Apple iPhone 7
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Student gaat Undercover in de Foxconn fabriek van Apple

Op Business Insider staat vandaag een bijzonder interview. Een interview met een Chinese student uit New York die besloot zes weken undercover te gaan werken voor Apple. Niet in de VS, maar in de fabriek van Foxconn in China waar hij aan de iPhone 6 en de iPhone 7 werkte.

Als werknemer was hij de baas over één schroef. Die hij dag in, dag uit op dezelfde plek vast moest draaien om de speaker in het toestel te bevestigen. Dag in, dag uit. Muziek blijkt er verboden, net als praten met anderen. Slapen tijdens de pauzes mag, maar niet liggend op straffe van een boete. En dat voor ruim €400 salaris per maand.

Student Dejian Zeng onthult in het interview hoe saai en afstompend het werk en de werkomstandigheden zijn. Er blijkt totaal geen trots te zijn om te werken in de fabriek van Foxconn. Je doet het om te voorkomen dat je op straat komt te staan. Het arbeidsniveau is dusdanig onbelangrijk dat Foxconn niet eens sollicitatiegesprekken blijkt te voeren. Je wordt gewoon aan het werk gezet en that’s it.

Het interview laat zien wat de tol is die Chinezen betalen voor het produceren van onze dure gadgets. Enkele jaren geleden kwamen de Foxconn fabrieken van Apple al herhaaldelijk in beeld om de vele zelfmoorden onder het personeel. Rondom die problemen is het al een tijdje stil, maar als we deze student mogen geloven, blijkt het er alles behalve gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.