Barbecook Karl
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Barbecook Karl (TafelBBQ met USB aansluiting)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Slim ontwerp
  • Actieve airflow
  • Veel gebruik gemaakt van RVS

THE BAD

  • Teveel onderdelen zijn af-fabriek verbogen. Er zit iets niet goed in de kwaliteitscontrole en dan zijn we streng

Met deze titel klinkt het alsof ik de afgelopen week op vakantie ben geweest met een elektrische BBQ. Maar dat is zeker niet het geval. Toch heeft de Barbecook Karl een USB aansluiting en dat maakt dit misschien wel de meest innovatieve mobiele BBQ van dit moment. Naast dat het ding er duidelijk uitziet als een smartphone wat mijn gadgethart sneller doet kloppen ;-).

Unboxing

In de unboxing zien we dat Barbecook de barbecue buitengewoon compleet levert. Inclusief straps, reistas en tools. Ook zien we wat kleine probleempjes. Documentatie die incompleet is (de tools worden niet beschreven) en wat onderdelen die wankelen doordat ze verbogen zijn tijdens de productie.

Design

Qua design zal iedere gadgetliefhebber meteen zien dat de smartphone aan de basis van het ontwerp van de Barbecook Karl heeft gestaan. Misschien wel de Galaxy S8 gezien de dunne randen en dikke boven- en onderkant. Maar dat zou een behoorlijk vooruitziende blik zijn geweest van de ontwerpers.

De body van de Karl is vrijwel geheel uit geborsteld RVS gemaakt terwijl de zwarte delen van glas zijn gemaakt om zo tegen de hitte te kunnen. De knop is van plastic en lijkt bescherming te krijgen van siliconen rubber. Hoe dan ook is de knop eigenlijk ver genoeg van de warmtebron om gevaar te lopen.

De knop van de Barbecook Karl is blauw verlicht wanneer deze aan staat. Ook een typische elektronica kleur, al was rood misschien wat sfeervoller geweest ;-). He trooster is netjes zwart geëmailleerd, net als enkele andere onderdelen die veel hitte te verduren krijgen. De box waarin de kolen komen te liggen lijkt weer van RSV te zijn en kleurt na het eerste gebruik geel en trekt wat krom. Niets dat je niet met de hand terug kunt buigen. Het is een duidelijke eigenschap van het materiaal.

Airflow is king

Maar waar is die USB aansluiting voor? Om de ventilatie aan te drijven. De Barbecook Karl is een barbecue met actieve ventilatie. Het hele luchtkanaal is ook vormgegeven om zuurstof onder de kolen door te pompen. Overigens is de USB niet anders dan de stroomtoevoer voor de ventilatie. Eventueel kun je dit ook vervangen voor een setje van vier batterijen die onderin de BBQ worden gedaan. Net wat jouw voorkeur heeft. De grote knop regelt de snelheid van de ventilator.

Het is niet zo dat je de temperatuur van de Barbecook Karl automatisch kunt regelen. Er zit geen temperatuursensor in. Bovendien zou dit ook lastig zijn gezien het een open-top BBQ is. Dus we snappen maar al te goed dat Barbecook het niet al te ingewikkeld heeft gemaakt.

Barbecook Karl

Wat opvalt tijdens het gebruik is dat de ventilatie er ook voor zorgt dat je bij wind de BBQ goed aan kunt houden en, nog veel belangrijker, goed op temperatuur kunt houden. Bij een open-top BBQ kun je immers veel warmte verliezen als er maar een klein briesje staat.

De warmtebron

Het aanmaken van de kolen, of briketten, doe je in de BBQ zelf. Drie aanmaakblokjes onderin. Kooltjes erop en met een lange lucifer. Dat laatste is in ieder geval het idee van Barbecook. Ik adviseer om een crèmebrulee brandertje te gebruiken. In deze compacte ruimte een stuk handiger.

Zelf zou ik in deze Barbecook Karl het gebruik van kolen adviseren. Kolen branden weliswaar eerder op, ze geven ook veel meer hitte af. Daardoor heb je meer grilloppervlak dat je goed kunt benutten. Het rooster maakt dan ook mooie grillstripes. Dat je de boel tussentijds misschien bij moet vullen is geen probleem. Met de twee tools die Barbecook in de doos heeft getopt, kun je het hete rooster en de deksel van de kolenhouder veilig verplaatsen.

Door de relatief kleine kolenhouder in het midden van de Barbecook Karl, heb je automatisch een duidelijke hete zone en een warme zone. Zo kun je goed variëren tussen het crispy bakken van de buitenkant van het vlees en het rustig laten doorgaren. Denk overigens niet op de foto’s dat ik het rooster per ongeluk op de kop heb liggen. Zo ligt het stabieler. Dit is weer een voorbeeld van waar het fout gaat in de productie. Het rooster is niet recht.

Vet

De deksel op de kolenhouder moet het vet dat van het vlees druipt weghouden bij de kolen. Zo ontstaat er minder vieze rook, dat de smaak van het vlees negatief kan beïnvloeden. De deksel loopt net niet bol genoeg om hier echt heel effectief in te zijn. Tijdens onze test wil het vet nog weleens in de kolenhouder lopen wanneer de Barbecook Karl niet exact waterpas staat.

Barbecook Karl

Het vet dat niet in de kolenhouder loopt, loopt keurig in een goot die er omheen ligt. Deze leidt het vet naar een centraal kanaaltje dat weer uitkomt in een vetbakje. Daar is goed over nagedacht. Het vetbakje schroef je gemakkelijk onder de Barbecook Karl uit.

Barbecook Karl

Op reis

En dan de laatste accessoires. Bij de Barbecook Karl krijg je twee elastische straps met klittenband en een reistas die om de BBQ heen gaat. Zo hou je alles om de BBQ heen lekker schoon. Daar is goed over nagedacht. Wil je niet dat de boel gaat rammelen in de auto, is het wel handig om de ruimte om de kolenhouder even op te vullen. De straps houden wel het rooster op haar plek, maar de kolenhouder kan nog steeds vrij stuiteren binnenin de BBQ.

Schoonmaak

Qua schoonmaken is de keuze voor RVS ideaal. Een beetje ontvetter erop spuiten, doekje erdoor en de binnen- en buitenkant zijn alweer schoon. Het rooster en de bovenplaat van de kolenhouder kunnen gewoon mee in de vaatwasser. Wel eerst even afborstelen wil je het in één keer schoon hebben.

Conclusie Barbecook Karl

Als het om innovatie in het barbecuelandschap gaat, laat de Barbecook Karl echt zien wat er mogelijk is. Niet alleen is het een prachtige BBQ om te zien, hij is ook slim opgezet en daardoor fijn in gebruik. Het is de afwerking waar Barbecook echt punten verliest. Teveel onderdelen die gewoon niet recht zijn. Iets meer controle in de fabriek had de volle vijf sterren opgeleverd. Maar nu moet Barbecook genoegen nemen met vier sterren.

Beschikbaarheid

Wij vonden de Barbecook Karl bij fonQ. FonQ is het verrassende en inspirerende warenhuis met ruim 60.000 mooie producten op het gebied van wonen, koken en lifestyle. Vind jouw mooi bij fonQ!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.