Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Coleman Granite Peak 4 (Tent)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel ruimte
  • Blackout bedrooms zijn echt goed donker
  • Prima temperatuur in de tent
  • Erg veel ventilatiemogelijkheden
  • Veel opbergruimte voor gadgets
  • Scheerlijnen staan lekker dicht langs de tent

THE BAD

  • De slappe flappen zijn onhandig op te rollen

Tenten en gadgetliefhebbers; het is nogal eens een mismatch. Aan het eind van deze zomer ben ik een weekje gaan kamperen met het gezin en de Coleman Granite Peak 4 tent. Een tent die heel wat innovatie brengt en toch ook al redelijk rekening houdt met de gadgeteer.

Unboxing

De Granite Peak 4 wordt in een grote sporttas aangeleverd. Het geheel weegt 19,5 kilo. Prima te dragen en lekker compact voor in de auto. Een sterk begin. In de tas zit alles dat je nodig hebt voor jouw eerste kampeeravontuur, dus ook de haringen. Let wel, het zijn standaard haringen. Heb je steviger spul nodig voor harde ondergronden, moet je zelf even andere haringen kopen. In Nederland kom je doorgaans dus prima uit.

Opzetten

Daar sta je dan. Op een camping in Nederland en de Coleman Granite Peak 4 in een sporttasje. Vrouw en kinderen lekker naar het strandje want als man wil je proberen het ding in je eentje op te zetten. Zo ongeveer de ultieme beproeving. Zeker wanneer je geen tijd hebt gehad om hem eerst eens in de achtertuin op te zetten. Zeker wanneer je ook nog eens een camera op jezelf zet en de wereld gaat laten zien hoe deze eerste poging eruit gaat zien. En dat filmpje hebben we helaas niet voor je. Dat komt later. We hebben wel een hele mooie timelapse gemaakt, maar YouTube accepteert de video helaas niet. Hou je dus nog tegoed van ons.

De handleiding voor het opzetten van de tent zit in de tas genaaid. Net als een handleiding voor het afbreken van de tent. In mijn eentje had ik anderhalf uur nodig om te tent de eerste keer op te zetten. Ik gok dat ik het nu in een krap half uurtje zou kunnen doen omdat ik weet hoe de tent werkt. Erg handig zijn de glasvezel tentstokken die met elastieken bij elkaar getrokken worden. De spanning op de elastieken is hoog waardoor dit heel goed werk. Ik was wel veel tijd kwijt aan de scheerlijnen. Deze moeten de eerste keer even goed door de oogjes getrokken worden. Al met al is het opzetten van de tent erg vlot gedaan.

Dit komt ook doordat mede doordat de binnentent al was gemonteerd. De handleiding gaat er wel vanuit dat je dit nog moet doen, maar dat is toch vooral aan jezelf. Ik heb bij thuiskomst de tent snel opgezet en uitgezogen. Daarna met de binnentent erin weer opgerold en opgeborgen.

Het grondzeil is trouwens van PE en enorm sterk. Het plastic dat ik hadmeegenomen was te klein voor de tent, maar de bodem was vlot schoon te borstelen. Iets dat dan weer onbedoeld als pluspunt naar boven komt 🙂

De Coleman Granite Peak 4 in het algemeen

De Granite Peak 4 is een tent voor 4 personen. Dat wil zeggen dat je in de slaapruimte vier slaapzakken zij aan zij kunt leggen. Er is dan geen ruimte over om te lopen of spullen op te bergen. Voor een beetje privacy is de slaapruimte in tweeën te delen. We gingen met vier personen op vakantie, maar als ruimtebewuste Hollander zou ik altijd een maatje groter kopen. Gewoon zodat je vrij kunt bewegen in de slaapruimte.

Een sterk punt aan de Granite Peak 4 is de enorme luifel die ervoor gespannen wordt. Deze zorgt ervoor dat je lekker veel ruimte hebt om droog te zitten bij slecht weer. Een optioneel windscherm zou nog wel fijn zijn geweest. Ook om wat meer schaduw te hebben wanneer de zon laag staat. Over de zon gesproken, het doek van Coleman is voorzien van UV Guard en laat dus geen UV straling door. Daarnaast zijn de stoffen brandvertragend.

Iets anders dat ik enorm waardeer aan de Coleman Granite Peak 4 is de manier waarop er met scheerlijnen is gewerkt. Deze zijn zeer kort op de tent te plaatsen. Dit voorkomt het risico op struikelen in het duister.

