Review: Spin Remote SDC-1 (Universele IoT afstandsbediening)

Spin Remote SDC-1

IoT gadgets, we zijn er gek op. Zeker wanneer deze in Nederland worden bedacht. De Spin Remote SDC-1 is zo’n gadget. Na een succesvolle campagne op Kickstarter hebben we het product nu al twee maanden getest en vandaag vellen we ons oordeel.

Unboxing

De mensen van Spin Remote hebben de SDC-1 letterlijk als een cadeautje ingepakt. De afstandsbediening ligt in een doosje waarin je normaal een horloge of een dikke, gouden ring zou verwachten. Netjes en ideaal wanneer je een Spin Remote weg wilt geven.

Design

De Spin Remote zelf ziet er een beetje uit als een sci-fi eierwekker, maar laat je niet van de wijs brengen. Het doosje bevat een berg aan sensoren en andere smarts waar we je zo kennis mee laten maken.

Het S logo van Spin Remote is overduidelijk aanwezig op de bovenkant van de Spin Remote terwijl de onderkant een mooie zwarte plaat met touchbediening is. Ja, alles lijkt wel functioneel te zijn aan het design van deze Spin Remote SDC-1.

Specs

De Spin Remote SDC-1 beschikt zelf over twee manieren om met de buitenwereld te communiceren. Infrarood en bluetooth. De infrarood LED’s van de Spin Remote zitten rondom en kunnen dus met gemak alle infrarood apparaten om je heen bedienen. De afstandsbediening heeft de mogelijkheid om te ‘leren’, dus je kunt vrijwel ieder IR apparaat ermee aansturen.

Naast afstandsbedieningen op basis van IR, heb je mogelijk ook afstandsbedieningen op basis van RF in huis. Denk aan de afstandsbediening van de Apple TV, diverse Ziggo boxen en de Playstation 3. Deze kunnen niet door de Spin Remote SDC-1 vervangen worden.

Bluetooth is er in eerste instantie vooral voor de communicatie met jouw smartphone. Vanaf jouw smartphone kan de afstandsbediening namelijk het netwerk op en ook vele andere apparaten aanspreken. Op het moment van schrijven kan de Spin Remote nog niet zo heel veel met de netwerkverbinding. Eigenlijk alleen het aansturen van Sonos speakers, de Nest thermostaat en Hue en LifX lampen.

Installatie en configuratie

Als er één ding is dat iedere fabrikant van de introductie van de iPhone kan leren, is het dat apparaten vooral heel simpel moeten zijn. Intuïtief en gemakkelijk in gebruik. En dat geldt ook voor de ingebruikname. Een onderwerp waar de Spin Remote meteen al punten weet te scoren. Batterijen erin, app opstarten en binnen vijf minuten bedien je echt al de eerste apparaten met de Spin Remote SDC-1.

Bedieningsmogelijkheden

De Spin Remote SDC-1 kent echt heel veel bedieningsmogelijkheden, maar alles start bij het kiezen van een profiel. Natuurlijk stel je deze op je smartphone in, maar met twee tikjes op de Spin Remote SDC-1 blader je naar het volgende profiel. De profielen onderscheiden zich van elkaar door de kleur van de LED’s in de afstandsbediening. Wanneer je de afstandsbediening aanraakt zie je meteen de kleur van het profiel dat op dat moment in gebruik is. Handig.

 

Qua daadwerkelijke bediening is er een zee aan mogelijkheden. Je kunt hem rechtopstaand draaien, maar ook op de kop. Zelfs op de zij kun je er aan draaien en krijg je weer andere mogelijkheden.

Dan is er nog de touchpad aan de onderkant. Deze biedt ondersteuning voor scrollbewegingen, vegen en tikken. En al deze manieren van bewegen met de Spin Remote zijn te configureren aan een actie via RF of via Bluetooth/WiFi.

Gebruikservaring

De vele acties die je met de Spin Remote kunt uitvoeren vormen ook al snel de basis voor de eerste lichte frustratie. Voor mij als de persoon die de Spin Remote instelt is het gemakkelijk om in te stellen wat, wanneer moet gebeuren. Doordat icoontjes of überhaupt zichtbare knoppen ontbreken, is de Spin Remote voor mijn directe omgeving lang een black box ervaring. Effectief ben ik de enige die hem gebruikt en dat maakt de Spin Remote stiekem best een heel persoonlijk apparaatje.

Die relatie tussen mij en de Spin Remote wordt verder versterkt door de bluetooth verbinding. Ben ik (dus mijn telefoon) niet in de buurt, is het al niet meer mogelijk om de Hue verlichting aan te sturen.

De RF communicatie tussen de Spin Remote SDC-1 en bijvoorbeeld de TV verloopt zeer soepel en snel. Vooral omdat de Spin Remote direct communiceert. Communiceren met bijvoorbeeld mijn Hue lampen gaat echt wel wat langzamer. Er zit een vertraging in van ongeveer een halve seconde.

Bij gebruik van vele IoT producten is het dus belangrijk dat er een bluetooth verbinding is tussen de Spin Remote en jouw smartphone. Of tablet. Hier gaat het weleens mis. Onder iOS kan de app niet op de achtergrond draaien. Daar zal je dus iedere keer de app moeten starten en eerst verbinding moeten maken voor de Spin Remote gebruik kan maken van apparaten die via WiFi verbonden zijn.

Onder Android is dat een ander geval. Mits je geen Huawei of Honor toestel hebt. Die toestellen hebben er ook een handje van apps op de achtergrond te sluiten of te blokkeren om zo energie te besparen. Ook daar kan het dus regelmatig zo zijn dat er geen verbinding is. Even de app opstarten is dan voldoende om de boel te herstellen. Bij de andere merken Android toestellen die ik heb geprobeerd heb ik verder geen problemen ondervonden.

Meer ontwikkeling nodig

Het zal duidelijk zijn na het lezen van dit verhaal, er is nog wat ontwikkeling nodig. De grootste uitdaging is om de Spin Remote zelf via WiFi met andere apparaten te laten communiceren. De bluetooth link met één enkele smartphone is duidelijk de zwakke schakel in de hele beleving. Bovendien zouden we graag ondersteuning voor nog veel meer IoT apparaten willen zien. Denk aan Raumfeld speakers. Misschien ook een Zigbee ontvanger erin om in één klap met alle Zigbee apparaten te kunnen communiceren? Zigbee is immers een open standaard, dus Spin Remote zou daar een enorme slag kunnen slaan als het gaat om productondersteuning.

Conclusie Spin Remote SDC-1

De Spin Remote SDC-1 is wat ons betreft een eerste stap in de goede richting. Als het gaat om de interface, het werken met de afstandsbediening, dan is het concept interessant en uitdagend. Ik gebruik hem al meer dan ik ooit had verwacht. Toch heb ik een ook heleboel te wensen na deze periode met de Spin Remote SDC-1. Voor de single is het echt een enorm gaaf apparaatje, maar in een gezinssituatie is hij echt te afhankelijk van de gene die hem heeft ingesteld.

Beschikbaarheid

De Spin Remote SDC-1 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer veel bedieningsmogelijkheden
  • Snelle bediening van RF producten in huis

THE BAD

  • De bluetooth verbinding is de zwakke schakel in de beleving
  • Het apparaat is te afhankelijk van de aanwezigheid van de smartphone die hem heeft ingesteld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.