Review: DJI Spark mét controller

Eerder konden wij de DJI Spark testen. Wij waren onder de indruk van de robuustheid, beeldkwaliteit en stabiele vliegeigenschappen. Kortom een verrekte mooie kleine drone. Echter de besturing met enkel handgebaren of telefoon vonden wij wat minder. Binnen 24 uur hing de PR manager van DJI aan de lijn. Onze ervaring kon niet kloppen en of we het opnieuw wilden ervaren. “Doen we direct de controller er bij”. Kijk dat is een primeur die we niet willen missen. Binnen een paar dagen lag de review unit op de deurmat. Inclusief drone gummibeer snoepjes. Natuurlijk is onze mening niet de koop, maar de snoepjes waren heerlijk. En hoe vliegt de Spark met nieuwe firmware en een controller?

Handzame drone

De DJI Spark is zonder twijfel een prachtig stuk techniek. Wie met drone vliegen wil beginnen kan geen betere start maken. Zeker nu de ene drone fabrikant na de andere de handdoek in de ring lijkt te werpen. DJI heeft de standaard gezet en is met agressieve prijzen bijna niet te kloppen. Het blijft echter prijzig speelgoed voor wie enkel af en toe een selfie uit de lucht wil maken. De Spark start uit de hand en is met gebaren te besturen. Ook met de nieuwe firmware blijven wij bij ons standpunt dat dit niet echt optimaal is. De nieuwe Spark reageert redelijk goed op handgebaren. Maar als het jouw 800 Euro is die in de lucht hangt, wil je zeker niet dat de drone verkeerd landt of in een sloot beland. De besturing met een smartphone is beter maar blijft door het beperkte bereik van het wifi van de telefoon behelpen. Je kan eigenlijk niet verder of hoger vliegen dan 30 tot 40 meter.

Controle

Wij snappen dat DJI graag de Spark als beginners drone verkoopt die met de hand of met telefoon te besturen is. De afstandbediening ofwel controller is separaat te koop of in een bundel. Het is een klein degelijk apparaat wat werkelijk een wereld van verschil maakt in de controle van de Spark. Zodra je met de controller vliegt voelt de Spark als een volwaardige drone die je flink de hoogte in stuurt en zonder problemen over daken laat vliegen. Natuurlijk altijd binnen de kaders van de wet… De controller heeft zelf geen display. Daar gebruik je de telefoon voor die je in de controller klemt. De joysticks besturen de Spark erg precies. Dankzij de GPS en grondsensor vliegt de Spark met een controller op de centimeter nauwkeurig. Een inspectie boven de schoorsteen was een fluitje van een cent. Ook boven een rivier vliegen en luchtopnames maken van een kasteel was mogelijk zonder angst de controle te verliezen. Zelfs bij windkracht 4 blijft de Spark stabiel vliegen. Enkel een rotatie om de as gaat bij meer wind wat schokkerig.

De controller pair je met de Spark door een toetsen combinatie. Goed de handleiding lezen en het stelt niets voor. Wanneer je de Spark weer met de telefoon wilt besturen moet je de pairing opheffen. De controller neem de besturing en het video signaal van de Spark over. Door de antennes en eigen accu is het bereik tot vijf keer verder dan zonder controller.

Conclusie

De DJI Spark is een aanrader voor iedereen die semi professionele drogbeelden wil schieten. Zonder controller is de Spark duur speelgoed. Met een controller wordt het een serieus gereedschap voor architecten, aannemers, makelaars, filmers, sporters, kortom iedereen die luchtbeelden kan gebruiken. Voor ons is de controller de missing link.

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • compact
  • goede accu
  • slim klemsysteem smartphone
  • scherpe besturing
  • groot bereik

THE BAD

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.