Netgear Arlo
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Netgear Arlo (Draadloze beveiligingscamera)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

 • Gemakkelijk te installeren
 • Nog gemakkelijker te monteren
 • Gemakkelijk te gebruiken app
 • Goede beeldkwaliteit
 • Te combineren met andere IoT producten via o.a. IFTTT

THE BAD

Vandaag hebben we een review van een wel heel bijzonder systeem van IP camera’s. De Netgear Arlo is namelijk de eerste camera die volledig weerbestendig is en volledig draadloos. Je hoeft dus geen kabels te trekken en zeker niet bang te zijn dat een inbreker een kabeltje doorknipt. Handig, snel en simpel dus. Daarmee vormt dit ook de basis voor de videobeveiliging voor Het Innovatieve Huis.

Unboxing

Netgear is zo handig geweest om een verpakking te ontwikkelen waar meerdere starterpacks in samengesteld kunnen worden. Wij ontvingen de verpakking met twee camera’s, waar effectief drie camera’s in zouden kunnen passen. Daarnaast zijn er voordeelpakketten tot vijf camera’s. Het hele pakket is netjes en duidelijk verpakt. Zelfs de batterijen worden meegeleverd zodat je direct kunt starten.

Design

Het design van de camera’s is simpel en elegant. De camera’s zitten in een witte behuizing die na zes maanden testen en zonlicht nog steeds netjes wit is. Wil je liever een zwarte camera, dan zijn er siliconen skins te koop die je over de camera heen kunt trekken.

De batterijen worden via een klep aan de onderkant geplaatst. Daar zit ook een sterke magneet waarmee je hem op de speciale Arlo bolletjes kunt plakken. Daar komen we onder montage op terug.

De voorkant biedt ruimte aan de cameralens, de IR led’s en bewegingsdetector.

Het basisstation is een router die is geoptimaliseerd voor gebruik door de camera’s. Die krijgen dus een privé WiFi netwerk. De router ziet er netjes uit en komt met een standaard.

Montage

De camera’s moeten natuurlijk gemonteerd worden. En als je waterdichte camera’s koopt, die je dit waarschijnlijk buiten. Hiervoor worden bolvormige montageplaten meegeleverd. Ik noem ze voor het gemak bolletjes.

Netgear Arlo

Deze bolletjes plaatje je met één schroef op de muur. Door de vorm van het bolletje, is het heel gemakkelijk om de hoek van de camera te plaatsen. De magnetische verbinding is in ons geval sterk genoeg om de camera op haar plaats te houden. Zelfs bij de stormen die we de afgelopen dagen hebben gehad. Vormt dit toch een probleem, kun je een beugel met schroefdraad aanschaffen om de camera beter vast te zetten. Het meegeleverde bolletje is wat mij betreft wel de meest elegante en gemakkelijke manier om dit te doen.

Installatie

Het installeren van de camera’s die je gewoon in de hand, in de buurt van de meegeleverde router/hub en lekker gemakkelijk via de Android of iOS app. Wanneer de camera’s gekoppeld zijn, hang je deze op hun plek.

Batterijgebruik

In de Arlo gaan vier best dure batterijen. Nouja, relatief duur. Gemiddeld komen we de batterijen van de Arlo camera’s tegen voor ongeveer €2 per stuk. Per camera ben je dus €8 kwijt voor een complete vervanging van de batterijen. Daar staat tegenover dat ze ongeveer een half jaar meegaan. Dat is wel afhankelijk van een aantal factoren.

De belangrijkste is wanneer de camera’s moeten filmen. Ja, dat kan 24 uur per dag. Maar dan brandt je echt door de batterijen heen. Handiger is om de IR sensor te activeren en bij die activatie enkele seconden te filmen. Bijkomend voordeel is dat je ook alleen iets opneemt als er iets te zien is en dus geen uren waardeloos beeldmateriaal moet nazoeken als er een keer iets gebeurt.