Wat ik als nadeel heb ervaren zijn de slappe flappen die je op moet rollen. Vooral de flap van de ingang is erg breed en daardoor lastig in je eentje strak op te rollen. Coleman heeft op een paar plekken verdikte naden aangebracht voor de ventilatie. Ditzelfde materiaal zou eigenlijk ook aan de onderkant van de flappen gebruikt moeten worden op het oprollen gemakkelijker te maken.

Qua waterdichtheid hebben we alle regens prima overleefd. Wel hebben we in de ochtend aardig wat last gehad van douw. Deze zorgde voor druppels aan de binnenkant van de tent. Door de ventilatie verdwenen die vlot, maar het is wel iets om rekening mee te houden voor het slapengaan. Houdt er rekening mee dat alles dat in de voortent ligt, een druppeltje op zich kan krijgen. Dus geen papier of elektronica los laten liggen.

Innovatie: Blackout Bedrooms

De belangrijkste innovatie voor de Coleman Granite Peak 4 is de blackout bedroom. Een eigen vinding van Coleman. De Blackout Bedroom is een samenspel tussen de buitentent en de binnentent. De donkergroene delen van de tent zijn verduisterend en omhullen het gedeelte van de binnentent. De voorkant van de binnentent is van hetzelfde verduisterende materiaal. Je snapt, dat dit materiaal vrijwel niet ventileert. Daarom is de binnentent verder van donkere maar extreem luchtdoorlatende materialen gemaakt waaronder delen horrengaas.

Het gevolg is een vrijwel zwarte slaapruimte, ook overdag. Iets dat in ons gezinsleven wel fijn is omdat de koters anders bij daglicht al wakker zijn. Toch is de tent niet pikzwart. Er is een soort halo waar een klein beetje indirect licht doorheen komt. Genoeg om te zien wat er in de tent ligt, maar meer ook echt niet. Wil je toch meer licht binnenkrijgen, kunnen delen van de voorkant worden opengeritst. Je hebt dan nog steeds bescherming van horrengaas. Ook aan de achterkant van de tent kun je een flap openen.

Innovatie: Temperatuur management

Ik noemde de ventilatie al even. Overal in en om de slaaptent is aan ventilatie gedacht. Er zijn zelfs verstevigde naden die met klittenband open te zetten zijn zodat verse lucht de tent in kan. Ja, dit voelt als slapen in de buitenlucht, zonder last van muggen en met privacy. Doordat de tent niet zwart hoeft te zijn voor de verduisterende stof en er veel ventilatie is, is de temperatuur in de tent ook erg prettig.

Innovatie: Ruimte voor gadgets

Eindelijk heb ik een tent waar ik mijn gadgets goed in kwijt kan. Je wilt nooit iets tegen tentstof aanzetten om te voorkomen dat je lekkage krijgt wanneer het regent. Daarom is het opbergen van spullen toch vaak een ondergeschoven kindje binnen het ontwerp van een tent. Met de Coleman Granite Peak 4 is dit anders.

Coleman heeft haar best gedaan de binnentent zo functioneel mogelijk te maken. Tussen de twee flappen die toegang geven tot de binnentent, zit een verticale rij met zakjes. De kinderen gebruikten de ondersten voor hun speelgoed, wij de bovensten voor spelcomputers, laders en andere zaken.

Ook aan de binnenkant van de slaaptent is ruimte voor gadgets. Daarbij gaat Coleman er wel vanuit dat je het hoofdeind voor in de tent legt. Net als vele andere fabrikanten. Wij doen dat bewust niet. Je moet dan met vieze voeten over je kussen heen. Door andersom te liggen, houdt je het vuil voorin de slaaptent. En dan heb je deze zakjes bij het voeteneind.

Tijdens ons gebruik hebben we gebruik gemaakt van de afscheiding in de binnentent waardoor de kinderen apart van ons ouders lagen. Fijn is wel dat er een kleine opening is waar de ritsen elkaar achterin ontmoeten. Hier konden we USB kabels doorheen laten lopen om in de nacht telefoons en dat soort dingen op te laden. Handig!

Conclusie: Coleman Granite Peak 4

De wereld van de tenten lijkt zo saai en oncomfortabel. Niets is minder waar. Ik zocht een tent die past bij de gadget liefhebber en Coleman leverde. Ze waren vol overtuigd van het comfort en plezier dat deze tent op zou leveren en ze hadden gelijk. Dit was comfortabel en plezierig kamperen.

Coleman Granite Peak 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.