Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sony Hi-Res Walkman NW-A35

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • solide vormgeving
  • goed geluid van veel bestanden
  • prima accu duur
  • uitwisseling met Mac en Windows
  • Uitbreidbaar met 128GB
  • noise canceling met Sony hoofdtelefoon

THE BAD

  • geen streaming diensten mogelijk
  • FM en DAB+ radio

Sony heeft het mobiel genieten van muziek mogelijk gemaakt met de Walkman. Destijds als cassette speler, later als cd vreter en nu als digitale bestanden speler. Walkman is een pracht merk maar helaas inmiddels volkomen irrelevant als merknaam bij de jeugd. Sony blijft er begrijpelijk aan vasthouden. Zeker nu mp3 spelers ook Hi-res bestanden kunnen afspelen. Op diverse beurzen hebben we de topmodellen Walkmans mogen beluisteren. Een waar genot. Nu is er de betaalbare NW-35.

Hi-Res

Sony verstaat de kunt om pracht producten te maken waar het Sony ontwerpers DNA in vrijwel elk product zit. Zo past de NW-35 perfect in de Sony vormgeving traditie. De rondingen, het materiaal en knopjes zijn 100% Sony. Dat maakt dat de NW-35 niet de zoveelste mp3-speler is , maar direct herkenbaar als Sony product. Sony heeft een naam hoog te houden als het gaat om audio kwaliteit. Allereerst speelt de NW-35 de allerhoogste bestandsformaten waaronder FLAC. Natuur zijn ook mindere bestandsformaten af te spelen. De muziek in deze bestanden missen vaak detaillering. De processoren aan boord van de NW-35 proberen dit weer op te krikken naar een hogere kwaliteit. Het is doorgaans erg indrukwekkend wat het resultaat is. Onze mp3, en AAC verzameling klinkt echt lekkerder op de deze walkman dan op een iPhone of goede Android smartphone. Sony noemt dit DSEE HX ofwel Digital Sound Enhancement Engine.
Deze Walkman heeft ook een aantal instellingsmogelijkheden om het geluid te finetunen aan de persoonlijke smaak. Natuurlijk kan dat met een equalizer en diverse effecten. Wij luisteren liever naar zo oorspronkelijke weergave van de muziek. Wat de NW-35 wel erg prettig maakt om te luisteren is de simulatie van een analoge versterker waardoor het laag wat warmer klinkt zonder dat het opdringerig wordt. Het is duidelijk dat tegenwoordig met de digitale signaalbewerking werkelijk van alles mogelijk is om de oren voor de gek te houden. Het resultaat klinkt lekker. Wie gebruik maakt van een recente Sony hoofdtelefoon, heeft ook nog eens als bonus dat het geluid afgestemd wordt op de karakteristiek van de hoofdtelefoon. Wij hadden de MDR-NW750N/NE nog liggen. Direct bij het via NFC koppelen, herkent de Walkman de hoofdtelefoon en worden een speciaal profiel voor de hoofdtelefoon aangemaakt. De echte Sony fan zal hier van smullen. Je zit echt in een eigen eco systeem waarbij alles perfect met elkaar werkt.

Fysieke speler

De NW-35 ligt lekker in de hand en knopjes bedienen de speler perfect. Voor menu keuzes is het touch scherm de interface. Alles oogt prima zoals we van Sony op vele apparaten gewend zijn. De NW-35 is leverbaar in een 16GB en 32GB versie. Een micro-USB slot maakt het mogelijk op muziek op 128GB geheugen te plaatsen. De accu speelt met gemak een hele dag. Natuurlijk maakt het uit hoe groot de bestanden zijn, hoe vaak je de knoppen bedient en of je norse-canceling inschakelt. Tijdens intercontinentale vlucht speelt de NW-35 probleemloos de hele vlucht. In ongeveer 4 uur is de unit weer opgeladen. Eerder testten wij een Hi-res speler van een ander merk met Android als besturingssysteem. Die speler was halverwege de vlucht al leeg. Daar kan je dus niets mee. De NW-35 is een volwaardig alternatief voor muziek beluisteren op je smartphone. Dat de unit is ontworpen voor enkel muziek zal voor muziekliefhebbers een pre zijn. Het geluid is beter dan een smartphone, je kan meer bestanden afspelen en de accu gaat echt lang mee. De NW-35 voelt lekker degelijk in de hand en de bediening is ongekend beter dan een smartphone.

