Review: Nacon Revolution Pro Controller (PS4)

There is a new sheriff in town! De Nacon Revolution Pro controller is een E-sports variant van de Dual Shock PS4 controller, gemaakt door Nacon, Licend by Sony en getest bij GadgetGear.nl

E-Sports controllers zijn niet nieuw. Op de PC is al voldoende ondersteuning en ook de X-doos met de Wildcat en de PS4 met de Razer Raiju is er voldoende concurrentie op de markt. Als je je nog afvraagt waarom je een E-sports variant nodig hebt op een console, dan moet je zeker de Options sectie lezen van deze review.

Nacon brengt je nieuwe PS4 controller met console gaming letterlijk mee naar het volgende level! De revolutie Pro Controller is ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met professionele eSports spelers. Dit resulteerde in een volledige liscene door Sony.  Dat is natuurlijk een plus, maar wat direct opvalt aan deze prachtige controller – behalve het uiterlijk- is de prijs! Vanaf € 109,- is deze parel beschikbaar wat de lat enorm hoog ligt voor een console controller. In deze review gaan we daarom in op een aantal belangrijke kenmerken van de Nacon Pro. Dat is het uiterlijk, de bediening en de opties die het apparaat mogelijk maakt.

 

Unboxing

De Nacon Revolution Pro wordt geleverd in een mooie doos met alles wat je nodig zou hebben voor de controller te laten functioneren. Het is een bedrade controller die wordt geleverd met een 3 meter (Ja, drie meter!) gevlochten koord, die een eigen, eigenaardige aansluiting heeft.  Er is een handige draagtas, de USB kabel om de controller te laden is het snoer en deze werkt niet met je andere kabels van de PS4, dus geen micro usb aansluiting. Behalve het papierwerk en een velletje stickers komt de Pro met een aantal gewichtjes die je kunt gebruiken om de zwaarte van de controller aan te passen naar jouw wens. Dit doe je door met een klein meegeleverd clipje de uiteinden van je controller open te draaien/schroeven en in een tray de gewichtjes te leggen.

 

Looks & Feel

Het oog wil ook wat, dat is ons allen bekend. Maar al die glitter en glammer moet niet ten koste gaan van het gevoel en de bediening. Nacon heeft met het uiterlijk van de Revolution Pro controller de gelijkenis gebruikt van de Razer Raiju en de Dual Shock van Sony zelf. De Nacon heeft ten opzichte van de dual shock, vier extra knoppen die je kunt programmeren. Het materiaal dat gebruikt wordt bij de Nacon is een afwerking met een ruw aanvoelende soort plastic. Dat voelt lekker stug waardoor je meer grip hebt. Door het toevoegen van de gewichtjes krijgt jouw controller eindelijk de gewenste zwaarte.

Een verschil met de andere controllers is dat de linker analoge stick is omgewisseld met de d-pad. Een D-pad maakt het mogelijk om milliseconden sneller te switchen tussen richtingen dan een analoge stick. Persoonlijk vind ik een stick lekkerder spelen, zeker omdat met twee sticks je een soort evenwicht hebt, dat nu wordt verstoord. Wat later, na een aantal uren spelen moet ik toegeven dat ik hier niets meer van merk, toch heb ik het laten staan in de review omdat het in het eerste oogopslag en gevoel wel opvalt. De as van de analoge stick is van metaal, in tegenstelling tot plastic en wordt vastgezet met een veel steviger rubber dan de Dualshock 4. Dit moet het veelvuldige gebruik van de Pro beschermen tegen slijtage.

Options

Bijna alle knoppen zijn volledig aanpasbaar en kan tot vier verschillende profielen worden opgeslagen via Nacon’s Revolution software. (zie screenshot onder deze tekst)  Iedere knop, met uitzondering van ‘delen’ of ‘opties’, kan worden aangepast. De stick is bijzonder gedetailleerd aan te passen (waar ik me niet aan gewaagd heb) zo kun je kiezen voor maatwerk waardoor wijzigingen in de “dode zone” (hoeken of bewegingen die eigenlijk onder een actie worden geschaard die er dichtbij komen, zoals schuin rechtsomhoog, dat dan rechtsomhoog wordt), evenals een volledig veranderlijke curve voor bewegingen. Je kunt ook de responsiviteit van de triggers en shoulders veranderen, waardoor je kunt zorgen dat een lichte aanraking bijvoorbeeld een kleinere sprong of aantal schoten zou zijn dan een langere of hardere aanraking. Al deze veranderingen kunnen worden aangebracht, opgeslagen als een bestand en vervolgens toegewezen aan een van de vier verschillende profielen die je kunt switchen tijdens het spelen. (schakelen is de controller uitzetten, ‘default’ instellingen ‘profielen’ , schakelaar aan de achterkant en dan kun je wisselen tussen de vier profielen.) Welk profiel is geselecteerd wordt weergegeven via 4 kleine lampjes aan de voorkant van de controller, wat wel betekent dat je moet onthouden welke profielen je de lampjes hebt geplaatst.

