Robomow
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Robomow RC304 (robot grasmaaier)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Tegen alle weersomstandigheden beschermd
 • Prima accuduur
 • Erg nauwkeurig
 • Gemakkelijk te installeren (al kost het de eerste keer wel wat tijd om uit te zoeken hoe)
 • Handige app met goede begeleiding tijdens het installeren
 • Goede beschikbaarheid van onderdelen en accessoires

THE BAD

Kunstgras is heerlijk, tot de volle zon erop schijnt. Dan is het bloedheet. Valt er een vuurpijl op, smelt er een gat in en dan wordt het ineens erg duur. Nee, een onderhoudsvrij grasmatje bereik je op andere manieren. Bijvoorbeeld met de RC304 van Robomow. Dé grasmaaier die past bij Het Innovatieve Huis.

Unboxing

De verpakking van de Robomow RC304 is zeer rijk uitgerust. Je krijgt één kabelrol van 100 meter perimeterdraad om de grenzen op het grasveld te markeren, vier zakjes draadpennen, het laadstation met bediening, pluggen om de perimeterdraad te kunnen herstellen, een enorm complete handleiding en de roboliniaal.

Specs

De Robomow RC304 is de kleinste robot grasmaaier in het assortiment. Deze robot is ontwikkeld voor grasvelden tot 400 vierkante meter.

Design

De Robomow is echt een prachtige robot. De donkergroene, plastic kap is opgesierd met een logo van chroom. Robomow is trots op haar product en laat dit graag zien. Ik de achterwielen van de Robomow zien er stoer uit.

Ook de bedieningspad is duidelijk aanwezig en echt mooi afgewerkt. Daarboven zit een rood/groen LED display dat met simpele iconen en eventuele codes duidelijk maakt wat er aan de hand is. Dit laatste kan een stuk netter, maar is niet heel belangrijk. Je kunt de RC304 namelijk ook gewoon via de app bedienen en dat is een stuk gemakkelijker. Bovendien kun je ook gewoon een planning maken. In dat geval hoef je helemaal niet meer over maaibeurten na te denken.

Het laadstation is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel binnen het design van de Robomow. In dit geval is deze mooi laag opgebouwd. Hierdoor valt deze nauwelijks meer in het zicht dan de Robomow zelf. Prima.

Nu moet ik wel zeggen dat het glanzende plastic van de kap ook een beetje een nadeel is. Hij is nogal krasgevoelig. In normale situaties geen probleem, maar mijn kinderen laten glijbanen en schommels zwerven. Deze duwt de Robomow RC304 keurig aan de kant, maar daarbij schuren ze wel over de kap heen. Gelukkig verkoopt Robomow ook ‘vernieuwingskit’s’. Deze bevatten een nieuwe kap en wielen.

Installatie

Wanneer je de Robomow RC304 voor het eerst gaat gebruiken, is het belangrijk om te beginnen met het afzetten van de tuin. Dit is een flinke klus en vraagt wat precisie met behulp van de speciale liniaal die bij de RC304 zit. De app kan jou hier stap voor stap doorheen praten, maar het boek is handiger. Daarnaast heeft Robomow een instructievideo op YouTube staan. Deze heeft een wat langzame start, maar praat daarna wel over de belangrijkste onderwerpen. Toch hebben we zelf ook een aanvulling.

Robomow geeft aan dat in hoeken, de perimeterdraad met hoeken van 45 graden moet worden afgekeerd van de hoek. Dit geldt alleen voor hoeken naar buiten toe. Bij hoeken naar binnen is mijn ervaring dat een 90 graden hoek in de draad prima is en zorgt voor een prima snede afwerking van de randen van het gras.

Wat heel belangrijk is, is dat je de Robomow een testronde laat doen wanneer je de draad gespannen hebt. Je ziet dan waar je dichter of juist verder van de rand moet komen. Bovendien kan de Robomow hellingen tot 36% nemen. Bij twijfel is het tijdens deze test meteen duidelijk of Robomow niet te stijl omhoog moet in jouw tuin.

Robomow heeft een stootsensor. Vaste objecten op het gras hoeven dus niet met de perimeterdraad te worden beschermd. Heb je echter een bloembed waar de Robomow zo in kan rijden, moet je deze wel afschermen. Dit staat allemaal duidelijk in de video aangegeven.

In het begin zal de draad vooral op het gras liggen. Na enkele maaibeurten groeit het gras om en over de draad heen. Hierdoor verdwijnt de draad volledig uit het zicht. Tijdens onze test was hier een week of drie voor nodig.