Streaming

De NW-35 is een echt hebbeding voor elke muziekliefhebber. Toch ervaren wij één groot gemis in het gebruik. Er is geen streaming muziek mogelijkheid aan boord. Sony heeft een tijd geleden nog geprobeerd een streaming dienst te introduceren maar heeft het door matige marketing en te veel navelstaren moeten afleggen tegen Spotify, Apple Music, Tidal en zelfs Google Play. De Walkman kan echt alleen weer een grote schare liefhebbers krijgen als er ook streaming muziek mogelijk is. Bijvoorbeeld een afgekocht Spotify account. Maar dat zal vloeken in de Sony kerk zijn. De FM radio geeft wat vrijheid, maar had eigenlijk DAB+ moeten zijn als H-Res speler.

Conclusie Sony Hi-Res Walkman NW-A35

De NW-35 is een top muziekspeler voor onderweg, op de bank of op het strand. Muziek klinkt echt iets beter dan op een smartphone. Je moet wel jouw eigen muziek verzameling hebben omdat streaming muziek niet tot de mogelijkheden behoort. De FM-radio is dan een zwak goedmakertje. De NW-35 is wel een gadget die we zeker overwegen aan te schaffen. Nu nog twijfelen over de kleur. De NW-35 is leverbaar in 5 kleuren.

Eén reactie

  1. Bedankt voor de review. Een prettige leeservaring en ik denk dat ik op basis van je ervaringen wel een aardig beeld heb van wat ik kan verwachten.

    Dat er geen Spotify (of vergelijkbare dienst) is, is logisch. Spotify zal softwarematig ondersteund moeten worden en Sony mag hier niet zomaar een app voor bouwen. En je Walkman aansturen via je smartphone (zoals met versterkers en multiroomspekaers kan) zal weer wat vreemd zijn.

    Er zijn helemaal geen mp3-spelers die dit soort diensten ondersteunen, tenzij ze een smartphone OS draaien (en in het geval van Cowon, dat op Anroid gebaseerde spelers heeft, is zelfs dat niet eens vanzelfsprekend aangezien er geen Play-store is en side-loaden hooguit via wat geklooi kan).

    Maar een apparaat in deze prijsklasse, met een dergelijk klein scherm, waarin ook nog eens geïnvesteerd is in een degelijke DAC en overige zaken (stevige body, etc. etc.) zou een zeer zwakke Android-ervaring opleveren.

    Je zegt verder “De FM radio geeft wat vrijheid, maar had eigenlijk DAB+ moeten zijn als H-Res speler.”

    Dit ben ik niet met je eens. Zowel FM, maar ook DAB+ heeft niets te maken met hi-res audio. DAB+ is voor zover ik weet nog altijd MP2 op 128 Kbps, dus ondanks dat het digitaal is en veel beter dan FM stelt het vanuit het idee om een losse speler te gebruiken, nog altijd weinig voor.

    Daarnaast is ook DAB+ op geen enkele mp3-speler te krijgen. FM radio overigens alleen op goedkope spelertjes plus de Cowon X9 die redelijk in dezelfde klasse valt als deze Sony (hun duurdere Plenue D heeft het nièt).

    Ik denk dat dit gewoon te maken heeft met het type gebruik dat je wil van een mp3-speler en dat FM en zeker DAB+ sowieso niet overal op een goede manier te krijgen is en zeer snel stoort.

    Dat je vind dat een apparaat gewoon een radio moet hebben en dat deze zo goed mogelijk moet zijn, dat kan een punt zijn.

    Overigens zeg je bij de minpunten “FM en DAB+ radio”. Is er nu wel of geen FM-radio (je zegt immers ook “De FM radio geeft wat vrijheid”)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.