Review: Philips PowerPro Aqua FC6409

Als je het met draadloze stofzuigers op gaat nemen tegen Dyson en ook nog in hetzelfde prijssegment gaat zitten, moet je iets doen om op te vallen. Philips presenteert met haar PowerPro Aqua FC6409 een hybride oplossing tussen een stofzuiger en een mop. Wij checkten hoeveel tijdvoordeel je hiermee behaalt.

Unboxing

Maar eerst de unboxing. Buitengewoon compleet zoals je in onderstaande video kunt zien. Onderdeel van het pakket zijn ook disposable microvezeldoekjes. Dat wil zeggen, je kunt ze uitwassen zodat ze meerdere keren meegaan. Opvallend is de communicatie over de levensduur. Die maakt Philips wat verwarrend.

Op de flap van de doos laat Philips de productnummers zien van de doekjes. Zo weet je precies wat je online moet bestellen. Op de flap staan de verpakkingen afgebeeld en zie je dat iedere verpakking twee doekjes bevat. Lees je de handleiding, staat daar dat de doekjes 3 maanden meegaan. Let wel, de handleiding heeft het over één doekje. Dus met een navulverpakking doe je inderdaad 6 maanden. Het klopt wel, maar je moet er even bij nadenken ;-).

3-in-1 oplossing

Het idee achter deze Philips PowerPro Aqua FC6409 is briljant. Philips maakt één oplossing voor regulier stofzuigen, zuigen met een kruimelzuiger en het moppen van de vloer. Daarbij kan moppen en zuigen in één keer plaatsvinden. Daar kom ik zo op terug.

Stofzuigen

Ik zuig al jaren vrijwel exclusief met de stofzuigers van Dyson. Die zijn hierin ook echt een beetje dé benchmark voor mij geworden op prijs/kwaliteit niveau. En dan zie ik een aantal opvallende verschillen waar ik toch wel heel vrolijk van wordt.

Dit begint met de zuigmond. Net als bij Dyson, heeft Philips een gemotoriseerde borstel ontwikkeld. Waar de Dyson snoeren meteen opzuigt wanneer deze daar overheen gaat, gebeurt dit met de Philips niet. Mogelijk omdat de borstelopening een stuk kleiner is en de ruimte tussen de borstels en de borstelbehuizing wat kleiner is. Ook deze borstel is goed toegankelijk en… Philips heeft er een knipgootje in gemaakt. Zo kun je met een schaar gemakkelijk haren losknippen die anders op den duur de borstels gaan verstoppen. Slim.

Wat ook lekker is, is dat je de Philips stofzuiger rechtop kunt laten staan. Hij valt niet om. Handig als je de zuigbeurt even moet onderbreken om iets anders te doen.

Qua zuigkracht zie ik een vergelijkbaar beeld tussen Dyson en Philips. Beiden hebben een MAX stand en beiden hebben deze eigenlijk niet echt nodig. Er zit voor de meeste klussen voldoende zuigkracht in de standaard stand. Dit is anders bij grotere brokken vuil op de vloer. Dan heb je die extra kracht nodig om het zwaardere vuil het reservoir in te krijgen. Anders valt de rotzooi er gewoon weer uit wanneer je de stofzuiger uit zet ;-).

Wat plezierig is, is de geluidsontwikkeling. Deze is een stuk minder hoog en luidruchtig. Je kunt er nog steeds geen film bij kijken, maar het is minder storend.

Kruimelzuiger

De kern van de Philips PowerPro Aqua FC6409 wordt gevormd voor de kruimelzuiger die het hart van deze stofzuigoplossing vormt. Een constructie die we bijvoorbeeld ook bij Black+Decker zien. Deze bevat de motor, dus ook de zuigkracht. De steel is vooral een hulpmiddel om de kruimelzuiger heen.

Bij de kruimelzuiger krijg je drie accessoires. Dit begint met het blauwe borsteltje. Ideaal voor het toetsenbord. De borstel kan naar achteren worden geschoven om een spleetzuiger over te houden die weer ideaal is voor tussen de naden van bijvoorbeeld de bank.

De tweede accessoire is een passief gemotoriseerde borstel voor het ruigere werk. Bijvoorbeeld het schoonmaken van matrassen. Je kunt met die borstel huidschilvers, stofmijten en andere rotzooi uit het matras trekken. Daarnaast is deze heel handig voor stoffen bekleding waar dierenharen op zitten.

Die borstel bevat een derde onderdeel voor de kruimelzuiger en dat is een verloopstuk naar een cirkel. Zo kun je ook andere stofzuigeraccessoires op deze Philips PowerPro Aqua FC6409 aansluiten.

Mop

De mop is een passief opzetstuk voor de Philips PowerPro Aqua FC6409. Feitelijk is het gewoon een reservoir voor water/schoonmaakmiddel met gaatjes erin. Deze dien je af te stemmen op de vloer waarmee je hem gaat gebruiken. Voor houten vloeren is er een ander gaatjespatroon dan voor stenen vloeren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die nodig is om vuil los te weken en het voorkomen dat de houten vloer kromtrekt ;-).

Niet alleen het gaatjespatroon is op een slimme manier te vervangen, maar ook de microvezeldoekjes zijn voor beide vloeren anders. Hoewel ik het niet kan verklaren aan het uiterlijk, ga ik er vanuit dat de doekjes voor steen net wat agressiever zijn qua microvezels dan de doekjes voor op hout.

Zakloos

Net als Dyson en Black+Decker, maakt ook Philips gebruik van cyclonen om vuil uit de lucht te trekken en zo te voorkomen dat je stofzakken moet gebruiken. Het systeem van Philips genereert vier cyclonen die hun werk moeten doen. Uiteindelijk wordt het laatste vuil tegengehouden door een filter. Net als bij de andere merken, is dit filter flexibel en uitwasbaar. Daarbij heeft Philips het filter qua onderhoud net wat fijner ontwikkeld dan dat van Dyson.

Gebruikservaring

Ik heb al een beetje laten doorschijnen dat het met de zuigkracht van deze Philips PowerPro Aqua FC6409 echt wel goed zit. Het zuigen met de PowerPro Aqua FC6409 gaat lekker licht en de zuigkop van de steelstofzuiger is lekker flexibel.

Het idee om de zuigmond te combineren met een mop is simpelweg briljant… maar dan moet je het wel goed doen. Je wilt dat de combinatie het vuil voor de mop weg zuigt zodat je met één handeling de vloer doet. En doorgaans werk je naar achteren zodat je niet over de gemopte vloer hoeft te lopen zolang deze niet droog is. En dit is precies de denkfout. Werk je naar achteren, zit de zuiger effectief aan de verkeerde kant. Of misschien zou die beter nog aan beide kanten moeten zuigen. Hoe dan ook, ik loop met mijn voeten over de gemopte vloer en laat hierdoor weer vlekken achter. Je moet voor jezelf dus even een systeempje bedenken. Ook omdat je nooit met de voorkant van het systeem tegen de muur aan kunt moppen. Daar zit immers de stofzuiger.

Accuduur

Philips heeft haar PowerPro Aqua FC6409 uitgerust met een 25,2 volt accu. Ter vergelijking, de laatste draadloze Bosch die ik heb getest maakte gebruik van 18 volt. Maar…. Voor de zuigkracht maakt dit verschil duidelijk niets uit. Daarop wint deze Philips met gemak. Ik heb een redelijk fors huis met drie verdiepingen en kan op één acculading twee verdiepingen in één keer zuigen. Philips maakt netjes gebruik van een lithium-ion accu. In de handleiding staat hoe je de accu uit de stofzuiger kunt verwijderen op enigszins destructieve wijze. Maar… het is indirect ook een handleiding om de accu’s te kunnen vervangen.

Toch loop je met de PowerPro Aqua FC6409 wat meer risico op een lege accu dan bijvoorbeeld bij de Dyson variant. Dit komt doordat er een aan-uit knop wordt gebruikt. Ook als je loopt ben je geneigd hem aan te laten staan. Dit in tegenstelling tot de Dyson’s die met een trekker werken. Laat je de spanning op de vinger los, slaat de motor af. Zo ga je effectiever met de energie om.

Om de Philips PowerPro Aqua FC6409 snel en simpel op te laden, levert Philips een muurbeugeltje mee. Dit is handig omdat je dan niet steeds met de hand het stekkertje in de machine hoeft te stoppen. Net als bij Dyson is het stekkertje onderdeel van de muurbeugel. De muurbeugel van Philips is veel kleiner en is bedoelt om de PowerPro Aqua FC6409 staand, op de grond, op te laden. En dan is het kleine beugeltje verrassend effectief.

Conclusie: Philips PowerPro Aqua FC6409

Hij lijkt briljant, en deels is dat ook zo. De Philips PowerPro Aqua FC6409 belooft een 3-in-1 oplossing waarvan twee functies perfect werken. Het systeem valt juist op door de functie om de vloer nat te moppen tijdens het zuigen, maar de mop zit dan aan de verkeerde kant. Voor tussendoor moppen en zuigen bij de eettafel is het een ideale aanwinst, maar als je de vloer tot in de puntjes wilt reinigen blijft een losse mop nog altijd de voorkeur.

Beschikbaarheid

De Philips PowerPro Aqua FC6409 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Handig als steelstofzuiger
  • Handig als kruimelzuiger
  • Voldoende accessoires
  • Ruim voldoende zuigkracht
  • Relatief stil

THE BAD

  • De mop is prima bruikbaar, maar niet op en top handig uitgedacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.