Maaibereik

Qua maaibereik is er iets leuks aan de hand met de RC304. Deze robot grasmaaier heeft het maaimes niet in het midden. Hierdoor kan het buiten haar wielen maaien. Dit maakt de Robomow RC304 uitermate geschikt voor het afwerken van de randen van het grasveld. De totale maaibreedte ligt op 28 CM. Het mes wordt aangedreven door een 200 Watt motor.

Robomow

De Robomow RC304 bevat geen opvangbak voor het gras. Wat het doet is dat het mes het gras verpulvert. Het is deze reden dat de motor altijd eerst even moet opwarmen. Het mes wordt dan op hoge snelheid gebracht. Langer gras wordt op die manier meerdere malen geraakt waardoor het klein genoeg wordt.

Het kleine gras dat overblijft valt tussen de nieuwe grassprieten en vormt weer een belangrijk onderdeel van de voedingsbodem voor de grasmat. Wanneer ik met blote voeten door het gras loop blijft vrijwel geen gemaaid gras aan mijn voeten plakken. Alleen als het gras vrij vlot na het maaien nat regent, merk ik aan mijn voeten dat het gras net gemaaid is.

Hoogte instelling

De hoogte van het mis stel je in met een speciale sleutel aan de onderkant van de RC304. Maar die is eigenlijk niet nodig. Dit kan ook met de hand. Zet wel de stroom even af. Dit doe je met de hoofdschakelaar. Je wilt niet dat het mes gaat draaien. Aan de zijkant van de machine zie je de actuele hoogte-instelling. De hoogte verloopt van 15 mm tot 6 cm.

Robomow

Maaitijd

De Robomow kan op een volle accu ongeveer een uur werken. Het hangt een beetje af van hoe zwaar het werk voor de machine is. Mijn tuin meet 70 meter en dekt hij in iets meer dan een uur tijd.

Veiligheid

Ik noemde al even de stootsensor van de Robomow als stukje veiligheid. Iedere keer dat de Robomow ergens tegenaan stoot, zet het haar mes snel stil. Zoekt een nieuw plekje om het mes warm te laten draaien en gaat weer verder. Ook bij het optillen wordt de aandrijving naar het mes onderbroken. Zeker met kinderspeelgoed dat op het gras wil liggen, kan dit een redding zijn. Zowel voor het speelgoed als het mes.

Over kinderen gesproken, er is een kindervergrendeling aanwezig. Zo voorkom je dat de kinderen de robot aanzetten en gevaarlijke situaties creëren. Voor mij als ouder een fijne gedachte.

Ga je de Robomow RC304 met de hand verplaatsen, dan raadt Robomow het aan de RC304 met de schakelaar fysiek uit te schakelen. Hier zit wel een klein probleempje. Kennelijk ontbreekt het aan een stukje voeding om de klok van de Robomow bij te houden. Zet je de stroom er weer op, staan de oude datum en tijd op het scherm. In theorie moet je hem dan weer opnieuw invoeren, maar wanneer de app contact maakt, wordt dit meteen gesynchroniseerd.

Bovenop de Robomow RC304 zit een regensensor. Bij regen stopt hij met maaien en keert terug naar zijn laadstation. Niet dat hij niet tegen regen kan, maar het maaien van nat gras is een probleem. De verpulvering komt dan slecht op gang waardoor het natte gras problemen kan veroorzaken.

Er blijkt ook een sensor te zijn die het mes in de gaten houdt. Zo liep de Robomow een keer vast op één van onze sproeiers die in theorie onder het grasoppervlak zitten. De Robomow stopte meteen met haar karwij en wachtte keurig op hulp. Eventuele gevolgschade werd hierdoor meteen beperkt.

Om diefstal tegen te gaan is het mogelijk de RC304 met een pincode te beveiligen. Zo is de RC304 onbruikbaar wanneer iemand deze meeneemt uit jouw tuin.

Accessoires

Robomow heeft een enorm pakket aan accessoires. Natuurlijk zijn er de nieuwe messen. De driehoekige messen kunnen namelijk niet zelf geslepen worden. Dan raken ze uit balans en slijt de motor sneller dan wenselijk. Een mes gaat ruim een seizoen mee. Slijtage is een beetje afhankelijk van het formaat van het gazon en hoeveel maaibeurten je inplant in combinatie met het weer. Er zijn dus allerlei invloeden die de kwaliteit van het mes negatief kunnen beïnvloeden. Vandaar dat Robomow grofweg een jaar aanhoudt.

