GadgetGear.nl

Review: AVM Fritz!Powerline 1220E Set


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de AVM Fritz!Powerline 1220E Set met 5 sterren.

The Good
  • Eindelijk gigabit snelheden in de praktijk
  • Je krijgt een stopcontact terug
  • Gemakkelijk in gebruik te nemen
  • Duidelijk ontwerp

The Bad

AVM heeft dit jaar gedaan wat vrijwel iedere fabrikant van powerline adapters doet. Een nieuwe adapter met de nieuwste techniek lanceren die je eigenlijk net niet wilt hebben, om enkele maanden later met het perfecte model te komen. In dit geval de nu uitgebrachte Fritz!Powerline 1220E Set ten opzichte van de Friz!Powerline 1000E Set die we eerder hebben getest.

Unboxing

AVM verpakt de Fritz!Powerline 1220E Set erg netjes. In het doosje vinden we niet alleen de twee 1220E powerline adapters, maar ook twee LAN kabels om de boel mee aan te sluiten en handleidingen. Meer heb je niet nodig. Tenzij je meteen alle LAN poorten gaat volproppen natuurlijk :-).

Design

De Fritz!Powerline 1220E Set adapters zijn qua design een heel stuk minder strak dan de simpelere voorgangers. Wat dat betreft verpest de 230v socket het toch een beetje voor de ontwerpers van AVM. We hebben ze ook even naast elkaar gelegd zodat je zelf een oordeel mag vellen ;-).

Natuurlijk is er een logische verklaring voor de toename in grootte. Er liggen extra 230V leidingen in de behuizing en die moeten elektrotechnisch goed afgeschermd worden afgeleverd, anders mogen ze de markt niet op.

Installatie

Qua installatie hebben we niets op de set aan te merken. Je prikt ze in het stopcontact en met de security knop verbindt je ze aan eventueel al aanwezige adapters. Met de LAN LED geeft de Fritz-Powerline-1220E aan hoe stabiel de verbinding is. Zo helpen de adapters je het beste stopcontact te kiezen voor een optimale verbinding.

Bereik en snelheid

Met de toevoeging van MIMO technologie slaat AVm twee vliegen in één klap. MIMO staat voor multiple in – multiple out. Meerdere verbindingen tegelijkertijd. Hierdoor kunnen de adapters in theorie een maximale snelheid van 1.200Mb per seconde halen. Dat is onder ideale omstandigheden. In onze praktijk schommelt het setje toch netjes rond de 1Gb per seconde en dat is voor powerline een snelheid waarbij de traditionele LAN kabel inderdaad overbodig wordt.

De twee LAN aansluitingen op de adapters zelf zijn ook gigabit verbindingen, maar de snelheid tussen de adapters is natuurlijk de bottleneck. Die capaciteit wordt keurig verdeelt over de twee poorten. Heb je een NAS met twee netwerkkaarten, kun je in theorie wat stabiliteitswinst behalen, maar denk er aan dat de adapters niet in staat zijn de twee poorten met elkaar te verbinden voor een bredere pijp. Je hebt dan gewoon 1 NAS op twee interne IP’s waar je zelf de capaciteit over moet verdelen.

Conclusie: Fritz!Powerline 1220E Set

Vroeger waren powerline adapters kwalitatief echt nog hele spannende dingen om over te schrijven, maar tegenwoordig valt dit allemaal wel mee. AVM laat zien dat het niet zo moeilijk meer is een snelle en stabiele verbinding te leggen op een manier dat iedereen er gemakkelijk mee kan werken. De Fritz!Powerline 1220E Set is dan ook een oerdegelijke powerline set voor iedereen die niet ingewikkeld wilt doen.

Beschikbaarheid

De AVM Fritz!Powerline 1220E Set zijn onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.