Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sony UBP-X800 met 4.5 sterren.

The Good
 • Erg strak design
 • Duidelijke afstandsbediening
 • Genoeg opties qua audio
 • Ondersteuning voor Bluetooth
 • Veel netwerk opties
The Bad
 • De hoge prijs en beperkte apps maken deze blu-ray speler minder interessant
 • Geen aptX ondersteuning


Hij kost meer dan een Xbox One S met een dikke game, dus de Sony UBP-X800 is zeker niet de goedkoopste oplossing om 4K Blu-Ray films op TV te kijken. Laat staan dat hij de meeste apps heeft. Heeft deze Blu-Ray speler dan wel een toekomst op de markt? Zeker wel, maar echt in het high-end segment.

Unboxing

De Sony UBP-X800 wordt verpakt met de film Inferno in 4K, zodat je jouw nieuwe 4K hardware meteen even goed kunt testen. In de unboxing vertel ik dat de film niet in 4K op de Nederlandse markt is verschenen, maar die was er alleen niet op het moment dat we de review van die film publiceerden.

Design

Het design van de Sony UBP-X800 is net zo statisch als dat van de Xbox One S. Één solide brok techniek voor in jouw AV meubel. Je, ik geniet hiervan. Geen krappe Blu-Ray lade, maar het hele front dat openklapt wanneer je jouw Blu-Ray in de speler schuift.

Opvallend is een plaatje op de zijkant van de doos ‘Built for sound’. Het plaatje laat een stevig metalen frame zien dat in de speler zou moeten zitten. Waarom Sony dit laat zien is onduidelijk. Bij een speaker wil je weten hoe het frame is opgebouwd. Maar deze bak stuurt alleen maar enen en nullen uit. Het frame heeft in dit geval nul toegevoegde waarde. Maar misschien werkt het marketingtechnisch goed ;-).

Aansluiten (bedraad)

Achterop de Sony UBP-X800 zien we al dat we hier met een echt AV component te maken hebben, al zijn het aantal aansluitingen voor het echte high-end publiek misschien nog wat summier. Je krijgt een LAN aansluiting voor wanneer je zeker wilt zijn van een stabiele internet verbinding, een coaxiaal uitgang en twee HDMI uitgangen. Nee, niet om één naar jouw TV en één naar jouw projector te leiden. Ze zijn er om beeld en audio te kunnen scheiden.

De tweede is afgeplakt. Mogelijk omdat dit goedkoper is dan een afdekkapje te maken. Het afplakken zal een keuze zijn om te voorkomen dat er stof ontstaat in de ongebruikte aansluiting. De eerste HDMI poort ondersteunt ook HDMI-CEC waardoor je deze speler met de TV afstandsbediening kunt besturen. Op de voorkant zit nog een USB aansluiting verstopt.

Aansluiten (draadloos)

Ook draadloos laat de Sony UBP-X800 zien een moderne mediaspeler te zijn. WiFi en Bluetooth zijn aanwezig. WiFi kan via WPS worden aangesloten wat een hoop knopdrukken scheelt… maar die functie staat wel op de doos en niet in het menu…

Ook bluetooth is aanwezig. Sony stelt dit beschikbaar om bluetooth luidsprekers en hoofdtelefoons met de Sony UBP-X800 te verbinden. Een opvallende optie, maar niet heel vreemd. WiFi op 2.4GHz en Bluetooth delen dezelfde antenne, dus waarom niet? Wanneer je over Bluetooth gaat streamen, is er ondersteuning voor AAC en LDAC. Dit zijn hoge kwaliteit codecs, maar het zijn vooral Sony’s eigen Bluetooth speakers die hier ondersteuning voor bieden. Het voordeel van de codecs is dat je meer plezier hebt van jouw Hi-Res Audio bestanden. Veel concurrenten maken onder anderen gebruik van aptX, maar dat is hier helaas afwezig.

Netwerkmogelijkheden

De Sony UBP-X800 is een modern netwerk component. Zo modern dat er een Wake On LAN functie inzit. Daarmee kunnen andere AV componenten in het netwerk de speler via het netwerk aanzetten en aansturen. Handig, want er is een remote play optie. Sterker nog, je kunt de Sony UBP-X800 inzetten als volwaardige mediaserver. Als is een echte NAS daar misschien een handiger apparaat voor.

