Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iRobot Roomba 980

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk bediening via een app
  • Duidelijk verbeterde navigatie
  • Hogere zuigkracht
  • Innovatieve borstels

THE BAD

  • Integreert nog te weinig met andere Smart Home systemen

Als het gaat over robotstofzuigers gaat, is iRobot al jaren de trendzetter in kwaliteit. Toch was er één ding waarop iRobot achter bleef. IoT. Het integreren van de robot in het smart home. Er is zelfs een ombouwkit van derden verschenen om bestaande iRobot’s om te bouwen. Met de iRobot Roomba 980 neemt iRobot ook op dat vlak de touwtjes zelf in handen. Hoe dat uitpakt lees je in deze review.

Unboxing

iRobot levert haar iRobot Roomba 980 netjes af. Alle verbruiksartikelen (stoffilters, borstels) zitten dubbel in de doos. Daarnaast krijg je twee virtual walls met twee modi. Op deze manier laat iRobot zien dat je na aankoop echt even een tijd vooruit kunt voor je nieuwe onderdelen moet bestellen. Laten we wel wezen, een robot stofzuiger is gewoon aan slijtage onderhevig. Qua unboxing weet iRobot dus goed te scoren.

Design

Qua design is de iRobot Roomba 980 echt een mooie robotstofzuiger geworden. De bovenplaat is heel netjes afgewerkt waardoor deze er niet alleen high-end uitziet, maar ook prima binnen het gemiddelde interieur van de woonkamer past. De tijd van de rigide, zwarte schijf is duidelijk voorbij.

Navigatie

De eerste generaties iRobot robotstofzuigers werden gebouwd op basis van het bump & ride principe. Stoot de robot tegen een object, draait deze een stukje en kijkt hij of hij verder kan rijden. Door regelmatig een rondje te maken, weet je zeker dat hij de hele ruimte dekt.

iRobot verbeterde deze technologie al snel door het stoten te gebruiken om ruimtes op te meten en binnen de oppervlakken die het identificeerde, slimmere routes te nemen om de vloer goed schoon te krijgen.

Inmiddels is iRobot aangekomen bij haar iAdapt 2.0 navigatie systeem. iRobot gebruikt niet alleen nabijheidssensoren, maar heeft ook een camera in de robot geplaatst die het plafond kan scannen om zo beter in te schatten hoe een ruimte eruit ziet. Het gevolg is dat je nu ziet dat de Roomba veel systematischer werkt. Ook het verschil tussen ruimten kan beter worden gemaakt. Hierdoor werkt de iRobot Roomba 980 nu echt een hele verdieping af. Ook als hij tussendoor even terug moet naar het laadstation om op te laden. Hij is dus veel slimmer geworden.

Ook qua veiligheid zit de iRobot Roomba 980 goed in elkaar. Zo bevat de iRobot Roomba een serie sensoren om de rand van een trap te herkennen. De robot kan zich ook prima over drempels bewegen, dus kijk een beetje uit bij een open tuindeur. Met een beetje pech gaat de Roomba dan ook jouw terras stofzuigen ;-).

Is de accu bijna leeg, zal de iRobot Roomba 980 zelfstandig terugkeren naar haar laadstation. Door de verbeterde navigatie hoef ik niet veel ruimte rond het navigatiestation vrij te houden zodat de robot succesvol zichzelf kan aansluiten. Hierdoor is de Roomba nog handiger in de kamerinrichting weg te werken.

Handige tip van ons, soms duwt de iRobot het basisstation weg. Doe er even een stukje dubbelzijdige tape onder om dit op te lossen.

Virtual Wall

En dat is waar de iRobot Virtual Wall van pas komt. Deze kent twee modi. Hij kan een rechte lijn trekken waardoor de Roomba niet door deze optische lijn zal rijden. Zo voorkom je dat de Roomba naar buiten rijdt, of de kinderkamer in wanneer er LEGO op de grond ligt.

In de tweede modus zet de virtual wall een perimeter op met een ronde straal waarin de iRobot niet mag komen. Handig om bijvoorbeeld de voer- en waterbak van de hond met rust te laten.

Hoekborstel

Om in de hoeken te komen, maakt de iRobot gebruik van een hoekborstel. Opvallend is dat iRobot nog steeds maar één borstel gebruikt waar concurrenten doorgaans twee hoekborstels gebruiken. Erg is dat niet. Het navigatiepatroon is zo ingericht dat de hoekborstel optimaal wordt ingezet. Een tweede borstel is dus geen gemis.

Vuil

De iRobot Roomba 980 heeft een nieuw soort borstel. Geen haren, maar pure zuigkracht en een soort van schoepen die over de vloer en het tapijt bewegen om vuil los te masseren. Het ziet er wat onwennig uit, maar het werkt een stuk beter op vastzittend vuil. Zeker op het tegelwerk van Het Innovatieve Huis een enorm fijne verbetering.

De iRobot Roomba werkt zonder stofzuigerzak. Het gebruikt haar AeroForce technologie om vuil uit de luchtstroom te onttrekken. Daarbij weet het deeltjes tot een grootte van 10 micron te vangen. Daarmee worden ook alle allergenen uit de lucht gefilterd. De iRobot Roomba 980 stuurt dus geen pollen terug de lucht in. Ook zien we dat de iRobot Roomba 980 haar zuigkracht vergroot op het moment dat deze over tapijt beweegt. In ons geval gaat het dan om kokos vloermatjes bij de entrees.

De nieuwe borstels hebben nog een voordeel. Bij mijn oude Roomba was ik veel tijd kwijt aan het losknippen van haren. Met twee vrouwen in huis lopen er nogal wat haren in de borstels. Met de nieuwe borstels lijkt dit veel minder een probleem te zijn, dus minder onderhoudstijd.

Het opvangsysteem voor vuil is weer een stuk groter dan bij de vorige generatie die ik hier rond heb rijden, dus die hoef ik minder te legen. Het legen zelf gaat nog net zo gemakkelijk. Bovendien krijg ik ook vanuit de app een reminder dat ik hem moet legen. Wat was het mooi geweest als de app een taak in mijn Wunderlist zou kunnen inschieten… net als voor het vervangen en kopen van reserve onderdelen.

App

Een andere grote vernieuwing is de ondersteuning voor een app. Ik hou er niet van om de Roomba te plannen. Ik heb jonge kinderen, dus er slingert vaak speelgoed door de kamer. Dat wil ik eerst even opgeruimd hebben. Dus ik start de schoonmaak doorgaans door op de clean knop te drukken.

Komt er een telefoongesprek binnen, hoef ik niet achter de Roomba aan te rennen om deze het zwijgen op te leggen. Dit kan ik nu gewoon via de app. Zo kan ik deze ook voortijdig terugsturen naar het basisstation wanneer de visite weer eens vroeger is dan verwacht. Wil je toch plannen, werkt de app een heel stuk gemakkelijker dan het oude systeem van de Roomba’s.

De app geeft ook veel inzicht in de schoonmaaktaken en meldingen wanneer deze klaar zijn. Dat laatste is iets waar ik al snel niets meer mee deed, maar de overige functies zijn veel in gebruik. Wat ik wel mis is diepere integratie met IoT. Dat ik bijvoorbeeld kan programmeren dat als ik het alarm aan zet, dus het huis verlaat, de robot mag stofzuigen. Integratie met platformen als IFTTT zouden een enorme toevoeging aan de functionaliteit zijn.

Conclusie: iRobot Roomba 980

Met ondersteuning voor WiFi en een smartphone app zet de iRobot Roomba 980 een belangrijke stap richting het smart home. Het ontbreekt alleen nog totaal aan integraties, terwijl juist die zo enorm veel zouden toevoegen aan het platform. Daar ligt dus echt nog een puntje van aandacht. Verder laat de Roomba 980 het beste schoonmaakresultaat tot nu toe zien.

Beschikbaarheid

De iRobot Roomba 980 is onder anderen verkrijgbaar via bol.com.

Eén reactie

  1. Hier ontevreden, zodra hij defect raakt: Irobot half jaar oud, van trap gereden waar hij normaal gesproken stopt. Kapot.
    Gemeld bij irobot nl, maand later nog geen duidelijkheid over evt oplossing. Telefonisch zeer slecht bereikbaar,kortaf. Via mail idem , met warmhoudertjes. Zeer ontevreden !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.