Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Cube kleurmeter met 4.5 sterren.

The Good
  • klein
  • snel
  • calibreert
  • apps
  • photoshop koppeling
  • ingebouwde accu
The Bad
  • PMS ontbreekt
  • mag nog kleinere tip hebben voor secure meting kleine oppervlakte


Iedereen die met huisstijlen of design te maken heeft, weet waar CMYK, PMS en RGB voor staan. Dit zijn kleursystemen die waarborgen dat je altijd het over dezelfde kleur hebt. Apple heeft ooit ColorSync bedacht om kleurconsistentie door het hele systeem van maken, weergeven en printen, te bewaken. Maar hoe meet je nu een kleur? Daar is nu de kleine CUBE van Palette voor. Een must voor iedereen die met kleur werkt. Van designer tot communicatie manager en van mode ontwerper tot schilder.

Snel kleuren meten

Wie op jacht gaat naar nieuwe interieur mogelijkheden maakt een grote fout door foto’s te maken van de gewenste kleuren en dit dan laten op het scherm te vergelijken met materialen. De foto, het scherm en het licht op het onderwerp hebben allemaal hun eigen afwijking. Gelukkig zijn er diverse systemen ontwikkeld om met codes exact een kleur vast te leggen. Als je in een tekenpakket dan deze kleur ingeeft door bijvoorbeeld RGB codes in te tikken, dan weet je wat je gaat krijgen. Deze review is geen uitleg over de diverse systemen, noch een handleiding voor calibratie.

Welke kleur is belasting blauw?

De Cube is een lichtsensor die telkens bij opstarten in een gesloten situatie zichzelf kalibreert. Zo weet je zeker dat het apparaat bij de meeste omstandigheden qua licht en temperatuur, de juiste meting verricht. Zet de Cube op een ondergrond en hij communiceert naar de app de gemeten kleurwaarde. De ondergrond moet wel redelijk egaal zijn en je kan niet op millimeter precisie een plek selecteren. Maar de stoel, de belastingenvelop, de trui en alle andere onderwerpen die we direct konden meten zijn in een paar seconden vastgelegd. In de app kan de je RGB, CMYK, HEC en LAB waarden selecteren. We missen wel de PMS waarde. Gelukkig zijn daar conversie tabellen voor.

Apps

De Cube heeft een ingebouwde accu die met micro USB is op te laden. In de praktijk die je dagen met een lading. Wie naar een beurs gaat kan zo een hele beursdag kleurinspiraties vastleggen. De Cube heeft niet enkel een iOS en Android app, maar ook een Mac app. Je krijgt dan de kleurmeting op het scherm en via de app is de metetenkleur direct door te zenden naar photoshop. Extra handig voor bijvoorbeeld modefotografen. Maak een foto en meet de exacte kleurwaarde. In RAW zijn de kleuren later exact natuurgetrouw te krijgen.

Conclusie

De Cube is de kleurmeter die iedereen die met kleuren werkt moet hebben. Snel, gemakkelijk en betrouwbaar meet je kleurwaarden. In patronen is het iets lastiger om kleuren te meten omdat je gauw een stukje van 2 cm nodig hebt om een goede meting te maken.

Pallette verkoop de Cube online voor 180 USD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.