Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Libratone Q Adapt met 4 sterren.

The Good
  • goed geluid
  • noise canceling
  • app extra mogelijkheden
  • fraaie afwerking
  • meer kleuren
The Bad
  • opletten bij goud
  • mic zit rechts ipv links


Zo af en toe krijgen we ter review producten toegezonden die te lang blijven liggen. Enthousiasme is dan vaak gepaard met wat teleurstellingen. Tijd is dan de beste hulp om kaf van het koren te scheiden. De Libratone Q Adapt is zo’n product. Al maanden geleden hebben we de eerste exemplaren in onze handen gehad en waren we enthousiast over de vormgeving. Maar klinken ze ook? We mochten kiezen welke kleur we wilden testen. Goud leek ons wel leuk voor de verandering. Het openen van het doosje veroorzaakte de teleurstelling waardoor de hoofdtelefoon bleef liggen wachten op echt gebruik. Geheel onterecht blijkt. Ze klinken werkelijk fantastisch maar waarom waren we eerst teleurgesteld?

Wat een kleur kan doen

Alle merken maken tegenwoordig gebruik van computerrenderingen om hun producten al aan te prijzen terwijl ze nog van de band moeten rollen. De gerenderde afbeeldingen zijn tegenwoordig zo levensecht dat je ze niet van echt kan onderscheiden. Zo waren we ook verleid door de prachtige goudkleurige versie van de Q Adapt. Echter de werkelijke uitvoering kon geen van de dames van het testteam bekoren. De connectoren en metalen onderdelen zijn fraai van kleur, maar alle kunststof delen en de kabel ogen balletschoentjes huidskleur roze. Niet echt hip. “Alsof je de verkeerde party’s” draagt hoorden wij een vrouwelijke tester opmerken. In de winkel blijft waarschijnlijk deze kleurversie liggen. Libratone zal vast voldoende consumententesten gedaan hebben om de kleuren te bepalen. Hopelijk zijn wij de uitzondering op de regel. Maar gevolg was wel dat de hoofdtelefoon bleef wachten op gepassioneerde testers. Overigens zijn wij ter controle even naar de winkel gegaan en daar bleek dat dit inderdaad de Libratone interpretatie van goud is. De andere kleuren zijn prachtig. De goede versie is een duidelijke kwestie van smaak.

Bye Jack

Libratone heeft met de Q Adapt gekozen voor een lighting aansluiting. Dus heen mini-jack maar de laad- en communicatie aansluiting. Dat is voor de nieuwe iPhones overigens ook de enige mogelijkheid. Maar wie nog kan kiezen tussen een mini-Jack en de lighting aansluiting, zal moeite hebben de laadmogelijkheid op te offeren voor de audio. Enfin de kleur en aansluiting drempels hebben we overwonnen en de app wordt direct voorgesteld als de hoofdtelefoon wordt aangesloten. De app herkent de hoofdtelefoon en kleurt de interface zelfs bijpassend. Pffffff…gelukkig eerder goud dan huidskleurig. Wie wil kan in de instellingen ook uit de andere vier kleuren kiezen; zilver, zwart, wit en roze.

Digitale aanpassing

De lighting aansluiting zou voor beter geluid moeten zorgen. De app zorgt allereerst al voor diverse digitale aanpassingsmogelijkheden. De oortjes hebben de mogelijkheid tot noise-canceling. Het nivo waarmee het omgevingsgeluid wordt onderdrukt is in te stellen. Eigenlijk is dit geniaal in plaats van enkel aan/uit. Als je nog iets van de omgeving wilt horen, kan dat. Wil je je volledig afsluiten van de omgeving, dan is dat ook mogelijk. Libratone noemt dit CityMix. Je kan vier voorkeuren opslaan. De noise-canceling is prima maar behoort niet tot het beste wat te koop is. Maar dat is ook niet de bedoeling van de makers. Het is eerder bedoeld om de hoofdtelefoon aan te passen aan jouw gebruikssituatie. Ons bevalt dit in de praktijk prima. Nu blijkt ook het voordeel van de lighting aansluiting; de voeding voor noise-canceling wordt uit de iPhone of iPad gehaald waardoor de oortjes met noise-canceling voor de categorie erg lichtzijn.

Digitaal geluid

De weergave van muziek is fraai. De ruimtelijkheid neemt af met de mate waarin je noise-canceling aanzet. Het laag is duidelijk aanwezig. Een beetje ala Beats zonder boemerig te worden. Wie laag wil, zal niet teleurgesteld zijn in de Q Adapt. In de app is te kiezen tussen meer bass, neutraal of meer hoog. De microfoon klinkt overigens prima. We hebben al een paar unboxing videos opgenomen met enkel een iPhone6S en deze hoofdtelefoon met microfoon. Vreemd genoeg zit de microfoon aan het draadje naar het rechteroor. De standaard is om dit aan de linkerkant te maken. Opletten dus als je in het donker op de tast de oortjes indoet. De pasvorm is overigens perfect en met wat rubber variaties voor veel oren passend. De afstandbediening op de kabel werkt zoals het hoort. Je kan behalve volume, skippen, Siri en pauzeren ook schakelen tussen de CityMix noise canceling voorkeuren.

Conclusie

In de winkel zouden we een andere kleur geselecteerd hebben. Eenmaal over de kleur teleurstelling heen gekomen blijkt de Q Adapt een erg goede in-oor hoofdtelefoon. Niet de beste op de markt, maar eentje die prettig zit en dankzij de CityMix een topper voor wie veel reist. Voor de prijs is het zeker een winnaar. Wie de beste geluidsweergave of noisecanceling wilt moet het dubbele uitgeven. De Libratone Q Adapt kost rond de 150 Euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.