Review Netgear Orbi draadloos wifi netwerk

Apple heeft sinds 2013 niets meer gedaan aan de ontwikkeling van wifi producten zoals de Airport Extreme, Airport Express en Time Capsule. Met regelmaat verleidt Apple haar klanten tot het omarmen van hun technologie, om vervolgens het weer te laten vallen. Zo verdwenen eerder online diensten rondom iPhoto en iMovie. Nu lijkt het Apple wifi het volgende slachtoffer. In ieder geval is bij Apple de technologie in 2013 blijven steken. Moeten we dan echt overstappen naar zo’n lelijk sprieten ding? Nee, gelukkig is er de Netgear Orbi. Een modern wifi systeem alsof het uit de Apple design fabriek komt. Maar dan wel van een wifi specialist zoals Netgear. Gelukkig ook geschikt voor Windows 😉

Apple 2013

Wie met een verouderd Apple wifi netwerk zit zal het probleem herkennen. Een groeiende vraag van gezinsleden die online willen zijn en aanbieders die behoorlijke snelheden aanbieden. De Airport producten van Apple lopen echt op hun laatste benen. In onze situatie hebben we met bijna 40 apparaten die om internet vragen een probleem. Sonos, Hue, Ring, Synology, AppleTV, PS3, BluSound en ga maar door; ze willen allemaal op het netwerk en het liefst ook nog gebruikmaken van internet. De klagende gebruikers en matige snelheden vragen om actie. Apple heeft vooralsnog geen antwoord. Wat dan te doen?

Alternatieven

Als alternatief zijn er diverse merken met wifi routers die er uitzien alsof ze connectie met Mars willen maken. De sprieten vallen behoorlijk op en het ontwerp oogt vaak als een stealth bommenwerper. Zo’n toestel blijft misschien onopgemerkt voor radarbeelden, maar in de huiskamer roept zo’n ding echt om aandacht. Wij zijn op zoek gegaan naar een mooi alternatief. Momenteel zijn er diverse zogenaamde ‘mesh’ systemen. Dat zijn kleine kastjes die het wifi signaal met elkaar delen en een onzichtbaar wifi visnet in huis kunnen creëren voor internet. Helaas is de beschikbaarheid van dergelijke systemen voor een review nog lastig, ondanks diverse toezeggingen van leveranciers op de beurzen. Een alternatief is het Orbi systeem van Netgear. Het oogt fraai en menig liefhebber van een strakke inrichting zal geen probleem hebben met dit product in de huiskamer. Wij testten het Orbi systeem met 1 satelliet.

Wifi vaas

Het Orbi systeem valt op door het afwijkende ontwerp. Plaats het systeem in de huiskamer en niemand heeft door dat het een netwerk product is. Het lijkt eerder een soort vaas. Aansluiten is bijzonder simpel. Het basisstation heeft drie extra etherpoorten. De installatie gaat met de Orbi app. Stap voor stap installeert de gebruiker in maximaal tien minuten het systeem. Wij hebben de oude netwerknaam en het wachtwoord ingevoerd. Dit waren de gegevens van het Airport Extreme netwerk. Direct worden alle apparaten herkend en werkt alles zoals verwacht. Het systeem hebben we met een Orbi satelliet uitgebreid. Ook dit is erg gemakkelijk en kan eigenlijk iedereen zelf doen. Deze unit maakt direct verbinding met het basisstation en biedt het netwerk opnieuw aan apparaten aan. Theoretisch is het systeem met meer satellieten uit te breiden. Deze satellieten zijn ten tijde van dit artikel echter nog niet los verkrijgbaar in Nederland. De satelliet maakt rechtstreeks verbinding met het basisstation. Een extra satelliet maakt ook verbinding met het basisstation. Zo ontstaat een soort sternetwerk. Het is dus geen echt mesh netwerk waarbij elke client ook met elkaar communiceert. In de praktijk is dit in de meeste Benelux huizen geen probleem. Enkel bij grote complexen is een 100% mesh netwerk te prefereren. Een gastnetwerk aanmaken is in de app en een kwestie van een vinkje aanzetten en al dan niet een wachtwoord bepalen. De Orbi heeft een ingebouwde firewall waarmee iedereen in het netwerk min of meer beschermd is.