De grote verschillen tussen Nacon en Dual Shock

De standaard PS4 controller voelt veel gladder, deze laat je gemakkelijker vallen. De Nacon is wat ruwer en groter waardoor het steviger in de hand ligt. Je kunt de Nacon op gewicht maken dat jezelf prettig vindt. Dat kan niet bij de Dual Shock. Je hebt extra buttons (bijvoorbeeld op de plek waar de topjes van de middelvingers liggen en de triggers daarboven). Bij de Dual Shock heb je twee sticks loodrecht tegenover elkaar, bij de Nacon heb je een Dpad en een Stickje rechts. Dat voelt een beetje gek in het begin. De Nacon, op mijn smaak afgerekend, vind ik mooier. Voornamelijk door het design en de Led rond de stick.

De nadelen van de Nacon zijn uiteraard de prijs, die veel te hoog ligt en daarnaast het feit dat je alles via je PC moet instellen ipv de PS4. Als laatste nadeel een vreemd nadeel. Hij is niet wireless! De controller lijkt wireless om te vervoeren, maar om te gebruiken moet je de kabel vastmaken. Dat voelt gewoon als een stap terug.

Conclusie

 

De Nacon Revolution Pro Controller is een geweldige aanvulling op je PS4. Hij is prachtig, uitgebreid en is van superieure bouwkwaliteit. De opties die de Nacon biedt zijn voor de die hard gamers echt fantastisch. Waar pc gamers het wonnen met macro’s zijn de console gamers nu ook aan de beurt. Het € 109,- prijskaartje kan zijn onaangenaam duur zijn voor de meesten, zelf ben ik van mening dat het ook boven het budget van een E-sports controller is, maar als je dat geld te besteden hebt dan zou ik je zeker aanraden om te gaan voor Pro. Negeer de PC instellingen en het feit dat je aan een snoer vast zit, deze controller is te gek!

 

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Ideale pasvorm
 • Aanpasbaar in allerlei vormen
 • Prachtig design

THE BAD

 • Prijskaartje
 • Instellen via pc
 • Vast aan een kabel

2 reacties

 1. Ik vind persoonlijk dat er niks mis is met een bedrade controller. Ik heb deze zelf nog niet, maar ben het wel van plan. De standaard Dual Shock gaat niet erg lang mee op de accu ben ik van mening. Elke dag of op zijn minst om de dag moet deze wel opgeladen worden. En dat terwijl mijn Xbox One controller met een setje duracells erin weken mee gaat voor dat ik de batterijen moet vervangen. Ik weet het, een oplaadbare accu en normale batterijen met elkaar vergelijken is als appels en peren. Maar toch. In het dagelijkse gebruik moet dit zeker worden meegeteld. Als ik een avondje na het gamen vergeet de Dual Shock aan de oplader te hangen kan ik de volgende dag een half uur gamen voordat hij het niet meer doet.

  De prijs is hoog van de Nacon, zeker weten. Maar op marktplaats komen ze voorbij voor minder dan een nieuwe dual shock. Ik heb mijn keuze al gemaakt.

  1. Ik vind hem super! Is wel wennen als je van ps4 controller gewoon bent. Maar wat mij opvalt is dat er geen info en onderdelen te koop zijn van bv. Type knoppen enzo… overlaadst was mijn R1 stuk ik heb er lang overgedaan voor het type microknop ik nodig had zelf gespecialiseerde gamewinkels konden het niet met zekerheid zeggen. Op het internet vind ik ook niets van onderdelen nu ben ik toevallig met die microknop te herstellen mijn knop X verloren en mensen hadden al gezegd die zij het zelfde als X box 1 controller…… niet dus maar vind nergens de juiste info van welke maat enzo… kan er mij iemand helpen? .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.