Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit gaat Free@Home de komende maanden brengen

Nu bouwer Heijmans steeds meer woningen standaard van het Busch-Jaeger Free@Home smart home platform voorziet, begint het platform in Nederland langzaamaan een interessant aandeel te krijgen. Goed nieuws voor iedereen met Free@Home in huis; er komen een aantal interessante updates aan.

Tijdens de IFA brachten we al wat nieuws over aanstaande updates. In deze post sommen we al het nieuws voor de komende maanden op.

Alexa, schakel de verlichting uit

Het belangrijkste nieuws is dat Free@Home ondersteuning zal krijgen voor Amazon Alexa. In Nederland hebben we hier nog helemaal niets aan, maar het is wel een interessante ontwikkeling. Voorheen was Mozaiq het enige platform waarmee Free@Home aan andere systemen gekoppeld kon worden. En dan kun je in de praktijk maar heel weinig. Met de integratie van Amazon Alexa is het platform ineens onderdanig aan een centrale hub die veel meer kan. Laten we hopen dat we ook snel IFTTT, Google Home en misschien zelfs Homey ondersteuning gaan zien. Dan wordt Free@Home in één klap hip en handig.

Sonos integratie

Na Philips Hue is het nu ook de beurt aan Sonos. Sonos is de eerste multiroom fabrikant die de poort open gooide. Vorig jaar liet Busch-Jaeger al zien hoe Sonos perfect in te passen was in het veel uitgebreidere KNX platform. Dit jaar is ook Free@Home aan de beurt. Het leuke is dat het veel verder gaat dan alleen speakers aan en uit zetten via een reguliere schakelaar. Met één van de twee touchpanels in huis kun je ook playlists bewerken, streams selecteren etc. Wat dat betreft lijkt de integratie een stuk verder te gaan dan bij Hue, waar je nog steeds niet op kleur kunt schakelen. Of op meerdere lichtsterktes. Of op animaties…. Ja, Hue verdient misschien ook nog wat aandacht van het team.

Bosch, Siemens en Miele integratie

Tijdens de IFA konden we je al vertellen dat Bosch Siemens Huishoudelijk haar Home Connect platform aan Free@Home zou koppelen. Mogelijk met tussenkomst van Mozaiq. Op die manier is het mogelijk om een lampje te laten knipperen op het moment dat de oven bijvoorbeeld klaar is. Of niet, want het systeem ondersteunt nu nog geen animaties. Maar er zijn vast handige dingen te bedenken. Naast de BSG merken, gaat ook Miele haar apparatuur direct aansluiten op het netwerk. Goed nieuws voor het platform.

Geofencing

Automatisch de temperatuur omlaag wanneer je niet thuis bent? Het kan binnenkort. Hoe het precies geïmplementeerd zal worden is nog onduidelijk op dit moment.

Mozaiq is terug

Tijdens de IFA lanceerde het Mozaiq platform zich opnieuw. Dit is een platform dat is opgezet door Bosch en ABB (de moedermaatschappij van Busch-Jager). Het platform moet de koppeling tussen apparaten van de merken en andere apparaten / diensten mogelijk maken. Tijdens de IFA zagen we o.a. een Nest werken op het platform, al zal die functionaliteit voorlopig nog niet voor gebruikers beschikbaar zijn. Nest moet voor toegang tot het netwerk betalen en het is maar de vraag of Nest dat wel interessant zal vinden gezien de relatief kleine groep F@H gebruikers wereldwijd en de overvloed aan gratis alternatieven. Interessanter is de integratie van bijvoorbeeld het woonveilig alarmsysteem in Mozaiq.

Wanneer en hoe de functies beschikbaar gaan komen, is nog onbekend. Weten hoe wij met Free@Home omgaan? Check Het Innovatieve Huis waar we Free@Home en andere slimme producten samen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.