Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Play-Doh Touch met 4 sterren.

The Good
  • Je kunt al starten zonder de app
  • De Play-Doh wereld ziet er geweldig uit
  • De standaard werelden zijn al lekker lang
The Bad
  • Herkenning van lichte kleuren klei is sterk afhankelijk van de camera kwaliteit in jouw tablet


Play-Doh gaat digitaal met Play-Doh Touch. De eerste app die de vrolijke klei tot leven wekt in een bijzondere wereld op Android of iOS. Wij zijn al de hele ochtend druk met de kinderen aan het kleien om de spannende en innovatieve wereld van Play-Doh Touch te verkennen.

Het gebruik van actiefiguren in games is natuurlijk niet heel bijzonder, maar de manier waarop Play-Doh werkt wel. Waar Skylanders, Disney Infinity en zelfs Lego gebruik maken van NFC, werkt Play-Doh met herkenning van de figuren.

Unboxing

Maar eerst de unboxing. Voor ongeveer €35 haal je de wereld van Play-Doh Touch in huis. Maar… als je een witte tafel hebt, werkt de gratis app ook al. Je mist dan alleen een aantal figuren waar de app speciale functies voor heeft. Bijvoorbeeld de actiestempels. Iedereen die thuis Play-Doh heeft liggen kan dus meteen al aan de slag. Verder krijg je ook enorm veel hulpmiddelen om de klei mee te bewerken en natuurlijk zeven kleine potjes Play-Doh klei.

Design

De basis is de Play-Doh Studio. Een witte plaat waarop je Play-Doh figuren kunt leggen om ze zo te scannen. Om de studio heen liggen de actiestempels. Deze lijken op dekseltjes met een vormpje erin. De actiestempels zien er vrolijk uit en komen gemakkelijk los van de studio. Door de actiestempels op deze manier te bewaren is er minder risico dat je ze kwijtraakt.

Scannen

Het scannen van de Play-Doh figuren gaat niet altijd goed. Vooral witte, en gele figuren hebben het lastig door over- en onderbelichting. Andere kleuren gaan vrijwel altijd goed. Een groot probleem is dat Play-Doh adviseert om een tablet te gebruiken. Tablets hebben doorgaans gewoon slechte camera’s. Gebruik je een smartphone, zal je meteen zien dat de herkenning van figuren een stuk gemakkelijker en sneller verloopt. Met name gebruikers van goedkopere tablets zullen hier tegenaan lopen.

Bij het scannen lijkt de app zelf de vormen te herkennen en een beetje te corrigeren. Heb je deukjes in jouw figuur, zijn deze zichtbaar. Maar is er per ongeluk een hapje uit, bijvoorbeeld door reflectie op de klei, zal de app dit zelf netjes corrigeren.

Natuurlijk is dat alleen bij de standaard figuren van belang, maar je kunt letterlijk alles maken wat je zelf wilt. Zolang het maar platte figuren zijn. 3D figuren zijn nog niet te scannen met de app. Wellicht in een versie 2.0?

De app

De app van Play-Doh zit echt geweldig in elkaar. Je importeert met groot gemak figuren in de app. Met behulp van de vormpjes geef je de wereld vorm. Door verschillende kleuren klei te gebruiken, geef je zelf de wereld kleur. Ieder figuur dat bij de set zit, heeft dus echt een eigen wereld. Daarbij lijken de verschillende figuren ook verschillende gameplay mogelijkheden te hebben en ook de werelden zelf bieden steeds weer andere mogelijkheden.

Je krijgt standaard vijf werelden om in te spelen. Daarnaast zijn er werelden bij te kopen, maar daar lijkt bij onze kinderen voorlopig nog geen behoefte aan te zijn. Je hebt wel de actiestempels nodig om de hele wereld te kunnen verkennen. En daardoor is er een natuurlijke barrière waardoor gebruikers zonder de Play-Doh Touch set beperkt zijn in de mogelijkheden.

Conclusie Play-Doh Touch

De kinderen bij ons op de redactie waren al helemaal gek van klei en de tablet en ervaren nu hoe de twee samen komen. De actiestempels zijn een briljante vinding om de interactie tussen de kinderen en de kleifiguren in de app te vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.