Daarnaast zijn de camera’s ook nog te plannen. Zijn er momenten op de dag dat je geen beelden nodig hebt op bepaalde camera’s, schakel je de Arlo camera rond die tijden uit. Het in- en uitschakelen is ook mogelijk op basis van geofencing (wanneer jouw smartphone een bepaald gebied verlaat) en via andere koppelingen. Denk aan gebruik van IFTTT. Netgear geeft je dus veel opties om zo lang mogelijk met de batterijen te doen.

Het laatste argument is het WiFi signaal. Net als bij computers zorgen muren en andere obstructies ervoor dat de router en camera meer energie moeten gebruiken om in contact te blijven. Zorg dus dat de twee niet al te ver van elkaar verwijderd zijn.

Maar wat hartje winter? Ook dat hebben we ervaren. De batterijen werden aangetast door de sneeuw en ineens leek de capaciteit enorm in te zakken. Toen het weer warmer werd, liep de capaciteit weer op en kwam deze weer op het niveau waar deze ongeveer zou moeten zijn.

Beeldkwaliteit

Mogelijk om energie te sparen heeft Netgear met de Arlo niet voor Full HD beelden gekozen. In plaats daarvan kiest Netgear voor 720p HD. Dit klinkt als een slechte besparing als het gaat om visuele herkenning van bijvoorbeeld inbrekers. In de praktijk valt dit enorm mee, zoals je bij de voorbeelden kunt zien. Dit komt ook door de framerate. Zelfs met de beelden in het donker ben ik best tevreden. Dan hebben de IR LED’s een bereik van 7,5 meter.

Om de beeldkwaliteit te handhaven, gebruikt Netgear een CMOS beeldsensor met automatische witbalans. Binnen de beeldsensor is ruimte voor digitale pan en zoom. De lens zorgt voor een beeldhoek van 110 graden. Qua bereik is dit lekker groot terwijl je een niet al te sterke vertekening krijgt. De focus loopt van 60CM tot in het oneindige. De beelden worden h.264 gecodeerd.

IFTTT en andere IoT platformen

Ik noemde het al even. De Netgear Arlo is compatible met IFTTT. Daarnaast werkt deze ook met Samsung’s Smartings, Telguard en Stringify. Hierdoor is het mogelijk om Arlo deel uit te maken van jouw Smart Home IoT systeem.

Stel je hebt een Devolo smart home systeem of een MyFox Alarmsysteem, zou je de camera’s kunnen activeren op het moment dat echt niemand in huis is. Daarnaast zou je activatie zoneafhankelijk kunnen maken. Wanneer een bewegingssensor meld dat de voordeur opent, zouden de camera’s in de huiskamer vast aangezet kunnen worden. Je zou de Arlo camera’s ook Hue lampen aan kunnen laten zetten of je bellen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Opslag van beelden

Netgear is een netwerkspecialist, dus het zal je niet verbazen dat alle beelden rechtstreeks in de cloud gaan. Netgear geeft je natuurlijk een gratis basic plan. En dat is best royaal. Je mag tot 1GB aan beelden opslaan en je mag er maximaal 5 camera’s aan linken. Bovendien blijven de beelden 7 dagen online waarbij het gros van dit soort diensten tot 12 of 24 uur beperkt is. Hier wordt ik als Hollander toch wel heel gelukkig van.

Het is ook mogelijk om beelden lokaal op te slaan. Op een USB stick niet op de hub kan worden aangesloten. Een prima alternatief. Ook heeft een medewerker van Netgear me vertelt dat een app voor de NAS systemen van Netgear zelf in ontwikkeling is.

Belangrijk om te weten, je kunt jouw beelden dus niet op jouw eigen NAS zetten. Natuurlijk hebben we geprobeerd of dit via een omweg te doen is, maar alles is perfect afgeschermd. Van de andere kant, de abonnementen zijn buitengewoon royaal en goedkoop. Wil je daar zelf moeilijk voor doen?

