GadgetGear.nl

Review: Shure Motiv MV88 (iOS microfoon)


Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Shure Motiv MV88 met 5 sterren.

The Good
  • klein
  • degelijk
  • kwaliteit opname
  • app mogelijkheden
  • compleet met plopkap
  • roteerbaar

The Bad
  • enkel iOS
  • L R indicatie niet zichtbaar met plopkap

Filmen en fotograferen met een iPhone is gemeengoed geworden. Het gemak dat je met een smartphone altijd een camera bij je hebt, heeft de markt voort de compact camera en camcorder verkleint. Maar mooi beeld is bij video weinig waard als je geen goed geluid hebt. De ingebouwde iOS microfoon is vaak te beperkt. Er zijn inmiddels veel kleine microfoons die je met een iPhone of iPad kan koppelen. Het antwoord van het legendarische microfoonmerk Shure is de MV88.

Motiv lijn

De MV88 microfoon is één van drie modellen uit de Motiv lijn. In feite zijn alle modellen min of meer gelijk in prestaties, met het verschil dat ze elk geoptimaliseerd zijn voor een andere doelgroep of toepassing. De MV88 is de kleinste en bedoeld om met je iPhone te gebruiken. Ideaal voor vloggers en journalisten. De MV51 lijkt op de legendarische microfoons uit de jaren 50 en is ideaal voor muzikanten. Voor podcasters en voice-overs is er de MV5. Elke Motiv variant bevat een condensator microfoon die gemaakt is om betaalbaar, goed geluid op te nemen. Elke microfoon bevat ook een DSP ofwel digital sound processor. Dit is een mini computer met één taak; het manipuleren van audio. Hierdoor zijn de instellingen van de microfoon te optimaliseren voor verschillende doeleinden. De focus van het opname gebied is in te stellen, maar ook de gevoeligheid voor luide popconcerten of juist het fluisteren van blaadjes in het bos. Bij de MV88 stel je een en ander in met een app. De andere twee mics hebben voldoende omvang om er knopjes op te maken waarmee min of meer dezelfde instellingen te maken zijn. De MV88 is zo klein dat deze in elke broekzak past. De technologie zit in het blokje waar de draaibare microfoon op zit en wat je met een lighting connector aansluit op je iOS apparaat.

Degelijk

De MV88 voelt robuust en degelijk aan. Shure heeft materialen gekozen die jaren mee kunnen gaan. Geen goedkope plastic rommel dus, maar duurzame materialen. De afwerking is werkelijk een A-merk waardig. Schroefjes duiden aan dat de microfoon wellicht zelfs repareerbaar is. Iets wat vooral in de USA met veranderende wetgeving steeds belangrijker wordt. De MV88 neemt met 24-bit \ 48 kHz geluidskwaliteit op. De microfoon is 90 graden draaibaar. Iets wat in de praktijk super handig blijkt. Veel alternatieven zijn niet draaibaar zonder de opname te onderbreken. De MV88 richt je bij filmen bijvoorbeeld op de spreker en houd je op de spreker gericht terwijl je de camera naar beneden of opzij zwenkt. Het vergt wat oefening, maar zo hebben we op beurzen interview kunnen afnemen en de spreker en het product op de tafel kunnen filmen.

Pro

De lightning connector werkt prima. De microfoon valt er niet zomaar uit. Het iOS herkent de microfoon en geeft direct het advies de app te downloaden. Zonder app werkt de microfoon, maar met de app kan je diverse zaken regelen. Natuurlijk het volume, maar ook de richtinggevoeligheid en equaliser. Er zijn 5 voorkeurinstellingen voor onder andere spraak, muziek en concerten. Vooral bij popconcerten blijkt de MV88 een uitkomst. De bewaking doet niet moeilijk over zo’n kleine microfoon. Daar kan je niets mee denken ze waarschijnlijk. FOUT! Met de MV88 maak je met gemak prachtig klinkende bootlegs. Bij een optreden van de talentvolle band Mooon stonden we voor de bas versterking. De bas overstuurd geheel niet, maar is iets teveel aanwezig. Dat konden ik overigens ook voelen aan mijn buik die telkens bij het bassen ingedrukt werd. Wat meer achterin de zaal klonk het geluid vanaf de PA wat meer gebalanceerd, wat ook in de opnames te horen is. De MV88 is een wonderbaarlijk goede microfoon maar kan geen wonderen verrichten. Hij neemt exact op wat je hoort. Zorg dus voor een goede plek voor bootlegs.
Ook met de pro film app FILMIN PRO werkt de microfoon super. Je ziet in de VU meters direct dat het mono geluid van de ingebouwde iOS microfoon vervangen wordt door een stereo track. Omdat de microfoon ook te roteren is neem je altijd ook echt stereo op. Links is links en rechts is rechts. Overigens zit in de instellingen in de Motiv app ook een instelling om de MV88 als interview microfoon te gebruiken. Dan is bij de juiste stand de voorkant de microfoon waarmee je het onderwerp opneemt en neemt de microfoon ook de interviewer feilloos op. Het duizelt je al snel aan de mogelijkheden.

Compleet

De MV88 wordt erg compleet geleverd, inclusief opberghoesje wat tegen een stootje kan en een plopkapje. Er is zelfs een deadcat voor deze mini mic te koop. Het enige nadeel van de plopkap en deadcat is dat je niet meer ziet wat links en rechts is. Wij hebben met een rode Edding stift een puntje gezet aan de rechter mic kan. Zo kan je m altijd goed positioneren. Ook als er een plol of deadcat op zit.

Conclusie Shure Motiv MV88 (iOS microfoon)

De MV88 is een must voor iedereen die audio of video opneemt met een iOS apparaat. Het geluid wordt zoveel beter dat je je snel afvraagt waarom je met minder genoegen nam.

Reageren

Zeeman Albert

Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo’n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan?
Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica.

Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.