Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Lenovo Yoga Book met 4.5 sterren.

The Good
  • Betere camera's dan verwacht
  • Prima op snelheid
  • Erg innovatief met de stylus en het kladblok
  • Goed display, mits binnen gebruikt
The Bad
  • Het toetsenbord heeft geen echte toetsen, dus je mist de feedback
  • Verwisselen penpunt is ene vervelend, tijdrovend proces
  • Buiten is het display wat te donker


Het is misschien wel de meest bijzondere Android tablet in jaren; de Lenovo Yoga Book. Niet om haar specs, maar om haar features. Lenovo laat met deze tablet zien dat het nog steeds in staat is echt nieuwe dingen te bedenken en dat maakt deze review wel heel erg leuk.

Unboxing

Een unboxing maken van een product dat niet alleen wat oud is (oktober 2016), maar ook duidelijk al eens is uitgepakt, is niet leuk om te doen. Toch doen we het. Voor jou. Gewoon omdat we je willen laten zien hoe bijzonder deze tablet is en omdat de verpakking compleet lijkt te zijn. Let met name op het laatste deel van het filmpje waar je ziet hoe de stylus en het toetsenbord werken.

Design

De versie van de Yoga Book die wij ter demo toegestuurd kregen is de champagnegouden uitvoering. Met de ‘kroontjes’ die in de scharnieren zijn weggewerkt, geef ik toe dat het design wel een beetje aan steampunk doet denken. Hoe dan ook, zelfs dichtgeklapt verraadt de Yoga Book al dat je iets bijzonders op tafel hebt liggen.

Waar aan de voorkant nog een mooi logo is geplaatst, is de achterkant leeg op wat verplichte productgegevens na. Wat ik mis zijn een soort van voetjes om de tablet een tikkeltje anti-slip te maken. Handig tijdens het tikken, maar daar kom ik later op terug. Bovendien zou dat de achterkant ook tegen krasjes beschermen. Al moet ik zeggen dat daar nog weinig op zitten terwijl er toch al verschillende andere reviewers mee aan de slag zijn geweest. En laten we eerlijk zijn, als reviewer doe je niet voorzichtig met apparaten ;-).

Display

Lenovo heeft een 10,1 inch display in de Yoga Book gelegd. Het gaat om een IPS display met een lichtopbrengst van 400 nits. Net iets te donker voor buiten, maar binnen echt prima. Met 1920×1200 pixels kun je Full HD films op ware grote afspelen op de tablet.

Geluid

Goed geluid uit een dun product is een utopie. Laten we dat voorop stellen. Toch heeft Lenovo duidelijk het maximale uit de speakers geprobeerd te halen. En als je dan in een hotelkamer een filmpje aan het kijken bent, is het geluid dik in orde. Er zit zelfs Dolby Audio certificering op.

Specs

Lenovo heeft voor deze tablet ervoor gekozen een Intel Atom chipset te plaatsen. Het gaat om de x5-Z8550. Een quad-core processor die draait op 2.5GHz wordt aangevuld met 4GB LPDDR3 geheugen. Je krijgt 64GB opslagruimte en de mogelijkheid een microSD kaart bij te plaatsen van maximaal 128GB.

Qua specs zien we aan het geheugen dat we echt nog met een tablet van vorig jaar te maken hebben. LPDDR3 wordt op dit moment vrijwel niet meer toegepast. Maar… voor algemeen gebruik maakt het niet zo heel veel uit. De snelheid bij het dagelijks gebruik is echt dik in orde.

Draadloos

Voor een beetje zakelijk gebruik, wil je gebruik maken van een stabiele en snelle WiFi verbinding. De Yoga Book ondersteunt dual-band WiFi inclusief het snelle 802.11ac.

Camera’s

Qua camera’s is het even wennen. De achtercamera zit namelijk op het toetsenbord weggewerkt. Je moet deze dus echt dubbelklappen. Bij de eerste kennismaking vond ik het vooral vreemd dat ik selfies uit twee verschillende hoeken kon nemen ;-).

De camera in het toetsenbord heeft een resolutie van 12 megapixels. De autofocus is wat traag en er zijn wat saturatieproblemen, maar verder is de camera wel heel erg scherp. Normaal is de camera van een tablet een ondergeschoven kindje omdat je die veelal zult gebruiken om documenten te scannen. Hier zie je toch dat Lenovo net wat meer moeite heeft gedaan. Zelfs de selfiecamera van 8 megapixels is royaal qua formaat en scherp. Natuurlijk mag je zelf oordelen.

Toetsenbord

De Yoga Book is voorzien van een Halo keyboard. En dit wordt wat lastig uitleggen. De klep bevat namelijk een verlicht toetsenbord zonder echte knoppen. Het zijn allemaal touch knoppen. Je voelt dus geen randje, niks. Onder het toetsenbord is ook een ruimte gemarkeerd voor een touchpad om een volledige laptopervaring te bieden.

Dat er geen randjes zijn is logisch omdat Lenovo ook haar Real Pen wil ondersteunen op dit oppervlak en dan zijn randjes lastig. Qua type-ervaring is dit toetsenbord dan ook het beste te vergelijken met het typen op een touchscreen. Je krijgt geen feedback hoe je de knop raakt, dus blind typen vraagt enige oefening.

Real Pen

Het wonder van de Yoga Book zit hem in de Real Pen. Een pen met verwisselbare punten. De stylus punt gebruik je direct op het display of op het touch oppervlak. In beide gevallen herkent het systeem de pen. Je kunt dus op of naast het scherm tekenen.

Het gaat een stukje verder met het bijgeleverde kladblok. Door gebruik te maken van magneten positioneert dit zich netjes op het touch oppervlak. Door de punt van de Real Pen te verwisselen voor één met inkt, kun je notities maken die direct op het display zichtbaar worden. Een mooie, en slimme combinatie. Wel kan het wat moeite kosten om extra kladblokjes te kopen en je moet even onthouden dat hij niet dicht kan met het kladblok ertussen.

De precisie van de Real Pen is erg goed en er is zelfs wat herkenning voor drukgevoeligheid. Of in ieder geval, zo lijkt het in de meegeleverde teken app. Wel is het lastig om iedere keer de penpunt te moeten wisselen wanneer je met of zonder kladblok op het systeem gaat werken. Misschien had Lenovo gewoon twee pennen moeten leveren. Dat zou het comfort enorm vergroten.

Android

Lenovo voorziet Android van haar eigen grafische schil, maar doet in de praktijk niet veel meer dan vooral wat extra apps meeleveren. Het grootste verschil is dat je onderin het scherm een soort van taakbalkje hebt gekregen. Hierdoor schakel je snel tussen geopende apps en dat is echt wel handig.

Conclusie Lenovo Yoga Book

Op dit moment zijn er twee tablets die een wowfactor oproepen wanneer je ermee aan tafel gaat zitten. De Google Pixel C en deze Lenovo Yoga Book. Het zal je niet verbazen dat de Lenovo Yoga Book (die ook nieuwer is) veel meer mogelijkheden bevat. Bovendien is hij lekker vlot. Alleen wanneer je het toetsenbord gaat gebruiken, zal je de eerste periode wel wat moeite hebben met blind typen. Je mist simpelweg de feedback van knoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.