Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: PlasmaMade Plasmafilter GUC1314

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Filtering van geuren, bacteriën en pollen
 • Recirculatie met echt schone lucht
 • Stil
 • Enorm gemakkelijk te plaatsen, ook in bestaande keukens

THE BAD

Schone lunch in de keuken zonder een gat in de muur? Dat kan en heeft nogal wat voordelen. Binnen Het Innovatieve Huis maakten we gebruik van de GUC1314 plasmafilters van het Nederlandse Plasmamade om dit voor elkaar te krijgen.

Modellen: GUC1214 vs. GUC1314

Plasmamade heeft twee modellen van haar plasmafilter. De Plasmamade GUC1314 die wij hebben getest is een plat model dat achter de plint van de keuken weggewerkt kan worden. Daarnaast is er nog de Plasmamade GUC1214. Dat is een ronde variant die is ontwikkeld om boven een afzuigkap weg te werken. Dit geeft ook al een beetje de richting aan van waar je ze gaat gebruiken. Heb je afzuiging in het aanrechtblad zitten, dan kies je voor de GUC1314. Heb je een kap in wat voorn vorm dan ook, werk je de GUC1214 weg in het luchtkanaal. In beide gevallen zijn ze ontwikkeld om zo veel mogelijk gebruik te maken van de ruimte die toch al gebruikt zou worden voor de lucht die gefilterd moet worden.

Unboxing

De Plasmamade GUC1314 wordt geleverd met documentatie voor de montage en een 12v adapter. Meer heb je niet nodig.

Installatie

De installatie van het PlasmaMade plasmafilter blijkt in de praktijk erg eenvoudig. Het is niet veel meer dan de uitvoer van jouw afzuigkap (of andere afzuigoplossing) koppelen aan de invoer van het PlasmaFilter en met de uitvoer kun je doen wat in jouw situatie gewenst is. In ons geval, met de GUC1314, blazen we de lucht onder het keukenblok weg. Hiervoor hebben we wel een rooster in de pint moeten zetten omdat je anders een overdruk onder de keuken opbouwt waardoor de effectiviteit van de afzuiging afneemt.

Waarom niet uit de muur?

Het is natuurlijk het goedkoopst om de vervuilde lucht direct naar buiten te blazen. Zeker wanneer de keuken al aan een buitenmuur grenst. De vieze lucht die je zo naar buiten blaast is in de winter natuurlijk goed zichtbaar, maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Lastiger is het als die vieze, vette lucht neerslaat op de muren en/of de geur lang blijft hangen. Daarnaast verlaag je de isolatiewaarde van jouw huis en het warm stoken van een huis kost nou eenmaal ook geld. Door het formaat is het plasmafilter ook prima achteraf te installeren.

Filters

Het plasmafilter is best slim opgezet. Je zou kunnen zeggen dat het alle verontreiniging uit de luchtstroom probeert te schieten. Niet alleen geurdeeltjes, maar ook bacteriën en pollen.

De filters van jouw afzuigoplossing blijf je reinigen / vervangen. Het plasmafilter van de PlasmaMade is een elektrisch filter. Hierdoor is reinigen niet nodig. Het filter zou net zo lang mee moeten gaan als de afzuigoplossing die je gebruikt. Dit hebben we natuurlijk niet kunnen testen, maar is technisch gezien wel logisch.

Gebruikservaring

Ik heb het PlasmaMade GUC1314 filter nu zo’n twee maanden in gebruik. Het leuke van het systeem is dat je er eigenlijk niets van merkt. Behalve dat je weet dat het er is. Het systeem kan zelfstandig schakelen. Dit gebeurt op basis van de luchtstroom die wordt gestart door jouw afzuiging. Ik heb niet het idee dat het plasmafilter zelf geluid produceert. Of in ieder geval boven de motor van de afzuiging uit komt. Qua geuren is het resultaat ook duidelijk. Die zijn er gewoon niet. Geen spruitengeur. Geen rondvliegend vet wanneer ik een vette, verse worst aan het bakken ben. Ideaal.

Conclusie: PlasmaMade GUC1314

Ik zal niet zeggen dat het toepassen van een plasmafilter heel goedkoop is. Maar het is in mijn ervaring zeker iets om in het budget mee te nemen. Sterker nog, voor mijn volgende keuken zou ik met plezier een nieuwe PlasmaMade CUG1314 plasmafilter kopen. Het goed afbreken van geurtjes en vetten zonder een vieze rookpluim uit de buitenmuur beschouw ik echt al een toevoeging in de keukenbeleving.

17 reacties

 1. Filter werkt helemaal niet. Alleen op laagste afzuigstand filtert hij de vieze bakluchten
  Heb afzuiging in de kookplaat en dan werkt dit systeem niet. op stand een werkt de plasma filter wel maar wordt de lucht niet naar beneden gezogen.

 2. Bovenop een Siemens kap….. de grootste……werkt niet…….hele keuken en woonkamer uren in de etenslucht…..keurige mail naar plasmamade gestuurd…..nul respons…zonde van mijn bijna € 800,-

 3. Reactie op het bericht van Hans van Heumen. Toch nog eens gemaild naar plasma made. Kreeg keurig een telefoontje en snel daarna een monteur. Hij stelde vast dat, ondanks dat de lampjes brandden het filter niet werkte. Hij plaatste een nieuw filter (garantie en service) en weg waren de geuren. Het werkt gewoon prima met mijn SIEMENS afzuigkap op stand 2. Plasmamade en monteur, BEDANKT!!!

 4. Hierbij mijn ervaringen, heb dit systeem nu al 5 jaar in gebruik en het filter (GUC1214) is al 3 keer vervangen. Ook ik heb een SIEMENS afzuigkap. Na vervanging duurt het ongeveer 6 maanden en dan is het alweer de oude situatie. Het systeem werkt gewoon niet goed.

 5. wij hebben een ronde plasma filter.de vieze geurtjes worden niet wegge zogen na het koken de andere dag kun je het nog ruiken.
  monteur leverancier keuken geweest. lampjes branden hij ook aan gaf dat reuk niet weg was.
  nu geeft keuken leverancier aan filter naar staphorst sturen.
  maar in die tijd krijgen wij geen vervanger wat we vreemd vinden bv 3 a 4 weken zonder plase made

 6. Ik heb ook al een GUC1214 en dat ding laat ook heel veel geurtjes achter. Met mijn siemens afzuigkap zou ik het tot maximaal stand 2 mogen laten zuigen :S .. daarnaast zou ik het al aan moeten zetten voordat ik begin te koken en pas uit mogen zetten als alle vaat in de vaatwasser zit en de etenswaren in de koelkast. Hoe irreëel is dat??? Je kan toch niet lekker eten als de afzuigkap nog steeds aan het afzuigen is.
  Ik heb er een melding van gedaan en men wilde er wel naar kijken. Nu moest ik het opsturen naar Staphorst naar een antwoordnummer, maar helaas men haalde het niet op. Gevolg is dat ik 3 weken zonder plasmafilter zat en er niks mee was gedaan. Ik kreeg het uiteindelijk gelukkig wel weer retour gestuurd.

  Ding werkt voor geen meter. NIET KOPEN! Zonde van het geld.
  Voor dat geld kan je heel veel recirculatie filters kopen.

 7. Update 24/08/’22 4 sterren, Poging 2:
  Na nogmaals de filter te hebben opgestuurd plus het schrijven van review 1 kreeg ik nu wel een mail een dag of twee later dat men het had ontvangen en er snel mee aan de slag zou gaan.
  Volgens het retourformulier controle van PlasmaMade werden de testen dezelfde dag gedaan. De testen waren als volgt: Het filter heeft 2 uur in de testopstelling gedraaid / Het rode lampje brandt / Het filter kalibreert op de juiste manier / Het blauwe lampje brandt als er luchtstroom is / de sensor werkt goed en voelt de luchtstroom goed aan / het plasmaplaatje is schoon en werkt goed / Het filter heeft d emeest recente software update gekregen / het filter is gereinigd en schoon gemaakt / Het filter gaat niet aan / Het filter gaat niet uit / het filter is defect en kan niet gerepareerd worden / Het filter is erg vies vettig stoffig en kan hierdoor niet goed werken.

  Na alle Ja/Nee uitslagen op de testen hierboven is gebleken dat mijn filter kapot was en ik heb per direct een nieuwe opgestuurd gekregen. Dat verdient wel een dikke plus en vandaar ook mijn update review. Ik hoop nu alleen wel dat ik van de geuren af ben maar dat zal nog moeten blijken gedurende de winterperiode omdat dan de deuren en ramen voornamelijk dicht blijven. Als de geuren nog steeds in overmaat aanwezig zijn, dan ga ik volgend jaar een kanaal naar buiten maken.

  1. Update 06/01/’23 4 sterren:

   De geuren zijn vele malen minder als voorheen dus de filter doet echt wel zijn werk.
   Echter de geuren zijn niet helemaal verdwenen, dan heb je toch wel een iets langere voor- en naloop nodig. Al met al ben ik dan toch eindelijk wel tevreden met mijn keuze.
   Hopelijk blijft het aankomende jaren zonder problemen functioneel.

 8. Ik heb het filter nu ongeveer 1,5 jaar en heb niet het idee dat hij werkt in ieder niet goed.
  Hoe kan ik zien of hij werkt of niet?
  Kan ik hem testen?

 9. monteur plasmade is geweest hij kwam binnen hij kon horen dat filter niet goed was.
  nieuwe geplaatst maar vieze luchtjes gaan niet weg. heeft iemand daar ervaring mee? moet wel aan geven dat monteur zelf ook aan geeft dat andere dag vieze luchtjes weg moeten zijn.

 10. ik heb mijn 4de filter in 2 jaar. enkele weken geleden het filter weer opgestuurd omdat het niet meer werkt (je merkt het aan de lucht, ozonachtig) kreeg na een week het filter terug met de mededeling dat het goed functioneerde inclusief het testrapport. Ik heb een aantal dagen het filter een aantal uren per dag laten werken, maar luchtjes gingen niet weg. Ik heb het filter weer teruggestuurd. Vandaag retour gekregen met een testrappor waarin stond dat het filter goed functioneert, echter hebben ze wel een vervanger gestiuurd, vreemd toch. ????
  Filter weer aangesloten en nu ruik ik weer dat speciale luchtje. Ben benieuwt hoeveel weken of maanden het nu weer blijft werken. Ik heb er intussen weinig vertrouwen meer in. Principe[e lijkt te werken maar bedrijfszekerheid is bedroevend slecht.

  1. Na een aantal maanden het filter maar weer terug gestuurd, het werkt voor geen meter. Ik ben benieuwd wat ze nu terug sturen en met welke informatie.Na uren de Siemens kap op stand 1 laten draaien, de lucjhtjes bleven gewoon. Bezint eer ge begint aan een Pasmamade filter.

 11. Ik lees mee. Mijn plasma filter doet het wel. Kookluchtjes verdwijnen met de tijd. Alleen is mijn motor met een jaar al súper ver. Het druipt eruit. Ik dacht dat de afzuigmotor nu ook veel schoner bleef. Maar dat is dus niet zo. De vetfilters zijn schoon. Zet ik de afzuiger dan te hoog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.