Verder zijn er bluetooth afstandsbedieningen, laadstations, perimeterdraad, haringen en zelfs bredere wielen verkrijgbaar voor de robot. Met name dat laatste is een interessante optie. Rondom ons testveld hebben we aarde waarin regelmatig wordt gespit. Raakt één van de wielen van het gras, zinkt deze nu meteen weg. In dat geval zouden bredere wielen weleens de uitkomst kunnen bieden. Dit jaar komt Robomow ook met een Robohome voor deze serie. Dat is een overkapt laadstation dat de RC304 nog meer bescherming biedt tegen de elementen. Niet dat dit echt nodig is, maar hij blijft wat mooier en schoner zo.

De App

De app van Robomow maakt het gebruik van de RC304 wel heel veel gemakkelijker. Het enige dat een probleem kan vormen is het bereik. Robomow heeft niet voor WiFi, maar Bluetooth gekozen in de RC304. Hierdoor is het bereik in theorie tot 10 meter beperkt. In de praktijk ligt dit rond de vijf meter. De app zelf zit wel duidelijk in elkaar. Hieronder laat ik je de app zien en praat ik je er doorheen. De app is echt wel een plus aan de Robomow RC304. Bij de duurdere serie is het wel mogelijk om via een GSM dataverbinding met de grasmaaier in contact te blijven.

Gebruikservaring

Het installeren van de Robomow was voor de eerste keer best een klus. Er zijn gewoon wat dingen die je moet weten om de draad correct te spannen. Heb je door hoe dit werkt, is het eigenlijk erg makkelijk. Als één van m’n vrienden me om hulp zou vragen denk ik dat ik de installatie met een uurtje wel op orde heb.

Met kinderen merk ik dat ik de planner van de Robomow eigenlijk niet gebruik. Ook wanneer de kids op school zitten, kan het grasveld bezaaid liggen met speelgoed dat anders onder de Robomow verdwijnt. Het inschakelen van het programma doe ik toch vooral vanaf de knoppen bovenop de machine. Dit werkt sneller en gemakkelijker dan de app starten. Ik moet er immers toch naast staan om verbinding te hebben. Ik moet wel zeggen dat een planning maken met behulp van de app een stuk gemakkelijker gaat dan via de knoppen op de Robomow zelf.

Het maairesultaat was iets waar ik best bang voor was. Met gewone grasmaaiers hield ik altijd één richting aan om zo geen vreemde lijnen in het gras te krijgen. De Robomow gaat gewoon kris-kras over het veld heen. In de praktijk blijkt dit geen enkel bezwaar. Het gazonnetje ligt er gewoon lekker strak bij.

Qua kantafwerking gaat het bij de kanten tegen het huis aan niet altijd goed. Zeker als deze grassprieten erg lang zijn, zullen deze eerder worden platgedrukt dan kort gemaaid. Zeker bij de eerste maaibeurt iets om op te letten. Een compacte kantenmaaier bij de hand hebben is dan wel gemakkelijk. Alternatief, zorg voor een kleine border tussen het gras en het huis. Dan heb je totaal niets bij te werken.

Conclusie Robomow RC304

De eerste keer een Robomow installeren is even een klus. Daarna stelt het allemaal niet zo veel meer voor. Bovendien zorgt Robomow echt voor ruim voldoende materiaal. Je moet wel een heel moeilijke tuin hebben wil je niet uitkomen. Het maairesultaat van de Robomow is echt perfect voor een robotgrasmaaier. Hiervoor wil ik zelf niet meer aan de slag.

9 reacties

 1. Ik heb wel een paar minountjes vevonden: de dunne wielen willen nog wel eens zorgen voor weinig grip, helemaal bij vochtig gras, dit resulteert in valtlopen en lelijke diepe sleuven in het gras. Verder tilde ik na een vastloper de robot op (hij kon zelf niet meer terugrijden vanwege een lege accu. Met het optillen glipte hij uit mn handen vanaf ongeveer 40 cm hoog en viel hij schuin op een wiel. Daarbij brak de as af. Die is niet te vervangen en ik moest een nieuwe motor kopen a 200 euro. Die is dan wel weer heel eenvoudig zelf te vervangen. De assen zijn van hard pastic en schijnbaar nogal kwetsbaar. Ik heb er meteen extra brede wielen bij besteld en nu zijn de sleuven en vastlopers verleden tijd. Extra brede wielen zouden er standaard bij moeten zitten naar mijn mening. Verder dik tevreden.

  1. Precies dezelfde klachten heb ook ik ondervonden. Bij het minste of geringste hebben de wielen geen grip en vind je je maaier terug in diepe sleuven. Ik vind dit echt een tekort van het ontwerp. Nu ben ik erachter gekomen dat je bredere wielen kunt kopen, maar dat vind ik van de gekke: dat de klant financieel mag opdraaien voor een miskleun van de ontwerper. Ik roep Robomow dan ook op deze wielen gratis te verstrekken. Verder ben ik wel tevreden. Nog één maar..: als je een solitair extra veldje hebt, moet je heel wat keren heen en weer sjouwen om de machine tussendoor weer op te laten laden (jaja, een extra laadstation; maar dat kost wéér geld en is te diefstalgevoelig). Ik had hiervoor ook een Robomow, knalgeel en heel wat groter en zwaarder, maar die deed het in één keer.

