Apple TV
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Apple TV 4e generatie (2015)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Aansturing via bluetooth
  • Prettig OS
  • Veel apps
  • Ondersteuning voor AirPlay

THE BAD

  • Geen mogelijkheden externe opslagruimte
  • Siri Remote is onhandig bij lange wachtwoorden
  • Siri Remote is onhandig in gebruik in het donker
  • Beperkt tot Full HD
  • Geen ondersteuning H.265

Wat gebeurt er als je een Android gebruiker een Apple product in handen geeft? Dan wordt hij kritisch. Maar in dit geval kan de Apple TV dat best aan. Toch?

Unboxing

Apple levert de Apple TV 4e generatie met een Siri remote en een lighting kabel om deze op te laden. Daarnaast krijg je ook een stroomkabel meegeleverd. Geen adapter, want die zit in netjes in de behuizing weggewerkt.

Design

De eerste Apple TV’s waren echt nog enorme bakbeesten. Dit in tegenstelling tot het subtiele zwarte kastje dat nu naast mijn TV staat. Met het kastje laat Apple zien nog steeds te weten hoe je plastics mooi maakt. Een onderkant van siliconen rubber houdt hem bovendien netjes op zijn plaats. Deze Apple TV 4e generatie meet 35 mm hoog en zal onder de meeste TV’s geplaatst kunnen worden.

Ook de Siri Remote complementeert het ontwerp van de Apple TV 4e generatie zoals ik dat in de Android wereld eigenlijk niet zie. De vormen van de hoeken sluiten aan en het gebruik van zwart en glanzend glas komt overeen met het plastic van de Apple TV. Alleen de onderkant is van aluminium zoals we bij vele iPad’s en iPhones hebben gezien. Jammer? Misschien niet. Het is een stuk minder krasgevoelig.

Bij de lightning kabel wijkt Apple totaal af van het ontwerp van de Apple TV. Het levert een witte kabel mee in plaats van een mooie, zwarte. Jammer.

Aansluitingen

Het eerste dat opvalt, is de aanwezigheid van USB-C op de Apple TV 4e generatie. Apple gebruikt deze nieuwe standaard ook al in een aantal uitvieringen van de MacBook. Wat was het fijn geweest als de Siri Remote ook USB-C gebruikte. Maar nee. Daar heb je dus die speciale laadkabel voor nodig. Als je iPhone, of iPad gebruiker bent, dan heb je er vast zat liggen. Ik mag iedere keer zoeken wanneer de batterij leeg is.

Ook vinden we achterop nog een stroomaansluiting, HDMI en een LAN aansluiting. Opvallend is dat Apple kiest voor een 10/100 LAN verbinding terwijl de verkoopprijs het echt wel toestaat om gebruik te maken van gigabit LAN. Een gemiste kans oom voorop te lopen. Wat echt mist is een optische uitgang voor bijvoorbeeld een 5.1 surround set. Nu moet je de Apple TV echt doorlussen via HDMI.

Apple TV Aansluitingen

HDMI CEC

De Apple TV 4e generatie kan ook met het HDMI CEC protocol overweg. Wanneer jouw TV daar ook ondersteuning voor biedt (kan verschillende namen hebben afhankelijk van het merk), kan de Apple TV jouw TV direct bedienen. Aanzetten, naar het HDMI kanaal schakelen en het volume bepalen. Handig.

Siri Remote

In de jaren dat ik Android mediaplayers review, heb ik al heel wat AirMouse’s vastgehouden. De één nog groter dan de andere. De Siri Remote is een duidelijke uitzondering. Zoals we van Apple mogen verwachten, zitten er zo weinig mogelijk knoppen op. Precies genoeg om te doen wat je moet doen. En als je dan eens een lang wachtwoord moet invoeren, dan ben je maar wat langer bezig.

Apple Siri Remote

Het bovenste, gematteerde deel, is een volledig glazen touchpad. Met een muisklikfunctie wanneer je deze indrukt. Prachtig qua ontwerp, maar toch wat lastig in de slaapkamer. In het donker moet je voelen hoe je hem vasthoudt en dan ben je de muisbewegingen eigenlijk al aan het uitvoeren bent. Dit kan soms tot ongewenste effecten leiden. Daar staat tegenover dat je wel de spraakbediening hebt. Met de microfoon in de buurt. Je begrijpt, ik heb echt een love & hate relatie opgebouwd met deze afstandsbediening.

De Siri Remote maakt gebruik van bluetooth 4.0 om met de Apple TV 4e generatie te communiceren. Dit betekent dat je hem niet voor een oude afstandsbediening kunt vervangen. Wel is het zo dat je de Applt TV beter achter kastjes en TV’s kunt verbergen. En dat is dan weer heel goed bedacht.

Apple Siri Remote

Hoewel Apple in het besturingssysteem geen muispointer gebruikt, zou dit in theorie wel kunnen. De Siri Remote bevat alle bewegingssensoren die hiervoor nodig zijn. In games en bepaalde apps kun je hierdoor wel intuïtief werken.

Gebruikservaring

Apple heeft de Apple TV 4e generatie uitgerust met een A8 processor en 2GB aan werkgeheugen (te vergelijken met de iPad Air). Afhankelijk van de uitvoering krijg je 32GB of 64GB aan interne opslag. Ga je Full HD films opslaan op de Apple TV, kom je dus al snel in ruimtegebrek. Het aanschaffen van een NAS of je beperken tot streaming diensten lijkt dan ook het lot te zijn.

Hoewel je de Apple TV prima met het netwerk kunt verbinden via LAN, is er ook WiFi ondersteuning. Met ondersteuning voor dual-band en 802.11ac. Dit laatste maakt draadloos gebruik eigenlijk een prima oplossing. De verbinding is snel genoeg voor Full HD content. Let wel, hoger in resolutie kom je niet. De chipset heeft dus heel wat minder pixels aan te sturen dan bijvoorbeeld op de iPad Air. En dit zorgt ervoor dat de hele beleving gewoon enorm soepel is.

Wat erg fijn is, is de nachtmodus. Zeker gezien ik de Apple TV 4e generatie op de slaapkamer heb gezet. Explosies worden dan in geluid wat gedempt terwijl dialogen juist worden versterkt. Het is ook mogelijk het geluid naar een bluetooth headset te sturen. Handig als je partner wil gaan slapen.

Conclusie Apple TV 4e generatie

Qua design zijn de Apple TV 4e generatie en Siri Remote twee fantastische apparaten om in huis te hebben liggen. De overgang van bluetooth voor de aansturing is ook erg slim. Al is het wel zo dat de Siti Remote misschien toch teveel functies mist die een gewone AirMouse wel heeft. Zeker wanneer je met lange, veilige wachtwoorden werkt, kunnen de irritaties flink oplopen. Het gebruik van een touchpad werkt in de menu’s wel weer heel fijn. We hebben in een gebruiksperiode van 3 maanden geen problemen meegemaakt en dit laat zien dat het product goed uitontwikkeld is. Maar dan mag ook wel na ruim een jaar in de markt.

Beschikbaarheid

De Apple TV 4e generatie is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.