Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de PlasmaMade Plasmafilter GUC1314 met 5 sterren.

The Good
  • Filtering van geuren, bacteriën en pollen
  • Recirculatie met echt schone lucht
  • Stil
  • Enorm gemakkelijk te plaatsen, ook in bestaande keukens


Schone lunch in de keuken zonder een gat in de muur? Dat kan en heeft nogal wat voordelen. Binnen Het Innovatieve Huis maakten we gebruik van de GUC1314 plasmafilters van het Nederlandse Plasmamade om dit voor elkaar te krijgen.

Modellen: GUC1214 vs. GUC1314

Plasmamade heeft twee modellen van haar plasmafilter. De Plasmamade GUC1314 die wij hebben getest is een plat model dat achter de plint van de keuken weggewerkt kan worden. Daarnaast is er nog de Plasmamade GUC1214. Dat is een ronde variant die is ontwikkeld om boven een afzuigkap weg te werken. Dit geeft ook al een beetje de richting aan van waar je ze gaat gebruiken. Heb je afzuiging in het aanrechtblad zitten, dan kies je voor de GUC1314. Heb je een kap in wat voorn vorm dan ook, werk je de GUC1214 weg in het luchtkanaal. In beide gevallen zijn ze ontwikkeld om zo veel mogelijk gebruik te maken van de ruimte die toch al gebruikt zou worden voor de lucht die gefilterd moet worden.

Unboxing

De Plasmamade GUC1314 wordt geleverd met documentatie voor de montage en een 12v adapter. Meer heb je niet nodig.

Installatie

De installatie van het PlasmaMade plasmafilter blijkt in de praktijk erg eenvoudig. Het is niet veel meer dan de uitvoer van jouw afzuigkap (of andere afzuigoplossing) koppelen aan de invoer van het PlasmaFilter en met de uitvoer kun je doen wat in jouw situatie gewenst is. In ons geval, met de GUC1314, blazen we de lucht onder het keukenblok weg. Hiervoor hebben we wel een rooster in de pint moeten zetten omdat je anders een overdruk onder de keuken opbouwt waardoor de effectiviteit van de afzuiging afneemt.

Waarom niet uit de muur?

Het is natuurlijk het goedkoopst om de vervuilde lucht direct naar buiten te blazen. Zeker wanneer de keuken al aan een buitenmuur grenst. De vieze lucht die je zo naar buiten blaast is in de winter natuurlijk goed zichtbaar, maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Lastiger is het als die vieze, vette lucht neerslaat op de muren en/of de geur lang blijft hangen. Daarnaast verlaag je de isolatiewaarde van jouw huis en het warm stoken van een huis kost nou eenmaal ook geld. Door het formaat is het plasmafilter ook prima achteraf te installeren.

Filters

Het plasmafilter is best slim opgezet. Je zou kunnen zeggen dat het alle verontreiniging uit de luchtstroom probeert te schieten. Niet alleen geurdeeltjes, maar ook bacteriën en pollen.

De filters van jouw afzuigoplossing blijf je reinigen / vervangen. Het plasmafilter van de PlasmaMade is een elektrisch filter. Hierdoor is reinigen niet nodig. Het filter zou net zo lang mee moeten gaan als de afzuigoplossing die je gebruikt. Dit hebben we natuurlijk niet kunnen testen, maar is technisch gezien wel logisch.

Gebruikservaring

Ik heb het PlasmaMade GUC1314 filter nu zo’n twee maanden in gebruik. Het leuke van het systeem is dat je er eigenlijk niets van merkt. Behalve dat je weet dat het er is. Het systeem kan zelfstandig schakelen. Dit gebeurt op basis van de luchtstroom die wordt gestart door jouw afzuiging. Ik heb niet het idee dat het plasmafilter zelf geluid produceert. Of in ieder geval boven de motor van de afzuiging uit komt. Qua geuren is het resultaat ook duidelijk. Die zijn er gewoon niet. Geen spruitengeur. Geen rondvliegend vet wanneer ik een vette, verse worst aan het bakken ben. Ideaal.

Conclusie: PlasmaMade GUC1314

Ik zal niet zeggen dat het toepassen van een plasmafilter heel goedkoop is. Maar het is in mijn ervaring zeker iets om in het budget mee te nemen. Sterker nog, voor mijn volgende keuken zou ik met plezier een nieuwe PlasmaMade CUG1314 plasmafilter kopen. Het goed afbreken van geurtjes en vetten zonder een vieze rookpluim uit de buitenmuur beschouw ik echt al een toevoeging in de keukenbeleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.