Apps

Sony promoot ook het app aanbod van de Sony UBP-X800. Op de afstandsbediening is prominent een Netflix knop geplaatst, maar je moet Netflix eerst downloaden om er naar te kunnen kijken. YouTube en Kijk staan er ook op, maar verder is het aanbod nuttige apps toch wel heel beperkt. Een fijne optie is dat je een knop met een hartje op de afstandsbediening hebt zitten dat je aan een app naar keuze kunt koppelen.

Start je hem voor het eerst op, voelt de interface aan alsof het systeem op Android gebouwd zou kunnen zijn. In dat geval is het verwonderlijk dat er zo weinig apps beschikbaar zijn. De waarheid is anders. De Sony UBP-X800 draait op Linux Fusion en dat is, net als Android, een Linux OS. Maar dat wil niet zeggen dat apps automatisch compatible zijn.

Alternatief gebruik

De Sony UBP-X800 kan ook gebruikt worden als speler voor Super Audio CD’s en haalt muziek informatie van Gracenote af.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Sony UBP-X800 is wat meer een blok dan ik gewend ben van Sony. Toch ligt hij prima in de hand. Het geeft ook wel wat meer een premium gevoel. De afwerking is zeer netjes en het gebruik van kleuren maakt de functies van de knoppen goed duidelijk. Bovendien zorgen de vormen van de knoppen ervoor dat je ook op de tast prima kunt werken met de afstandsbediening.

Beeldervaring

En hier stappen we weer even weg van het geheel. Wat is de beeldervaring? Wat is de geluidservaring? Niet anders dan op die Xbox One S die ik ook heb staan. Als ik een 4K Blu-Ray kijk tenminste. Gewoon netjes op volle resolutie en met ondersteuning van HDR. Zoals je mag verwachten. Het zijn enen en nullen, dezelfde enen en nullen. Dus geen waarneembaar verschil tussen de twee. Het zijn de overige functies waarom je deze Sony UBP-X800 kiest.

Inferno 4K Blu-Ray

Dat Sony een Blu-Ray bij deze speler stopt lijkt een leuke bonus. Maar Inferno is niet echt de juiste film om de kwaliteit van de Sony UBP-X800 te promoten. Ja, HDR in de vele donkere beeldpartijen. Maar wil je echt genieten, heb je gewoon een echt mooie film nodig. We zien dan ook bij Bol.com en andere plekken dat er meerdere Sony films bij deze speler worden gestopt.

Conclusie: Sony UBP-X800

Wilde je vanaf de start 4K Blu-Ray schijfjes kijken, was er in Nederland geen hardware voor te vinden. De Xbox One S was de eerste beschikbare optie voor de 4K liefhebber. De Sony UBP-X800 volgde hier pas veel later en is een stuk duurder. Is hij het prijsverschil waard? Ja, als je de overige functies van deze speler gaat gebruiken. Zoek je alleen een optie om 4K Blu-Rays te kijken en wil je meer apps en entertainment, vrees ik dat deze speler het niet van de Xbox One S gaat winnen. Tenzij Sony de prijs echt flink omlaag gaat gooien.

Beschikbaarheid

De Sony UBP-X800 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

2 REACTIES

 1. Hoi Arjan, wat was de startverkoopprijs van deze 4K speler waar jullie in 2017 deze voor hebben “aangeschaft” . Ik ben voornemens om deze te kopen en kost op dit moment 279,-. Ik ben even benieuwd hoeveel ruimte hier in zit en in hoeverre ze nu al gezakt zijn in prijs tov de introductieprijs.
  Wellicht weten jullie dat!

  Groet, Gijs Bulthuis

 2. Hallo Gijs, wij hebben hem van Sony te leen gehad. Ik meen dat de prijs destijds gelijk lag aan dat van de Xbox One S. Ik gok dat de prijs wel iets omlaag is gegaan, maar deze 4K Blu-Ray speler is echt geen massaproduct en er worden er ook niet heel veel gemaakt. Dus ik denk ook niet dat je veel prijsverloop zal zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.