Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting met 5 sterren.

The Good
 • Gemakkelijk te monteren
 • Geen speciaal gereedschap nodig
 • Duidelijke aanduiding UTP kabelparen
 • Enorm veel designs om uit te kiezen


Marketingtechnisch is Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting geen hele handige naam. Hij beschrijft wel hoe extreem handig deze wandcontactdoos is, maar probeer deze productnaam maar eens te onthouden ;-). Hij verenigt de aansluitingen die op dit moment het meest waardevol zijn voor de multimedia ervaring. De Coax en UTP aansluiting.

Waarom

Op dit moment zijn er twee manieren om een TV signaal te ontvangen. Via Coax (Ziggo etc) en via glasvezel. Bij glasvezel wordt weleens een omzetting naar Coax gedaan, maar meestal moet je dan toch UTP kabels gaan trekken.

Bij de moderne bouw worden beide kabels in veel gevallen door dezelfde leiding getrokken en kun je zelf kiezen hoe je deze afwerkt. Maar wat als je beiden op de muur wilt? Digitale TV via de COAX en met lage lag gamen via jouw console? Of gewoon zonder haperingen Netflix kijken? De dozen waarop deze kabels uitkomen laten vaak geen ruimte om twee centraalplaten te monteren terwijl de meeste merken aansluitmateriaal geen combinatie bieden. Bij Niko snappen ze het en lanceerden ze recent de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting. Enkele dagen geleden kwam hij op de redactie binnen en inmiddels zitten ze aan de muur.

Unboxing

Niko verpakt de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting in een standaard installateursdoosje. Waarom niet. Dat zijn de grootste afnemers en je gooit het doosje toch weg. Let erop dat je naast de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting ook een afdekplaat moet bestellen.

In het doosje vinden we de centraalplaat, maar ook een sokkel (170-65138) om de UTP kabel in de muur op aan te sluiten. Let op, het gaat om een Cat. 5E aansluiting. De maximale snelheid ligt dus op 1 Gb per seconde. Niko levert optioneel ook 5E STP, 6 en 6 STP connectoren, maar ook die zal je los moeten bestellen. Voor het gemiddelde huishouden zal Cat. 5E prima zijn. Vooral zakelijke gebruikers willen misschien upgraden.

Design

Niko leverde een witte afdekplaat mee, maar er is een enorme variatie. De centraalplaat zelf is ook in een brede lijn kleuren verkrijgbaar. In totaal zijn er nu al 15 kleuruitvoeringen van de centraalplaat op de sokkel.

Installatie

Wij installeerden de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting in een woning waar al het aansluitmateriaal van Busch-Jaeger is. Toch laat de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting zich moeiteloos installeren in de aanwezige inbouwdozen. Een hobbyist heeft door de constructie geen speciaal gereedschap nodig om deze wandcontactdozen te installeren. De beschrijving die je meegeleverd krijgt is duidelijk en de stickers met kleurcodes op de UTP connector helpen je de juiste kabelparen te klemmen. Voor UTP verbindingen geldt; het werkt of het werkt niet. En het werkt :-).

Ook de constructie voor het aansluiten van COAX zit goed in elkaar. De aansluiting is zeeg goed afgeschermd tegen hoogfrequente storingen. De aangesloten TV met CI+ module van Ziggo zapt vlot en laat een compleet storingsvrij beeld zien. Ook op analoog.

Conclusie: Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting

Met de Niko Combinatie Coax met RJ45-aansluiting hebben we een oplossing voor iedereen die storingsvrij TV wilt kijken via de kabel en toch ook gebruik wilt maken van UTP zonder de muur open te moeten breken om extra ruimte te maken voor een UTP aansluiting. De doos is slim, simpel en elegant, maar vooral een oplossing voor multimediagebruik in huis.

6 REACTIES

 1. Hallo.

  Dank voor t heldere verhaal.

  Mss een domme vraag: maar heb je nu twee kabels (COAX en UTP) te trekken of kan het met één kabel?

  En welke CATegorie UTP kan de doos aan?

  Dankjewel!

  • Niko gebruikt haar eigen raampjes. Op dat gebied zijn merken gewoon niet met elkaar te combineren. Maar het Niko raam past wel over de inbouwdoos van Busch-Jaeger. Het lijkt erop dat die maten goed gestandaardiseerd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.