REACTIES

 1. Hallo Arjan, kun je me vertellen of er op dit Denver-lijstje ook een klok/kalender functie zit? Alvast bedankt.

 2. Hoi, ook wij hebben een foto lijstje gekocht voor oma. ik heb hem bij mij thuis geïnstalleerd. ik moest mijn wifi code en wachtwoord in vullen. ik had gelijk verbinding. foto’s er op gezet. in het bejaardenhuis hem weer aangesloten. maar daar vraagt hij nu alleen maar het wachtwoord. en niet de code van haar internet. hoe en wat moet ik doen om het foto lijstje op wifi te krijgen.

 3. Hoi Arjan,

  Kunnen er ook video’s naar de fotolijst gestuurd worden?
  Hartelijke groeten, Martine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.