Review: Devolo Gigagate Starter Kit

In de wereld van de routers en accesspoints maakt Devolo iets dat we niet veel in de schappen zien liggen, super sexy. De GigaGate is een zogenaamde WiFi bridge. Een draadloze netwerkkabel voor bedrade hardware in huis. Een WiFi bridge op steroïden, want de bandbreedte is fors.

Unboxing

In de doos van de Devolo Gigagate vindt je een base en een client. De client is een ontvanger en het is mogelijk om meerdere ontvangers aan een base te koppelen.

Installatie

Het installeren van de GigaGate is net zo eenvoudig als de powerline oplossingen die Devolo al jaren produceert. De twee zijn al op elkaar ingesteld. Je koppelt de Base met een netwerkkabel aan jouw router en steekt bij beiden de stekker in het stopcontact. Nu kun je op de satellite ontvanger tot 5 apparaten aansluiten via een netwerkkabel. De aangesloten apparaten zullen niet doorhebben draadloos verbonden te zijn.

Specs

De Devolo Gigagate is feitelijk een combinatie van een 802.11n router en een 802.11ac ontvanger. De zender heeft een bandbreedte van 1.733Mb per seconde. Met andere woorden, het is een pure 802.11n router met vier antennes. Devolo kiest hierbij bewust voor 2.4GHz. Hoewel de band behoorlijk vol zit met stoorzenders, heeft deze nog steeds het grootste bereik. En dat is belangrijk voor de GigaGate. Maar waarom zou je dan niet een gewone router pakken?

Omdat de ontvanger is geoptimaliseerd voor het ontvangst van deze bandbreedte. En dat is waar veel ontvangende apparatuur het af laat weten. De Gigagate is dus echt een geoptimaliseerde bridge om mee te werken. De ontvanger kan twee 300Mb datastromen tegelijk verwerken, dus heeft een theoretische bandbreedte van 600Mb.

De Base beschikt over een gigabit verbinding voor naar jouw router. De Satellite beschikt helaas over maar één gigabit verbinding. Voor bijvoorbeeld een NAS of een desktop computer. De overige vier aansluitingen zijn 10 megabit aansluitingen. Snel genoeg voor audiostreams, beveiligingscamera’s etc. De satellite is in te stellen als access point voor het netwerk. Handig wanneer deze op een plaats staat waar je een slechte verbinding met de router hebt.

Gebruikservaring

De Devolo GigaGate blijkt al snel een enorm handige netwerktool te zijn. Ik heb hem gebruikt om mijn schuur van een netwerkverbinding te voorzien voor een multiroom audiosysteem in de tuin en beveiligingscamera’s. De verbinding moet door aardig wat muren heen en legt zo’n 20 meter af. Ik hou dan een kleine 300 megabit verbinding over en dat is ruim voldoende. Bovendien is hij zeer stabiel. Test ik de verbinding gelijkvloers binnenshuis, ligt de verbindingssnelheid een stuk hoger.

Maar dan van verdieping naar verdieping? Ook daar valt winst te behalen ten opzichte van een reguliere router. Maar in mijn 1 jaar oude woning met veel beton haalt het toch niet heel veel uit. Ik heb een verbinding van rond de 100 megabit over. Dat is nog steeds twee keer zo snel als mijn internetverbinding, dus echt prima voor Netflix.

Qua gebruik van de access points is dat vooral een pluspuntje, maar zeker niet dé feature om deze oplossing voor te kopen. Dan ben je beter uit met bijvoorbeeld de powerline oplossingen van Devolo. Het doel is dus echt om apparaten die bedraad zijn, draadloos een afstand te laten overbruggen.

Conclusie Devolo GigaGate Starter Kit

De Devolo GigaGate is een prachtige oplossing om draadloze A-B verbindingen te maken. Doordat de base en satellite goed op elkaar zijn afgesteld, lijkt de GigaGate echt het maximale uit de 2.4GHz verbinding te halen. Veel beter geoptimaliseerd dat wanneer je gewoon een router en een accesspoint pakt om een bridge te vormen. Het is alleen jammer dat de satellite, die ook als netwerk switch werkt, maar één gigabit poort heeft terwijl de rest van de poorten op maximaal 100 megabit zit. Net netwerkverkeer dat binnen de switch blijft profiteert hierdoor te weinig van de directe verbinding.

Beschikbaarheid

De Devolo GigaGate is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Optimaal gebruik van 2.4GHz
  • Best snelle verbinding
  • Optioneel als accesspoint inzetbaar
  • Zeer gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Niet alle LAN poorten zijn gigabit op de Satellite
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram