Review: Cadac Urban Stratos 2B Tabletop (BBQ)

Cadac kennen we vooral van de iconische skottelbraai, maar doet nog veel meer als het gaat om buiten koken. Er is een uitgebreide lijn aan gas BBQ’s waaronder verschillende tabletop modellen. En dat laatste is weer heel interessant wanneer je de BBQ graag meeneemt op vakantie of er gewoon zelf een meubeltje voor in elkaar zou willen sleutelen zoals ik heb gedaan met de Cadac Urban Stratos 2B Tabletop.

Unboxing

Wanneer je de Cadac Urban Stratos 2B Tabletop koopt, zit deze grotendeels in de doos al in elkaar. De doos geeft dus meteen aan hoeveel ruimte je ongeveer in de auto kwijt bent wanneer je de Cadac Urban Stratos 2B Tabletop meeneemt op vakantie of naar het strand. Nou ja, er moet natuurlijk ook nog een gasfles mee.

Alle losse onderdelen zijn de onderdelen die je met de hand in de BBQ schuift en zo er ook gemakkelijk uit kunt halen om de BBQ schoon te maken.

Design

Het eerste wat ik doe wanneer ik een BBQ zie, is de klep iets openen en horizontaal proberen te bewegen. Dit zegt namelijk enorm veel over de kwaliteit waarmee de BBQ ontworpen is. Vrijwel iedere BBQ fabrikant werkt met platen aluminium of staal die simpelweg in vorm worden gebogen. De hoeveelheid buigingen (of profiel) bepaalt hoe stevig de BBQ is. En dat voel je. Je wilt niet dat jouw BBQ compleet verbogen is, wanneer jouw zoontje er per ongeluk een voetbal tegenaan schopt. Of in dit geval, schade door een veel te vol gepakte auto.

Bij de Cadac Urban Stratos 2B Tabletop voelt dit meteen goed aan. Hoewel de scharnieren erg sterk lijken te zijn. Lopen ze ook enorm licht. Maar misschien is dit mijn beleving omdat ik al jaren de kap van een GrandHall Bolero C moest optillen. Hoe dan ook, ervaar ik dit als erg prettig. Bovendien is de kap dubbelwandig en dit heeft een positief effect op de isolatie en daarmee het gasverbruik.

Aan de zijkanten zitten handvatten waardoor je de Urban Stratos 2B Tabletop gemakkelijk op kunt tillen en meenemen. Ook zitten hier een paar andere montagegaten. Mogelijk omdat er ook een model is met een vast meubel eronder. Die bevat ook zijbranders.

Door de moertjes van de pootjes los te draaien, kun je deze door langere exemplaren vervangen om hem zo aan een eigen meubel vast te zetten. Wil je hem echt inbouwen, houdt er dan rekening mee dat er aan de zijkanten behoorlijk wat warmte kan ontstaan. Hij kan niet in een meubel worden gehangen, maar wel op een iets lager schap worden gemonteerd. Let wel, dit is niet heel officieel allemaal, maar mijn eigen idee als klusser. Dus spreek Cadac er niet op aan als je brandschade aan een mooi zelfgemaakt meubel oploopt ;-).

Iets anders waar je rekening mee moet houden bij inbouw of opbouw, is dat de vetlade aan de achterkant naar buiten schuift. Wil je de BBQ dus goed schoonmaken (teveel vet vergroot het risico op brand), moet je hem iedere keer even uitbouwen. De vetlade is wel enorm groot. Dus ik gok erop dat je bij veelvuldig gebruik twee keer per seizoen de boel moet losmaken.

De Urban Stratos 2B Tabletop is 43 CM hoog. Hij meet 55 CM breed en 58 CM diep. De BBQ weegt 17,2 KG. Het kookoppervlak meet 42 CM x40 CM.

Thermometer

Het is iets dat eigenlijk niet meer mag ontbreken in een goede kap, een thermometer. De thermometer van Cadac begint keurig bij nul te tellen dus staat in deze periode van het jaar al snel ergens tussen de 10-20 graden. Immers een zwarte kap met nauwelijks airflow eronder. Dus het zonnetje verwarmt de BBQ al snel voor. Zelf heb ik de Urban Stratos 2B Tabletop gewoon buiten staan. Daarbij valt wel op dat er in de ochtenden wat condens in de thermometer kan staan. Zover bekend heeft dit geen negatieve invloed op de werking.

Branders

De Urban Stratos 2B Tabletop is een BBQ met twee branders. De branders zijn van RVS en goed geperforeerd. Op een derde vanaf de voorkant is een extra perforatie zichtbaar. Mogelijk om warmteverlies op te vangen wanneer je de kap opent. Cadac levert de BBQ met twee ontstekers. Dus een ontsteker voor elke brander. Door de knop in de ontsteekstand in te drukken activeer je niet alleen die Piërzo ontsteker, maar geef je ook een extra stoot gas. Ook bij een lagere gasdruk door een cilinder die bijna leeg is, zou je de BBQ dus aan moeten krijgen. Al duurt het misschien niet heel lang ;-).

Hotplate

De hotplate is een typisch hulpmiddel voor bijvoorbeeld het bakken van speklappen en zwaar gemarineerd vlees. Door een opening aan de voorkant kan het vet gemakkelijk wegdruipen zonder al te veel risico op steekvlammen. Waar de meeste BBQ’s af fabriek enkel met draadroosters worden geleverd, is het fijn om te zien dat Cadac meteen een hotplate levert zodat je echt ready to go bent.

Thermogrid

De Thermogrid is een werkelijk ideale uitvinding van Cadac waarbij het bedrijf speelt met de natuurkundige principes van thermiek. In tegenstelling tot de draadroosters die we overal tegenkomen, zijn deze roosters hol van binnen. Dit laat het toe dat hete lucht, dat natuurlijk opstijgt, in de roosters gaat wervelen en verder verhitten. De roosters worden hierdoor heter dan reguliere roosters. Wanneer je dan de BBQ rond de 105 graden houdt, is dat perfect voor het grillen van hamburgers, worsten en ander vlees. De Urban Stratos 2B Tabletop maakt dan echt prachtige, dikke grillstripes.

Maar krijg je dat met gietijzer ook niet voor elkaar? Ja zeker wel. Maar Thermogrid lijkt gewoon een slimmere oplossing dan gietijzer. Gietijzer heeft namelijk veel meer tijd nodig om haar hoge temperatuur te bereiken en daarna moet je de omgevingstemperatuur weer iets terug laten lopen om te voorkomen dat jouw vlees aan de buitenkant crispy en aan de binnenkant rauw wordt. En dan loopt de temperatuur ook weer terug. Thermogrid is misschien minder authentiek, maar wel de slimmere oplossing.

Schoonmaak

De Thermogrid roosters en het de hotplate kunnen in theorie gewoon in de vaatwasser, maar maak ze toch gewoon schoon op de hand. Dan gaat het spul een stuk langer mee. Voor de rest is het een kwestie van een doekje er over en klaar.

Gezien we de Urban Stratos 2B Tabletop testen, zijn we er natuurlijk net iets onvoorzichtiger mee dan wanneer we de Urban Stratos 2B Tabletop netjes hadden aangekocht. Ondanks dat Cadac geen beschermhoes voor de BBQ verkoopt, laat ik hem toch in weer en wind buiten staan. Na ongeveer een maand buiten zie ik wel enkele roestpuntjes binnenin op plekken die wellicht net niet goed beschermd zijn met emaille, of waar de emaillen tijdens de constructie wellicht iets beschadigd is. Dit klinkt ernstig, maar ten opzichte van andere gas BBQ’s valt het echt enorm mee. Overigens is een beschermoes niet heilig. Die zorgen er doorgaans wel voor dat BBQ’s schoon blijven, maar vocht slaat er altijd wel in als je ze buiten hebt staan.

Accessoires

Cadac heeft een uitgebreide accessoirelijn voor de Stratos BBQ serie. Standaard levert Cadac de BBQ af met een Thermogrid en een Hotplate. Daarnaast verkoopt Cadac ook een bak & grillplaat waarbij beide kanten een andere functie hebben. Er is ook een braadpan die je erin kunt zetten. Wil je echt gezond grillen, dan verkoopt Cadac ook de Plancha XL. Dan wordt het vet beter weggeleid van de branders en komt er in theorie minder rook bij wat je aan het bereiden bent. Minder rook is misschien minder BBQ smaak, maar vooral heel veel gezonder. Je mist dan alleen wel die fijne grillstripes van de Thermogrid. Helaas heeft Cadac geen beschermhoezen voor deze BBQ in het assortiment. Wil je hem mooi houden, bewaar je hem dus niet in de buitenlucht.

Ben je van plan de BBQ veel mee te nemen, is het natuurlijk lastig dat je ook een grote gasfles mee moet nemen. Cadac heeft hiervoor de Power Pak bedacht. Een speciale drukregelaar waar je twee 500g cartridges op aansluit. Qua gasprijs zal dit wat onvoordeliger zijn, maar daar krijg je gebruikscomfort voor terug.

