Microsoft presenteert MacBook concurrent met Windows S voor de student

Microsoft heeft een nieuwe serie laptops onder het Surface merk aangekondigd. Qua design en specs namen ze het op tegen de MacBook van Apple terwijl er juist een uitgeklede versie van Windows op zal draaien. En dat maakt de positionering van deze hardware zeer opvallend.

Windows S

Windows S moet een beetje de tegenhanger van ChomeOS worden. In de VS heeft dit besturingssysteem van Google al flink veel marktaandeel afgesnoept van Apple dat met haar iPad lange tijd erg populair is geweest in onderwijsland. De propositie van ChomeOS is duidelijk. Het draait op goedkope hardware, nauwelijks kosten voor de (cloud) software en de hardware is gemakkelijk vervangbaar.

Windows S werkt met een eigen app store van waaruit apps gedownload kunnen worden nadat Microsoft deze op veiligheid heeft gecontroleerd. Op het systeem zelf draaien ze in een eigen container om te voorkomen dat ze problemen veroorzaken. Doordat de apps worden gedownload zouden ze sneller zijn dan de cloud apps van bijvoorbeeld Google.

Windows S is ook een nieuwe poging van Microsoft om haar eigen browser en zoekmachine populairder te maken. Met het volwaardige Windows mag Microsoft de keuzevrijheid al niet meer inperken. Bij Windows S is het businessmodel gewoon dat gebruikers standaard Edge en Bing gebruiken. Andere browsers en zoekmachines kunnen wel gebruikt worden, maar niet als standaard ingesteld.

Surface Laptop

Waar je zou verwachten dat Microsoft met goedkope hardware zou komen om de Chromebooks het klaslokaal uit te werken, kiest het bedrijf duidelijk een andere richting. Het Surface label is altijd een premium ervaring geweest en zo ook de eerste Windows S hardware.

https://www.youtube.com/watch?v=74kPEJWpCD4

De Surface Laptop is de ervaring van een Surface Book zonder dat het toetsenbord los kan worden gekoppeld. De laptops gaan in specs, prijs en design de strijd aan met de MacBook. Microsoft verdedigt deze strategie met de opmerking dat de Surface Laptop een stuk hardware is dat vier jaar, dus een hele schoolcarrière lang, mee moet gaan.

Beschikbaarheid

Microsoft brengt 15 juni de platina versie van de Surfaca Laptop uit in Nederland. Microsoft start dan met de Intel Core i5 uitvoeringen vanaf €1.149. Vanaf 18 Augustus komen ook de Intel Core i7 varianten vanaf €1.799. Pre-orders kunnen nu al worden geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.