Review: Forged Intense Koksmes 20 cm

Forged, gesmeed, geslagen en geslepen. Dit is een intens mes voor de stoere chef! Forged Intense is hier!

Alle soorten keukenmessen zijn fantastisch om te testen. De grootte, de scherpte en de sterkte van het staal. Sommige messen hebben een verhaal en sommigen zijn gewoon goed. Forged komt met een lijn messen die behalve goed, een verhaal hebben, ook nog eens een robuuste lust voor het oog zijn. Wij mochten de Forged Intense 20 cm koksmes testen en delen onze bevindingen hier.

Forged

Forged is een eigen merk van Style de Vie Authentique BV en ons beschikbaar gesteld door messenshop.nl . Dit prachtige mes is geïmporteerd uit China bij een lokaal familiebedrijf. Met invloeden uit Japan, waar de eigenaar van het bedrijf geregeld heen gaat, wordt het smeden en ontwerp gedaan met een Japanse slag. Ieder mes wordt stuk voor stuk met de hand gesmeed en is daardoor uniek in afwerking en afmeting. Het geweldige Forged logo wordt na verhitting met de hand in het staal geslagen.

 

Het mes

De Intense heeft een lemmet lengte van 205 mm en een dikte van 2,5 mm. De staalsoort die gebruikt is, is een equivalent van het Duitse staal X50CrMoV15. De Forged versie uit China heet 5Cr15MoV en komt veel voor bij de betere messen. Het Chinese staalsoort kent een hardheid van 58-60 HRC. (De Rockwellhardheid is een maat voor de hardheid van materialen), Deze hardheid vind je meestal bij de betere zakjesmessen zoals Spyderco, Cold Steel en Buck en natuurlijk de meeste Aziatische keukenmessen. Die messen blijven veel langer scherp dan goedkopere messen, maar zijn veel moeilijker te scherpen. De keuze om de hardheid 58-60 HRC te gebruiken zit ém voornamelijk in het bewerken en smeden van het staal. Bij deze hardheid is het gemakkelijker na te bewerken en niet te zacht.

Het handvat is gemaakt van omgebogen roestvrij staal en de krop is afgesloten. Door het handvat open te houden aan de onderkant blijft het mes niet te zwaar en ligt het heerlijk in de hand. Ondanks het robuuste uiterlijk voelt het mes comfortabel in de hand en werkt het zeer prettig.

Het gebruik

Zo bruut als dit mes eruit ziet, zo soepel en lichtvoetig snijdt het. Dit merk je direct bij het handvat, wanneer de vouwrand precies past als een steun voor je duim en extra grip geeft bij het snelle snijwerk. Het is bijna lastig om je te concentreren op je werk, als je de hele tijd fysiek wordt aangetrokken tot de ruwheid van het mes. Ik grapte in mijn intro al over een stukje Lord of the Rings, maar ik weet zeker dat ten tijde van de LotR gekte, de fabrikant hier gemakkelijk op in had kunnen smeden… euh spelen. Het Intense koksmes snijdt soepel, stevig en de geslagen rand geeft de nodige wrijving bij het snijden van dikkere stukken vlees, zodat niet alles aan je lemmet kleeft. Zoals bij veel kwaliteitsmessen kan je dit staal beter niet in de vaatwasser wassen. Behandel je mes met zorg en spoel het onder de kraan af en koester het met een doek.

Conclusie

Het Forged Intense koksmes van 20 centimeter is een stukje trots dat mijn keuken siert. Het bijzondere en opvallende uiterlijk met daarbij de prijs/-kwaliteit in acht te nemen is zeer aantrekkelijk. Voor € 54,95 kan je dit mes al kopen en dat is in vergelijking met de range kwaliteitsmessen uit China bijna aan de voordelige kant. De verpakking en het ambachtelijke verhaal achter dit mes maken Forged tot een product van toegevoegde waarde in mijn verzameling en ik weet zeker dat na het lezen van deze review al veel keukenprinsen en prinsessen het met mij eens zijn. Forged is een merk om te onthouden.

Beschikbaarheid

Dit Forged koksmes wordt geleverd in een luxe houten geschenkdoos. Ideaal dus om cadeau te doen! Nu beschikbaar bij Messenshop.nl

 

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig robuust
  • Verrassend comfortabel
  • Krachtig sterk
  • Prijs/kwaliteit

THE BAD

  • Geen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.