Review: Earnshaw 1805 Longitude Moonphase ES-8066-03 Automatic Watch

 

Hoe kan een uurwerk tijdloos zijn? Dan zijn of je batterijen op, of je hebt een prachtig design te pakken dat over honderd jaar nog steeds de blits maakt. Ernshaw 1805 doet dat met de Longitude Moonphase ES-8066-03, de review lees je hier.

Dat GadgetGear graag horloges test en reviewed, dat wist je vast al. Veel smartwatches, fitwatches en sporthorloges zijn de revue al gepasseerd. Veel minder vaak lees je een review van een klassiek horloge. Nu is deze Earnshaw niet helemaal gadgetvrij hoor. Het is een automatisch horloge, wat je batterijtjes vervangen scheelt en het heeft als extra aan boord dat je de maandstaand in de gaten kunt houden. Superhandig als weerwolfjager of weerwolf zelf zijnde.

Tomas Earnshaw

Tomas Earnshaw is de held achter het horlogemerk. Deze pionier (1749-1829) geboren in Manchester werd hij gewaardeerd voor zijn werk in het raffineren en verbeteren van de Marine Chronometers van het tijdperk.  Behalve horlogemaker was hij ook klokkenbouwer en is hij bekend om zijn verbeteringen aan de doorgangsklok bij het Royal Greenwich Observatory in Londen en diverse uitvindingen aan klok, kast en horloge.

ES-8066-03

De Earnshaw ES-8066-03 is een prachtig en sierlijk horloge. Het is tijdloos klassiek met een aantal zeer stijlvolle en moderne snufjes.  Een aantal zaken die direct opvallen is dat dit horloge vrij dik is, met 13,2 mm heb je grote plak op je pols. Dat is eigenlijk ook direct het enige minpunt van het horloge. De reden daarvan is het design. De Earnshaw modellen hebben namelijk wat vaker dat het horloge deels open is zodat je ziet dat het balanswiel is uitgewerkt (open heart) en kunt zien draaien. Om dat behalve functioneel ook mooi te presenteren kost het wat ruimte dat je weer terug ziet in de dikte van het horloge.

De ES-8066-03 is een prachtig klokje, met een analoog Romeinse uuraanduiding dat gehalveerd is door het open design. De wijzerplaat is parelwit, met goudkleurige cijfers en een gouden kast. Het betreft een automatic uurwerk dat bij het begin van het gebruik iets kan worden opgewonden en daarna verder oplaad door polsbewegingen. Als je het horloge minimaal 8 uur per dag aan je pols draagt, dan zal het niet of binnen de  COSC-norm afwijken. Draai het niet te veel, want dan gaat je horloge eerder voorlopen.

De datum wordt samen met de stand van de maan aangegeven. Dit was voor de meesten al duidelijk door de titel Moonphase Longitude, maar ikzelf was net zolang aan het knopje aan het draaien tot ik het maantje zag veranderen in een zonnetje. Niet dus en, achteraf, wat heb je in vredesnaam aan een horloge dat aangeeft dat het dag of nacht is, je kunt tenslotte ook je ogen opendoen. Maar goed, genoeg zelfkennis gedeeld met vreemden. Je kunt wel op je horloge aflezen of het een volle maan wordt of niet. Dat was in oudere tijden een luxe die horloges in waarde deden stijgen. Voor deze Earnshaw is het net weer een stukje extra dat je niet vaak terug vindt in de vergelijkbare prijsklassen.

Over prijs gesproken. Dit prachtige uurwerk valt in het middensegment met een advies verkoopprijs van € 457,- Het Longitude Moonphase uurwerk van Earnshaw is een passende eerbetoon aan de vernuftige, intelligentie en genade in het ontwerp van de werken uit Earnshaw. Wel moet ik erbij zeggen dat het oer Engelse bedrijf na een faillissement is opgekocht door een Chinees bedrijf dat uit de picture wilt blijven. Ze houden graag de legende heel en dat is begrijpelijk, voor onze lezers vinden wij het belangrijk geen windeieren te verkopen. Is dit een nadeel? Nee, Earnshaw blijft prachtig en misschien iets meer benaderbaar hierdoor.

Specificaties

Thomas Earnshaw ES-8066-03 Heren Horloge

- Horlogeband gemaakt van leer, in de kleur groen, met gesp

- Mechanisch uurwerk

- Met maanfase weergave

- Voorzien van mineraalglas, krasbestendig

- 5 ATM waterdicht, geschikt om mee te douchen.

- Breedte van de behuizing is 44 mm

- Dikte van de behuizing is 13.2 mm

Wordt geleverd in originele Thomas Earnshaw horlogedoos, met instructieboekje en 2 jaar offiële garantie.

Conclusie

De ES-8066-03 is een prachtig klassiek, automatisch horloge met de maanfase aanduiding.  Het open design en het gehalveerde Romeinse cijferwerk ziet er zeer strak uit. Dit Earnshaw horloge is echt een klok die opvalt en waar je als eigenaar jezelf er op zult betrappen er met regelmaat even naar te staren zonder dat je naar de tijd kijkt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig klassiek
  • Open design
  • Automatic
  • Moonphase

THE BAD

  • Iets dik
  • Leren bandje wordt snel slecht
Jeroen
Jeroen: Redacteur en manusje van alles. | Cars | Gadgets | Home & Cooking | Redactie: Jeroen.rottier@gadgetgear.nl | Prive: info@jeroencornelis.nl

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram