Review: Acer Chromebook R13

Chromebooks, als tech reviewer zie ik het als de ideale weggooi laptop voor studenten. Dondert het ding van een tafel en is hij kapot, trek je uit de dichtstbijzijnde winkel een nieuwe. Inloggen met jouw Google account en je hebt al je apps, documenten en instellingen weer voor jouw neus. Met de Acer Chromebook R13 is dit anders. Deze Chromebook is één brok luxe en comfort waar je net iets zuiniger mee om mag gaan.

Unboxing

We doen deze review redelijk laat. Hierdoor hebben we een eerder uitgepakt exemplaar ontvangen en dus geen unboxing video gemaakt. Simpelweg omdat die ervaring niet hetzelfde zou zijn. We kunnen je vertellen dat de verpakking een stevige USB-C lader bevat en de nodige documentatie. Eigenlijk precies wat we van een verpakking van een Chromebook verwachten.

Design

In het design weet de Acer Chromebook R13 meteen op te vallen. De Acer Chromebook R13 zou maar zo een ontwerp van Apple geweest kunnen zijn. Strak en veel aluminium met een toetsenbord ontwerp dat we juist van die jongens uit Cupertino kennen. Overigens wordt de indeling van het toetsenbord door Google bepaalt. Dit om de uitwisselbaarheid van Chromebooks zo hoog mogelijk te houden. Qua uitstraling zit het dus wel goed.

Maar Apple zou nooit het scharnier gebruikt hebben waarvoor Acer heeft gekozen. Het is namelijk een 360-graden scharnier. Hierdoor is het display volledig om te klappen om de Chromebook in tablet modus te gebruiken. Daarnaast kun je hem als portfolio neerzetten of in display modus. Net waar je zelf naar zoekt. Een prima stukje flexibiliteit waarbij het scharnier keurig op tijd de functie van het toetsenbord uitschakelt.

Display

Ook het Full-HD touch display is erg netjes in de body weggewerkt. Het ligt vlak op het glas zoals we van tablets gewend zijn. Natuurlijk levert dit in laptopmodus wat meer reflecties op, maar in de praktijk valt er echt prima mee te werken. Het display heeft een diagonaal van 13,3 inch.

Qua kleuren is het scherm van de Acer Chromebook R13 wat aan de koude kant. Wat blauwer dus. Qua helderheid is het in volle zon slecht werken, maar zit je in de schaduw, ben je al gered. Buiten werken kan dus wel.

Aansluitingen

Aan de linkerkant zitten de belangrijkste aansluitingen. Keurig zo ver mogelijk naar achteren zodat linkshandige muisgebruikers hier zo min mogelijk last van hebben. Hier zit de USB-C aansluiting die je zowel voor het laden als accessoires kunt gebruiken, een USB-3 poort, een HDMI aansluiting en een micro-SD kaartlezer. Gewone SD kaarten kunnen er dus niet in.

Rechts vinden we de overige aansluitingen. Dat wil zeggen, een headset aansluiting en een Kensington slot gleuf. Verder vinden we hier stroom en volume. En dat laatste is iets dat op laptops vaak een ondergeschoven kindje is. Erg prettig dus.

 

Chipset

Acer kiest niet voor de, voor Chromebooks, veelgebruikte Intel Celeron processor. In plaats daarvan wordt de prijs wat gedrukt door een MT8173C van MediaTek te gebruiken. Deze chipset is wat geodkoper en stamt uit 2015. Nu heeft ChromeOS geen hele hoge eisen aan processorkracht, dus het is en prima punt van besparing.

Een voordeel van de chipset is dat het een quad-core is in big.LITTLE opstelling. Hij bestaat uit twee energiezuinige 1.3GHz processors en twee snellere 2.0GHz processors. Een opstelling die met succes in veel smartphones is gebruikt. Met 4GB aan DDR3 werkgeheugen maakt Acer het plaatje compleet en levert Acer voor een Chromebook een behoorlijk rekenmonster af. En dan hebben we het dus nog niet gehad over de 64GB aan opslagruimte.

Draadloos

Bij een Chromebook is de internetverbinding van vitaal belang voor een goede gebruikservaring. Bij de Acer Chromebook R13 is dit niet anders. En dan zit Acer bij MediaTek goed omdat de ondersteuning hiervan ook onderdeel is van de chipset. Hierdoor levert Acer deze Chromebook met een zeer stabiele 802.11ac verbinding af. Bluetooth 4.0 is ook aanwezig.

Accuduur

Qua accuduur mag de Acer Chromebook R13 er zeker wezen. Deze Chromebook haalt bij regulier gebruik gemakkelijk het einde van de werkdag. 8 uurtjes tekstverwerken is dus geen probleem.

Conclusie: Acer Chromebook R13

De Acer Chromebook R13 is niet echt een goedkope Chromebook en Acer demonstreert precies waarom. Hij is enorm snel, flexibel en ziet er fantastisch uit. Over de kleurtemperatuur van het scherm ben ik niet helemaal tevreden. Dat mag echt wel iets beter, maar is geen punt van zorg. Het weerhoudt me er alleen van de maximale score aan de Acer Chromebook R13 te geven. Verder is dit echt het luxepaard onder de Chromebooks.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snel
  • Premium afwerking
  • Voldoende aansluitingen
  • Fijn toetsenbord

THE BAD

  • Displaykleuren zijn te koud van temperatuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.