Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Hozelock Cloud Controller Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Je kunt het besproeien van de tuin automatiseren

THE BAD

  • Echt 'slim' plannen kan niet
  • Reageert niet op het wisselende weer
  • Laat je niets weten over waterverbruik, dus verifieert zijn werking niet
  • Kan niet de droogte van de bodem meten

Op Kickstarter gingen de laatste jaren enkele besproeiingscomputers online en daar lijkt een race te zijn gestart. Marktleiders Gardena en Hozelock kwamen vlak na elkaar met een besproeiing systeem dat helemaal bij het Smart Home moet passen. Vandaag bekijken we de nieuwe Hozelock Cloud Controller Kit die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is.

Unboxing

De verpakking van de Cloud Controller Kit bestaat uit de centrale hub en één Tap. Ook vinden we een handleiding, maar geen schroeven voor montage van de hub en geen batterijen voor de tap. Daarvoor zal je even op pad moeten naar de winkel.

Design – Hozelock Cloud Controller Hub

De Hozelock Cloud Controller hub kent maar één knop. Een soort WPS knop om de hub met een tap te verbinden. Daarnaast vinden we drie status LED’s die aangeven of de boel goed werkt.

Aan de achterkant staat de code die je nodig hebt om de hub en de app te verbinden. Belangrijk dus. Uiteraard hebben we de onze even zwart gemaakt zodat jij de bediening niet kunt overnemen ;-).

Design – Hozelock Cloud Controller Tap

De Hozelock Cloud Controller tap is een behoorlijk fors apparaat voor op de kraan, maar voegt weinig gewicht toe. Het moet vooral veel ruimte bieden om water te laten stromen en voor het beetje elektronica dat erin zit. Er zitten twee knoppen op. Één om hem met de hub te verbinden en de andere om handmatig de waterdoorgifte te starten of te stoppen.

Installatie

De installatie van de Hozelock Cloud Controller Hub is een beetje adhoc. Stekker erin, even wachten, stekker eruit, weer even wachten, stekker er weer in etc. Het voelt een beetje ouderwets aan, maar het werkt wel.

Daarna is het de beurt aan de tap. Zoals verwacht is het een kwestie van op beide apparaten de knop met het WiFi symbool indrukken. Al snel hebben de twee contact.

Communicatie

De Hozelock Cloud Controller Tap werkt op batterijen. Om energie te besparen zijn er twee communicatiemodus. Heb je hem net geïnstalleerd, communiceert hij iedere minuut even met de hub om te kijken of er opdrachten klaar staan. Daarna zal hij dit om de twintig minuten doen. Geef je via de app de opdracht om te sproeien, kan het tot 20 minuten duren voor dit daadwerkelijk gebeurt. Wil ik even sproeien, start ik daar in de praktijk de app dus niet voor.

Dat Hozelock zo weinig communiceert is een teken dat ze voor een vrij stroom intensief communicatiesysteem hebben gekozen. Gezien de functie van de Tap te vergelijken is met het aan- en uit gaan van een lamp, snap ik niet waarom HozeLock niet voor iets als Z-Wave gekozen heeft. Al zouden ze dan de controle over de verkoop van de hub kwijtraken gezien andere hubs de Hozelock Cloud Controller Tap dan ook kunnen aansturen. Maar dat zou het leuker maken omdat de Hozelock Cloud Controller Tap dan echt onderdeel van een smart home zou zijn.

Het is overigens niet zo dat er verder nog sensoren in de Hozelock Cloud Controller Tap zitten. Hij zal je dus niet vertellen wat het waterverbruik is tijdens het sproeien. Het is ook niet mogelijk om minder ‘hard’ te sproeien door de kraan af te knijpen. Het is gewoon aan/uit.

Uitbreiden

Verschillende onderdelen van jouw tuin zullen een verschillende behoefte aan water hebben. De Hozelock Cloud Controller Kit staat het toe om nog drie Hozelock Cloud Controller Taps toe te voegen. Je kunt zo in totaal vier zones in jouw tuin creëren. Waarom slechts vier? Technisch gezien kunnen we geen reden voor dit limiet bedenken.

De Hozelock Cloud Controller App

Hozelock Cloud Controller Kit AppDe Hozelock Cloud Controller App is natuurlijk het middelpunt van de Hozelock Cloud Controller beleving. In deze app kun je het automatisch besproeien van de tuin plannen. Dit kan alleen op de momenten voor zonsopkomst en zonsondergang. Gaan jouw sproeiers over het terras, adviseer ik je om te kiezen voor sproeien bij zonsopkomst. Anders kan het ’s avonds weleens heel nat worden terwijl je nog lekker aan het grillen bent ;-). Een tijdstip of bepaalde tijd na zonsondergang laten sproeien kan dus niet.

De app wilt graag jouw locatie weten. Mijn verwachting was meteen dat deze zijn sproeigedrag zou aanpassen op het weer. Maar dat is niet zo. Ik kan ook niet aangeven wat ik ga besproeien, alleen hoelang per sessie. Wel kan ik voor een aantal dagen de hoeveelheid water omlaag brengen. Bijvoorbeeld als ik weet dat het een week lang slecht weer zal zijn.

Met andere woorden, qua planning is de Hozelock Cloud Controller App zeer beperkt. Het idee van een computer is dat deze ook een beetje helpt het waterverbruik te besparen, maar met dat onderwerp doet de Hozelock Cloud Controller helemaal niets. Je gaat dus niet het milieu sparen. Sterker nog, door het sproeien uit handen te geven is het bij mij zo dat mijn waterverbruik voor de tuin alleen maar flink gestegen is.

Onderhoud

In de korte tijd dat wij nu aan het testen zijn, hebben we geen onderhoud uit hoeven voeren. Behalve het vervangen van batterijen, verwachten we dit ook niet. Hoelang de batterijen meegaan is nog onbekend, maar met de keuze voor AA gaat Hozelock in ieder geval voor goedkoop. Een prima gedachte. Denk er wel aan dat de Tap niet winterhard is. Dus na de zomer, naar binnen halen die kraan.

Conclusie Hozelock Cloud Controller Kit

De Hozelock Cloud Controller Kit voelt als een me-too oplossing. Hozelock wilde ook ‘iets’ met een connected besproeiingssyteem gaan doen. De uiteindelijke oplossing is eigenlijk niet meer dan gepland aan-uit waarbij je niet eens echt kan plannen. Er wordt niet gemeten of de bodem water nodig heeft. Er wordt geen rekening gehouden met het weerbericht. De Hozelock Cloud Controller Kit doet wat hij moet doen, maar ontbreekt aan alles dat dit systeem ‘smart’ had kunnen maken.

Beschikbaarheid

De Hozelock Cloud Controller Kit is onder anderen verkrijgbaar via bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.