China is een wereldmacht en drones bevatten veel moderne technologie. Steeds meer organisaties maken zich zorgen over de data die de drones naar de fabrikanten sturen. Niemand weet echt wat de chips opslaan en versturen. Juist daarom verbood onlangs nog de Amerikaanse Defensie het gebruik van DJI drones door haar personeel. DJI komt nu met een officieel antwoord.

Potentiële spionage

Het was ons al een doorn in het oog; de afhankelijkheid van de Chinese fabriek bij het gebruik van de DJI drones. DJI is onmiskenbaar de marktleider als het gaat over consumenten en kleine professionele drones. Makelaars, filmers, baggeraars, sporters en hulpverleners ontdekken allemaal het nut van dronebeelden en het gemak om deze te maken met de DJI drones. Het nadeel is echter dat je geheel afhankelijk bent van wat men in China denkt dat de gebruiker moet doen. Menig keer stonden wij in het veld en deed de drone het niet omdat er eerst een update noodzakelijk was; een satelliet te weinig beschikbaar was of omdat DJI denkt dat het gebied verboden is voor drones, terwijl dat niet zo is. Allemaal onhandig voor de hobbyist en kostbaar voor de professionele gebruiker. Maar in de tijd van cyberoorlog zijn defensie in de USA en de FBI eindelijk wakker geworden over het gevaar van deze drones. Allerlei data kan ongemerkt naar China verstuurd worden. Wie was wanneer waar, is een fluitje van een paar kilobytes. Een beeld sturen kan natuurlijk ook zonder dat dit opvalt. Het zijn deze mogelijke privacy gevaren die overheidsinstanties en bedrijven wakker hebben geschud om geen kant en klare producten van DJI uit China te gebruiken.

Better safe than sorry

DJI heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze betrouwbaar zijn en geen privacy schenden. Om aan alle twijfel een einde te maken komt DJI met de melding dat het een officieel offline modus zal maken voor haar drones. Zo zal de drone autonoom kunnen vliegen zonder enige internet communicatie. Dit moet alle angsten bij de grote (klein) zakelijke markt wegnemen om drones van DJI te blijven gebruiken. Deze modus gaat dus verder dan de ‘white paper’ die het bedrijf al eerder in 2016 over datagebruik en privacy communiceerde. De functie zal beschikbaar komen in de apps DJI GO, DJI GO 4, DJI XT Pro, DJI Pilot en Ground Station Pro. Het is nog onduidelijk of dit een gratis of betaalde functie is. Ook doet DJI er verstandig aan om een onafhankelijk partij in te huren voor de certificering van data veiligheid. Bijvoorbeeld een partij zoals F-Secure of Fox-IT. Internet veiligheid experts binnen NATO landen en niet uit Rusland of China. De huidige geo-politieke situatie heeft dus duidelijk impact op het commerciële potentieel van een marktleider zoals DJI. Vreemd genoeg heeft de Amerikaanse defensie nog niet veel problemen met de overige consumenten elektronica die uit china komt zoals iPhones en laptops. De angst is begrijpelijk maar indien oprecht dienen ook andere categorie eens tegen het licht gehouden te worden. Vooralsnog doet DJI er alles aan om betrouwbaarheid uit te stralen betreffende privacy en mee te werken aan veilig gebruik van drones.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.