Grillervaring

Het leuke van een goede barbecuereview is dat je ook klasse A barbecuevlees nodig hebt. Onze vrienden van Beefensteak.nl hebben ons voorzien van prachtige stukken, kwaliteitsvlees. Na eerst de workshop te hebben gevolgd wist ik al een beetje wat ik kon verwachten. Premium, grote en dikkebevleesde stukken waar je duidelijk het verschil proeft. Wat niet geheel onbelangrijk is, is dat het bij mij thuisbezorgd (’s avonds!) werd, diepgevroren, dus het kan zo de vriezer in.

Als het vlees klaar is om de barbecue op te gaan, dan is het zaak dat we onszelf een beetje beschermen tegen het spatten én.. Eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. Dus we trekken ons lederen schort van Meester Been aan. Het toffe van dit schort is dat het handgemaakt is van een kleinschalige leerlooier uit Italia waar Sebastiaan Been zelf zijn leer haalt. Je hebt dus echt een stukje ambacht in huis, dat ook nog eens gepimpt kan worden zoals je op mijn schort in de video kunt zien. Compleet met het GadgetGear logo en mijn naam!

Inmiddels heb ik de Urban Stratos 2B Tabletop een aantal keer gebruikt. Wat meteen opvalt is hoe enorm snel de Urban Stratos 2B Tabletop op temperatuur is. Met tien minuten kun je al op een 200 graden zitten terwijl de branders vrijwel in de laagste stand staan. Er zit dus aardig wat kracht in de BBQ en de isolatie van de kap werkt goed.

Wel is deze BBQ door de beperkte diepte erg gevoelig voor wind. Je verliest voorin de BBQ erg snel aan temperatuur wanneer je de kap opent. Is het windstil, is er eigenlijk niets aan de hand. Een bedrade (of draadloze) thermometer is dus een must als je in minder mooi weer gaat grillen zodat je de kap niet onnodig hoeft te openen.

In mijn tests heb ik de Urban Stratos 2B Tabletop zowel als oven als grill gebruikt. In de ovenfunctie gebruik ik de BBQ vooral om ovenschotels klaar te maken. Immers wil ik als vader toch dat de kinderen de nodige groenten binnenkrijgen en dan is niets zo effectief als een mooi stamppotje, afgewerkt met een laagje kaas. Ik gebruik de hotplate daarbij als ondergrond en dan merk ik dat de ingrediënten onderin mijn aluminium schalen niet verbranden. Mits ik onder de 200 graden in de kap blijf. Uiteraard heb ik de bodem wel eerst even ingevet met een olie die goed tegen de hitte kan. Ik heb er nog geen taart in gebakken, maar dat lijkt me ook echt geen probleem. Wel adviseer ik dan om een extra hotplate aan te schaffen zodat je het volledige oppervlak kunt gebruiken.

Over het grillen op de thermogrid ben ik echt enorm enthousiast. De grillstripes zijn echt prachtig. Ondanks de hete temperatuur, worden ze ook niet snel zwart. Grillstripes voor dummies dus. Van alle grillroosters die ik de afgelopen jaren heb gebruikt is dit de absolute winnaar in kwaliteit.

En dan het schoonmaken. Snel en simpel, meer kan ik er niet over zeggen. En zo hoort het.

Conclusie Urban Stratos 2B Tabletop

Met haar Thermogrid heeft Cadac het grillrooster opnieuw uitgevonden. In combinatie met de Urban Stratos 2B Tabletop, levert dit een BBQ op die iedereen kan gebruiken. Van de expert tot de dummie, het zal je niet snel overkomen dat jouw bereiding de fout in gaat. Het enige punt van aandacht is de stevigheid van de achterpoten. Qua wensen zien we bij een volgende generatie graag dat de vetlade aan de voorkant zodat je de BBQ niet meer hoeft te verplaatsen om deze schoon te maken. Verder is het een BBQ waar je echt geen spijt van zal krijgen.

Beschikbaarheid

De Urban Stratos 2B Tabletop is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Stevige constructie
  • Stevige scharnieren
  • Gevoelige thermometer
  • Goede kwaliteit branders en ontsteker
  • Levering met Thermogrid rooster en hotplate, dus erg compleet
  • Zeer ruime afvoer van het vet

THE BAD

  • De constructie van metaal bij de achterpoten is erg zwak
  • Vetopvanglade is alleen aan de achterkant te verwijderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.