Review: Venz Wireless Speaker Adapter A1

Het Nederlands/Chinese Venz kenden we al enkele jaren om haar Android boxen. Tegenwoordig biedt het merk ook multi-room speakers aan en, de Wireless Speaker Adapter. Een speciale adapter om jouw bestaande audio installatie te koppelen aan een multi-room netwerk. Wij sloten de Wireless Speaker Adapter A1 aan op ons Hi-Fi systeem en vertellen je alles over hoe dit bevalt.

Unboxing

De unboxing is mooi volledig. Verwacht geen kabels van audiofiel niveau, maar die moet je als audiofiel ook gewoon zelf aanschaffen. Ieder zijn smaak. Je krijgt wel letterlijk alles om gewoon een goede start met de Wireless Speaker Adapter A1 te maken.

Design

Qua design is de adapter van Venz mooi afgewerkt. Het is een nette, ronde schijf je bij jouw installatie plaatst. Venz heeft de onderkant van een anti-slip laag voorzien die enorm veel grip heeft. Hierdoor zal deze niet van jouw installatie glijden wanneer je er jouw dikke audiofiele geluidskabels aan hebt hangen ;-).

Wat ik denk te missen is mogelijkheden om de Wireless Speaker Adapter A1 uit het zicht te bevestigen. Bijvoorbeeld achter een kastje. Met dubbelzijdige tape kom je een heel eind, maar de vraag is of je dat wel moet willen. Je loopt ook het risico op een slechter WiFi bereik. Mogelijk wil Venz stimuleren dat je de adapter zo plaatst dat deze met gemak WiFi signalen kan ontvangen.

Aansluitingen

Qua aansluitingen is alleen de USB aansluiting achterop echt noemenswaardig omdat je via de aansluiting via een USB stick muziek toe kunt voegen. Wat we missen is de mogelijkheid om een LAN kabel aan te sluiten. We kunnen ons voorstellen dat audiofielen daar wel behoefte aan hebben om zo meer zekerheid te hebben van een stabiele netwerkverbinding. Ook handig natuurlijk wanneer je gewoon een slecht WiFi netwerk hebt in huis.

Installatie

De installatie van de Wireless Speaker Adapter A1 was voor ons wel een hobbeltje. Net als Sonos en een aantal andere merken vertrouwt de Venz nog op een 2.4GHz netwerk. Om hem te installeren moet de smartphone die je gebruikt eerst worden overgezet op het 2.4GHz netwerk. Maar als jouw 2.4GHz netwerk en jouw 5GHz netwerk dezelfde namen en wachtwoorden hebben is dat natuurlijk onmogelijk.

In ons netwerk hebben we een mix van Linksys en Netgear routers en accesspoints. De gemakkelijkste oplossing is om op de router of access point gewoon het 5GHz netwerk uit te schakelen. Bij Linksys kan dit, bij Netgear niet. Bij Netgear zou je het 5GHz netwerk tijdelijk kunnen hernomen om het op te lossen.

Wat ook opvallend is, is dat je via de app het wachtwoord van jouw WiFi op moet geven terwijl zowel de routers van tegenwoordig als de A1 gewoon een WPS knop hebben. Deze gecompliceerde installatie is dan ook de reden dat de A1 geen perfecte vijf sterren score van ons krijgt.

Overigens, heb je wel gewoon een gescheiden 2.4GHz netwerk, verloopt de installatie een stuk gemakkelijker. Toch kan het ook dan duidelijker en gemakkelijker. Hier is gewoon werk aan de winkel. Ben je eenmaal klaar met deze fase, is het iets waar je jezelf nooit meer druk over maakt.

Compatibility

In onze praktijktests is gebleken dat Venz dezelfde multiroom technologie gebruikt als Stereoboomm. Je kunt de producten van deze twee merken dus binnen dezelfde app gebruiken. Ze blijven ook keurig synchroon afspelen.

Bediening

De bediening verloopt grotendeels via de app. Wat vaak opvalt is dat kleine merken moeite hebben om een goede app in elkaar te zetten. Tijdens de installatiefase zien we inderdaad wel dat de app niet overal even duidelijk is. Daar is ruimte tot verbetering. Daar staat tegenover dat het deel dat je dagelijks gebruikt wel heel erg goed in elkaar steekt. De app is stabieler en gemakkelijker in gebruik dan verwacht.

Gebruik je een playlist, is het ook mogelijk de bediening op de Venz A1 zelf te gebruiken. Dit is de touchbediening bovenop. Daarmee zijn tracks te pauzeren en is het mogelijk door de playlist te skippen.

Streaming mogelijkheden

De ondersteuning voor streaming services is best breed voor een merk dat zo vers is op deze markt. Hoewel je in Nederland niet zo heel veel hebt aan Pandora en iHeartRadio, wordt TuneIn goed ondersteund waardoor je alle belangrijke radiostations kunt ontvangen. Daarnaast is er zeer goede ondersteuning voor DLNA waarbij we de A1 ook FLAC bestanden kunnen voeren. Dit kan ook direct vanaf de smartphone of vanaf stick. Spotify ondersteuning is er ook, maar alleen vanuit de Spotify app wanneer je Spotify Premium lid bent.

Geluidskwaliteit

Qua geluidskwaliteit horen we eigenlijk geen verrassingen in het geluid van de A1. De player lijkt het geluid niet te manipuleren dus het komt er netjes en in stereo uit.

Het enige waar we dus op kunnen beoordelen is de stabiliteit van de streams. Met 2.4GHz als WiFi band lijkt Venz het zich niet gemakkelijk te maken, maar muziek blijft een relatief kleine stream. Je moet dus wel een heel slecht netwerk hebben (of een heel slecht bereik) wil het echt niet werken. Bovendien merken we dat Venz een aardig buffer aanhoudt om uitval zo veel mogelijk te voorkomen.

Conclusie Venz Wireless Speaker Adapter A1

Met de Venz Wireless Speaker Adapter A1 is het bedrijf relatief nieuw in een markt die vooral veel grote audiomerken kent. Toch laat Venz zien dat het een vliegende start kan maken. De installatie vergemakkelijken is echt wel een punt van aandacht voor het bedrijf en de mogelijkheid om een LAN kabel aan te sluiten is echt een wens, maar verder levert het bedrijf gewoon een hele goede multi-room adapter af.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluidskwaliteit
  • Bediening vanaf de A1 mogelijk
  • Prima app
  • Ondersteuning voor zowel TuneIn als Spotify en enkele anderen
  • Ondersteuning voor FLAC

THE BAD

  • Installatie via de app gaat wat onduidelijk/onhandig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.