Geavanceerd

Netgear heeft voor de Orbi dus een app voor de installatie. Eigenlijk kan je verder met deze app erg weinig. Om meer van het netwerk te weten en in te stellen is de NetgearGenie app nodig of via een browser inloggen op http://orbilogin.net/. De interface is okay, maar haalt het niet bij de fraaiheid van de Apple interfaces. Daarentegen kan je als beginner of als specialist heel wat instellen. Zo is ook ouderlijke controle mogelijk. Hiermee kan je alle apparaten in het netwerk zien en beperkingen instellen. In theorie ten minste. Het is even goed zoeken welk apparaat achter het adres schuilgaat. Netgear mag wat ons betreft wel wat energie steken in het fraaier maken van de gebruikersinterface. De app oogt wel erg fraai. Vreemd dat netwerkproducten vaak nog steeds bediend moeten worden in behoorlijk technische gebruikers interfaces. Netgear kan een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Fing. Deze app herkent alle producten in het netwerk en hangt er zelfs een passend icoontje bij. Eigenlijk heb je deze gratis app nodig om in de Netgear app de ouderinstellingen bij het betreffende apparaat in te stellen.

Ervaring

Het belangrijkste is natuurlijk de ervaring met het product. Allereerst is de Orbi makkelijk te installeren en van een eigen naam en wachtwoord te voorzien. Wel zo belangrijk als je weet dat er nog steeds volksstammen zijn die alles op admin/admin laten staan als het niet intuïtief is om een en ander te wijzigen. Zodra wij de Orbi geïnstalleerd hebben, blijkt dat het netwerk een veel groter bereik heeft dan de oude Apple Extreme of de paar andere wifi routers die we geprobeerd hebben. De Satelliet is het geheime wapen van de Orbi. Deze communiceert op een andere bandbreedte met het basisstation. Anders dan bij wifi extenders belast de satelliet het netwerk dus niet. De naam van het netwerk blijft onveranderd waardoor voor gebruikers het bereik van het netwerk op meer plekken goed tot perfect is. Met ons Ziggo abonnement behalen wij nu in en rond het huis snelheden tot bijna 300 Mbs. Dat is fijn want dat is ook het abonnement wat we afgesloten hebben. Met de Apple Extreme zaten we nog niet op de helft. Wat gebruikers niet zien is dat in de Orbi de antennes ook hun signaal afstemmen op de plekken waar bandbreedte gevraag wordt. Dit zogenaamde bundelen van kanalen is een uitvinding van Netgear en wordt in de meeste moderne wifi routers toegepast. Het resultaat is dat met de zomer voor de deur de screen-agers nu in de tuin rondhangen omdat het bereik daar ook goed is.

Conclusie

Netgear heeft met de Orbi uiterlijk een prima vervanger voor de Apple wifi routers. Natuurlijk werkt de Orbi ook met Windows. De technologie is duidelijk vele malen moderner en de uitbreiding met een satelliet werkelijk voorbeeldig. Overal in en rond het huis een prima signaal; dat is wat elke wifi router belooft maar de Orbi zonder twijfel waarmaakt. Gemakkelijk, mooi vormgegeven en veilig. Nu moet alleen de software afdeling van Netgear nog even in actie komen en de interface van de webclients en apps gelijktrekken en net zo mooi vormgeven als de industriële vormgevers met het fysieke product hebben gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment on “Review Netgear Orbi draadloos wifi netwerk”

 1. Hoi,

  Mijn orbi is kleverig, en dit blijkt niet van iets extern s te zijn maar van de orbi zelf af te komen, mijn vraag is er een schoonmaak tip ?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • prachtige vormgeving
 • sterk netwerk
 • veel ethernet poorten
 • satelliet voor groot bereik
 • plug en play installatie
 • veel webtools

THE BAD

 • apps niet dezelfde interface
 • satelliet niet los verkrijgbaar
Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram