Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de APC BX700U-GR Backup Batterij met 5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk in te stellen
  • APC lijkt optimaal gebruik te maken van de data die verzameld wordt
  • De meegeleverde app sluit de computer netjes af bij stroomuitval


Binnen Het Innovatieve Huis werken we met NAS systemen en computers. Het online houden van deze infrastructuur bij stroomuitval is natuurlijk net zo belangrijk als het beschermen tegen overspanning. Voor onze desktop hebben we dan ook gekozen voor de APC BX700U-GR Backup Batterij. Een stroom back-up die er voor zorgt dat ik bij stroomuitval voldoende tijd heb om documenten op te slaan en de computer af te sluiten. En als ik er niet ben… doet hij dat zelf.

Unboxing

Qua unboxing zien we wat we graag zien bij APC. Een bonnetje op de APC BX700U-GR Backup Batterij gepakt met het serienummer van ons testmodel en een compleet testrapport erop. Verder krijg je een handleiding en de software die download je online. Easy.

Design

De APC BX700U-GR Backup Batterij ziet eruit als een kleine NAS. Het kastje is zwart en kent voorop een powerknop met een LED. Weinig spannends, maar erg netjes afgewerkt.

Aan de achterkant komen we de aansluitingen tegen. Daar zitten netjes vier stopcontacten waarvan drie met back-up power en één met alleen bescherming tegen overspanning. De USB poort gebruik je om de APC BX700U-GR Backup Batterij op een NAS of computer aan te sluiten zodat de UPS uitgelezen kan worden. Daarnaast zit er een gele plug die je gebruikt om de accu aan te sluiten. Tijdens transport is deze afgesloten.

Hoewel er geen handige manier is om de accu er ‘even’ uit te trekken, is het wel degelijk mogelijk om toch zelf de accu te vervangen. Op diverse plekken online is informatie te vinden over hoe dit in zijn werk gaat.

Capaciteit bepalen

Hoeveel capaciteit heb je in de praktijk nodig? Ik geef toe dat dit met een zelfbouw PC even gokken was. De APC BX700U-GR Backup Batterij heeft een capaciteit van 700va en 390 Watts. Op de doos staat vermeld dat hij tot 52 minuten stroom kan leveren, maar dat is wel op basis van 40 Watt aan energieverbruik. Nu heb ik in mijn PC bijvoorbeeld een zware videokaart voor games liggen waardoor het verbruik op ongeveer 210 Watt zit. Ik heb alleen de computer en de monitor aangesloten op de back-up. Ik heb de speakers op de overspanningsbeveiliging aangesloten. Die tellen dus niet mee. De software schat dat ik de PC ongeveer 6 minuten aan kan houden. Ruim voldoende om documenten op te slaan en de boel af te sluiten. De runtime graph hieronder laat zien dat ik iets meer tijd moet hebben, maar de UPS zelf neemt geen risico. Een veilige gedachte.

Wil je het echt helemaal goed aanpakken met het uitrekenen van de capaciteit, kijk je ook naar die 700va. Wanneer je van de aangesloten apparaten het aantal volt vermenigvuldigt met het aantal ampères, krijg je een getal en dit moet in dit geval onder de 700 liggen. Er zijn uiteraard APS oplossingen met een hogere capaciteit.

Batterij

De APC BX700U-GR Backup Batterij is voorzien van een lood batterij die beschermd is tegen lekken. Dit zijn batterijen die prima geschikt zijn voor dit werk. De accu heeft de eerste keer 6 uur nodig om volledig te laden. Daarna zal de firmware van deze UPS de accu beheren en in conditie houden. Hoewel je twee jaar garantie krijgt op de APC BX700U-GR Backup Batterij, moet de batterij 3-5 jaar meegaan. Het advies is in ieder geval om hem na drie jaar te vervangen. Zoals boven aangegeven is dit best zelf te doen. Voor de zekerheid zal het systeem zelf ook regelmatig testen of de accu vervangen dient te worden.

App

APC levert met deze UPS haar Powerchute Personal Edition mee. Dit is een stukje software waarmee APC heel creatief laat zien wat het allemaal kan weten op basis van de data die de APC BX700U-GR Backup Batterij verzamelt tijdens gebruik.

Dit gaat verder dan gewoon kunnen inschatten hoelang mijn PC en monitor aan kunnen blijven staan bij stroomuitval. De app vertelt me ook precies hoeveel stroom ik verbruik en wat ik als hoofdredacteur van GadgetGear.nl per dag aan CO2 de lucht in help met het opwekken van die energie. Oké, de app weet niet dat ik een partij zonnepanelen op het dak heb liggen ;-). Ik kan ook mijn stroomtarief invullen en dan zie ik wat mijn werkdag aan energie kost. Erg vermakelijk.

Vanuit de app kan ik ook de hardware van de APC BX700U-GR Backup Batterij testen. Je hoort de UPS dan ook echt allerlei schakelingen doen om de eigen systemen te testen. Er zitten dus heel wat smarts in dat kastje. Er wordt ook bijgehouden hoeveel last je hebt gehad van stroomuitval en de UPS kijkt hoeveel volt je krijgt aangeleverd. En kan maatregelen nemen bij te veel of te weinig volt op het stopcontact.

Onder runtime kan ik het afsluiten van mijn Windows 10 computer automatiseren. Ik kan kiezen om na een X aantal minuten af te sluiten, of minimaal 5 minuten voor de APC zonder stroom komt te zitten. Zou ik voor vijf minuten voor ‘leeg’ kiezen, heb ik een probleem. Dan moet ik bij stroomuitval in één minuut handelen. Ik kies er dus voor om het afsluiten van mijn systeem na vier minuten te forceren. Gewoon omdat ik weet dat mijn systeem 22 seconden nodig heeft om af te sluiten. Dan heb ik anderhalve minuut speling.

Maar wat als ik op dat moment niet achter de computer zit? Voor het verlies van niet opgeslagen werk maak ik me al lang geen zorgen meer. Veel software houdt hier tegenwoordig al aardig rekening mee. Niet alleen de office software van Microsoft, maar bijvoorbeeld ook de software van Adobe zoals Photoshop. Dit is ook de reden waarom ik het aandurf om met een relatief krappe capaciteit op de UPS te werken en zo geld te besparen. Zou het van belang zijn om langer door te kunnen werken zou ik in theorie moeten overwegen om een zuinigere computer te bouwen of een grotere UPS van APC aan te schaffen.

Bescherming en veiligheid

Achter de APC BX700U-GR Backup Batterij heb ik dure hardware hangen. Tenminste, ik vind het duur. De verzekering heel wat minder. Als ik de hardware vandaag zou moeten vervangen voor wat de verzekering bij schade door stroompieken zou uitkeren, zou ik flink bij moeten leggen.

Maar goed dus dat de APC BX700U-GR Backup Batterij mijn hardware ook gaat beschermen tegen andere zaken als stroomuitval. De belangrijkste is overspanning. Daarvoor heeft APC een zekering in de UPS zitten die je zelf kunt resetten. Na een stroompiek heb je de boel dus weer vlot werkend.

Een andere leuke functie is AVR of Automatic Voltage Regulation. De APC BX700U-GR Backup Batterij is in staat om onregelmatigheden in de geleverde voltages aan te passen om zo te zorgen dat jouw hardware geen vreemde voltages ontvangt. Denk aan net te weinig of net teveel.

Een ander stukje veiligheid zie je trouwens terug op het bonnetje dat ik aan het begin van deze review noemde. Daarop zie je de testresultaten van deze specifieke UPS en dat deze met de hand is gemarkeerd door een werknemer van APC. Jouw aankoop is dus persoonlijk gecheckt en niet door een computer. Een fijne gedachte.

APC BX700U-GR Backup Batterij Bonnetje

Conclusie APC BX700U-GR Backup Batterij

De gemakkelijkste manier om te testen of een UPS werkt is simpelweg door de stekker eruit te trekken. De APC BX700U-GR Backup Batterij heeft een schakeltijd van 4ms en dat is genoeg om mijn PC gewoon door te laten werken. De geschatte doorwerktijd wordt ook zeker gehaald met dit systeem. Bovendien ben ik bij afwezigheid er zeker van dat mijn PC netjes wordt afgesloten zoals het hoort en de kans op schade doorstroomuitval wordt geminimaliseerd. En had ik al de overspanningsbeveiliging genoemd?

Beschikbaarheid

De APC BX700U-GR Backup Batterij is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.