App (Android)

Wij gebruikten de Arlo app voor Android. Wat bij de start al opvalt is dat Netgear veiligheid erg serieus neemt. Bij het starten van de app moet ik mezelf met mijn vingerafdruk identificeren voor ik bij de beelden mag. Vanuit de app zie ik de status van de camera’s, kan ik ze beheren en ook live meekijken en meeluisteren.

Netwerk kwaliteit

De meegeleverde router/hub is een 2.4GHz WiFi router van Netgear. Voor de camera’s maakt deze enkel gebruik van 802.11n. Zonder obstructies heeft deze een theoretisch bereik van 90 meter. In de praktijk zie ik dat ik in en om het huis gewoon prima bereik heb met de camera’s. De 500Mhz processor in de hub klinkt niet heel spannend, maar de router heeft maar één doel en weinig camera’s te bedienen. Zo kan Netgear de prijs dus goed in de hand houden en toch een prima gebruikservaring neerzetten.

Gebruikservaring

Ik heb de camera’s nu enkele maanden in gebruik en het systeem zelfs al gecombineerd met een Arlo Q camera. Het Arlo systeem laat zich gemakkelijk managen en dat is erg plezierig. Wat in de praktijk wel handig is, is om de router op een UPS aan te sluiten. Jouw Arlo camera’s zijn niet afhankelijk van stroom, maar de hub wel. Wanneer inbrekers de stroom onderbreken, zal het beeld anders niet worden doorgezet en dat is natuurlijk jammer. En ja, zorg dan dat de rest van jouw netwerk ook op een UPS zit. Anders heb je er nog niets aan ;-).

Zoals ik al aangaf is het absoluut niet bezwaarlijk dat de beelden niet op een lokale NAS opgeslagen kunnen worden. De opties die Netgear biedt zijn gewoon scherp geprijsd en het gratis basic pakket is echt niets om je voor te schamen.

Ook de mogelijkheden om Arlo in jouw smart home op te nemen zijn erg plezierig en geven je veel meer flexibiliteit. Wel zou hete mooi zijn als Netgear iets verzint om het systeem op traditionele alarmsystemen en grote domoticapakketten aan te sluiten. Denk niet alleen aan aansturing via KNX, maar vooral binaire I/O’s. Hoe dan ook, met volledige draadloze camera’s en goede weerbestendigheid heeft het systeem al snel een streepje voor op de alternatieven.

En dan is er nog de uitbreidbaarheid. Netgear heeft veel accessoires en komt zo nu en dan ook met nieuwe camera’s in de Arlo serie.

Conclusie Netgear Arlo

Wanneer een systeem gewoon werkt zoals het moet en ook nog eens gemakkelijk op te zetten is, wordt je al snel fan. Dat is het gevoel dat bij mij ontstaat wanneer ik met het Arlo systeem werk. Er is gewoon goed over nagedacht en het functioneert naar verwachting. En die ‘relatief’ dure batterijen… ieder voordeel heb z’n nadeel. Ik heb het er graag voor over.

Beschikbaarheid

Het Netgear Arlo systeem is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

3 reacties

 1. Beste, ik heb 2 stuks netgear arlo veiligheidscamera’s waaraan ik ontiegelijk veel irriteer, dit komt doordat de camera’s om haverklap offline gaan en dit probleem op te lossen is gewoonweg een heidens karwei. Een camera blijft knipperen zolang er niet wordt ingegrepen en bovendien kan ik het niet toevoegen aan het basisstation. En deze camera kan je niet synchroniseren. Zéér tijdrovend karwei.

  Wie kan mij bevrijden. Sterker nog ik vind het een gebruikersonvriendlijk systeem en onbetrouwbaar, want je kunt op dit systeem bouwen aangaande veiligheid.

  Ik ontvang graag uw reactie

  Met vriendelijke groet,

  Andries

 2. Mijn arlo camera’s blijven een rood beeld geven. Hoe kan ik dat veranderen of uitschakelen zodat het beeld goed blijft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.