Vivo de eerste met vingerafdrukscanner onder het scherm

Helaas voor Apple en Samsung. Hun smartphones zullen niet de eerste smartphones zijn met een vingerafdrukscanner onder het display. De Chinese smartphonebouwer Vivo introduceerde gisteren als eerste een Android smartphone met deze mogelijkheid.

Met de vingerafdrukscanner onder het display is het niet langer noodzakelijk een fysieke scanner in een knop op het toestel te plaatsen. Hierdoor wordt het weer gemakkelijker om volledig waterdichte smartphones te produceren.

De technologie die Vivo gebruikt komt van Qualcomm. Qualcomm gaat de technologie voor al haar partners beschikbaar stellen. Tegen deze tijd volgend jaar mag je zelfs in het middensegment verwachten dat iedere Android hiermee is uitgerust.

Samsung zou volgens geruchten de eerste zijn om dit te introduceren in de Galaxy Note 8. Echter, er volgden al snel geruchten dat de lichtopbrengst omlaag zou gaan op de plek waar de scanner zit. Hierdoor zou Samsung voor de Galaxy Note 8 deze sensor hebben afgewezen en toch op knop in het design opnemen.

Daarna zou het de beurt zijn aan de Apple iPhone 8 die in gelekte renders geen home knop meer heeft. De kans dat Apple de technologie toepast is zeer groot. Ook omdat het past binnen de designfilosofie van het bedrijf. Hoe minder knoppen en kieren, hoe beter.

Het is niet de eerste keer dat een Chinese smartphonebouwer een nieuwe technologie als eerst naar buiten brengt. Zo liet Xiaomi als eerste afgeronde hoeken op een smartphonedisplay zien, wat later werd overgenomen in de LG G6 en de Samsung Galaxy S8.

Om de technologie van Qualcomm te implementeren, mogen displays niet dikker zijn dan 1,2 millimeter.

Maar nu is het dus de Chinees Vivo die de technologie als eerste laat zien. Opvallend, want Vivo is buiten de landsgrenzen van China nog niet zo heel groot. Dit heeft onder anderen te maken met het niet betalen van rechten over patenten van anderen. Op Huawei en HiSense na lukt het Chinese smartphonebouwers niet of nauwelijks om Europa in te komen. Maar gelukkig kun je de toestellen ook prima bestellen bij de vele Chinese webshops die gratis in Nederland leveren.

Maar gaan we ook vlot in staat zijn een Vivo met deze technologie daadwerkelijk te kopen? Op dat gebied heeft Apple echt nog wel een kans. Het toestel dat VIVO tijdens MWC China aan Engadget liet zien is een omgebouwde, dus bestaande, Xplay6 smartphone. Het gaat echt nog om een prototype. Het is niet bekend of Vivo al een smartphone in productie heeft met deze technologie en wanneer deze in de (digitale) winkelschappen zal belanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.