Het zit erop. De nachtmerrie is voorbij. Microsoft is er klaar mee. 10 jaar na de release zegt Microsoft vaarwel tegen dé Windows versie die de nachtmerrie voor velen werd. Windows Vista is no more…

Windows Vista zou dé opvolger worden voor het razend populaire Windows XP van Microsoft. Windows XP werd door haar vormgeving en stabiliteit enorm goed ontvangen na de release in 2001. Zes jaar duurde het voor Microsoft de opvolger, Windows Vista, klaar had terwijl Microsoft eigenlijk in 2003 al Windows Vista wilde lanceren.

Na de lancering was de pret al snel voorbij. Vista was in praktisch alles langzamer dan Windows XP. Veiliger was het wel, maar ook daardoor werden gebruikers met een berg aan extra handelingen geconfronteerd. Het gevolg was dat Microsoft haar best deed Windows 7 zo snel mogelijk op de markt te brengen. En met Windows 8 leek het even een nieuwe Windows Vista te hebben gepresenteerd doordat gebruikers massaal begonnen te klagen over het verwijderen van het startmenu. Het startmenu dat nu, anno Windows 10, gewoon weer terug is.

En er is natuurlijk veel meer veranderd. De kosten van Windows licenties zijn veel lager waardoor we veel meer goedkope Windows 10 hardware kunnen kopen en ook updates kosten vrijwel niets. Windows 7 en 8 gebruikers konden in het eerste jaar na de release van Windows 10 zelfs gratis overstappen op de nieuwe Windows.

Microsoft stopt nu met Windows Vista. Het bedrijfsleven is waarschijnlijk al over. Het is alleen de vraag, net als bij Windows XP, hoeveel overheidscomputers hier nog steeds op draaien en wat het de overheid gaat kosten om die systemen veilig te houden, dan wel te vervangen. Inmiddels mogen consumenten de makers update van Windows 10 gaan downloaden. De update die onder anderen 4K gaming mogelijkheden bezig en een berg aan tools om 3D content te maken. Bijvoorbeeld voor 3D printers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.