 2. Ik heb ook een Robomow laatste keer,gras blijft liggen als het nat is en al tegen boom rijd blijft hij nog een paar seconden rijden als gevolg gleuven in het gras,altijd iets fout meldingen ,als ik bel naar de dealer krijg ik ook uitleg maaar waardeloos ,dus niet kopen

 3. De slechtste koop uit mijn leven. Na 1 jaar kreeg ik problemen. Robot op 3 jaar tijd 4 keer binnengebracht om telkens verschillende redenen. De laatste keer heb ik meer dan 3 maanden gewacht om mijn toestel terug te krijgen. En het was geeneens mijn toestel. De belettering was verdwenen, de sticker van het serienummer was afgetrokken. De app werkte niet meer (uiteraard het serienummer was niet meer herkenbaar). Werd constant van kastje naar de muur gestuurd. toestel terug laten ophalen. plots moest er weer een ander onderdeel vervangen worden en de garantieperiode was verstreken. Nu is mijn RC304 in mijn tuinhuis op pensioen, heb de perimeterdraad volledig verwijderd (vervelend als je verticuteert). Game over Robomow, Never again. Koop dit niet.

 4. In eerste instantie leuk apparaat.
  Als daarna de ellende begint krijg je spijt dat je niet naar andere reacties onder reviews hebt geluisterd.
  De officiële reviews van leveranciers en (semi-)professionele testers zijn allemaal positief, net zoals nieuwe gebruikers in eerste instantie allemaal positief zijn.

  Als de problemen eenmaal beginnen ben je klaar; je komt in de bodemloze (gebrek aan) support-put van Robomow en daar kom je niet meer uit.

  Uiteindelijk blijf je zitten met een te dure groene doos.

  Niet kopen.

  1. Het lastige qua ondersteuning is wellicht dat het door Wolf-Garten is overgenomen. Zo’n overname kan heel rommelig gaan. Niet alleen bij deze productgroep, maar we merken het vaker. En inderdaad, niet iedere tuin is gelijk. Hier presteerde hij prima in de testtuin, maar met zachtere grond kan het bump & ride bijvoorbeeld zorgen voor het ingraven van de wielen. Dit hadden bij bij onze eerste review ook niet voorzien. Daarom zijn we heel blij met de reacties op deze review. Ons beeld van het product blijft een momentopname.

 5. Slechte ervaring. Rc304 uit 2017. Wielen te smal, neuswiel te zwaar. Loopt vaak vast en gaat dan het gras wegploegen. Rijdt altijd exact hetzelfde rondje langs de gras rand waardoor het gras daar niet meer groeit en er een modderspoor ligt. In 2020 is de motor drive stuk gegaan, blijkt dat de metalen tandwielkast doormidden gebroken is. Volgens support is dit geen fabricage fout en kan ik zelf een volledig nieuw motor systeem kopen voor ruim 200eur!
  Slechte kwaliteit, slechte service en slecht product. Ik ga zelf maaien en op zoek naar een echte robotmaaier.

  1. Dag Bas,
   Als je echt de behuizing van de tandwielkast bedoelt, dus waar de tandwielen in draaien, dan heb ik die nog wel liggen.
   Als je nog niets hebt, laat dan even je mail-adres weten dan hebben we daar contact over.
   Als mede-slachtoffer help ik je graag. 😉

   Dave

 6. Na een jaar ellende hebben we weer een werkende maaier.
  Het plezier was van korte duur; na een paar maanden was een tandwiel ineens stuk.
  Blijkt dat de aandrijving grotendeels van metaal is, op één tandwiel na, dat van kunststof is.
  Helaas, dat kan niet veel hebben, en gaat stuk.
  Vervangen kan officieel alleen door de hele unit te vervangen, inderdaad voor dik €200,-
  Gelukkig via een aardige monteur voor een gereduceerde prijs een motorunit met waterschade kunnen overnemen, daar heb ik de onderdelen van over kunnen zetten.

  O ja, we hadden 5 jaar garantie bij de maaier. Even geprobeerd daar iets mee te doen, maar helaas; het van kastje naar de muur sturen begon al weer, dus meteen maar mijn verlies genomen en zelf die unit dus gerepareerd en gefinancierd.

  Fingers crossed….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.