Het einde van Flash is in zicht

Ooit was het dé technologie voor animaties en games op internet. Maar het zit erop. Adobe, de maker van Flash, heeft de technologie een einddatum gegeven. Eind 2020 zit het erop.

Flash was lang enorm populair onder webbouwers, maar ook onder hackers. Het was een technologie die gemakkelijk misbruikt kon worden. Met de komst van de iPhone en Android werd een gewaagde stap genomen. Apple en Google gaven Flash een trap in de rug. Hierdoor nam het gebruik in rap tempo af.

In 2005 vond er dé grote overname plaats. Adobe kocht de Flash technologie door het bedrijf MacroMedia over te nemen. Daarmee nam het overigens nog een aantal software pakketten over die het nog steeds verkoopt. De populairste daarvan is zonder twijfel Dreamweaver. Flash was zo populair dat de software op 90% van de PC’s draaide. Inmiddels is dat nog maar 17% en vindt het internetverkeer al lang niet meer exclusief via PC’s plaats.

Dat de twee grootheden Flash die trap in de rug konden geven kwam doordat er prima vervangende technologieën voor handen waren. HTML 5 en CSS 3 waren volwassen geworden en met een klein beetje javascript werd het mogelijk om ook zonder Flash te animeren en zelfs spelletjes te maken. Ook de belangrijkste functie, het vertonen van video’s, was geen enkel probleem voor de vervangers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram