Review: Leatherman Tread (Multitool Armband)

De review van vandaag gaat niet over een gadget met een accu, een display of zelfs bedrading. Het is een stuk gereedschap zonder motor. Ik heb het over de Leatherman Tread. Een armband met een enorme hoeveelheid gereedschappen die er ook nog eens heel gaaf uitzien.

Unboxing

Leatherman presenteert haar nieuwe Tread armband als een horloge in de stoere, zwarte doos. De handleiding zit er ook in, maar doordat deze net iets te groot is, blijft deze bij ons steeds in de deksel haken. Verder niets op aan te merken.

In gebruik nemen

Waarschijnlijk moet je de Leatherman Tread nog even op maat maken wanneer je deze wilt gaan gebruiken. Waarom durf ik dit aan te nemen? Ik heb nogal dikke polsen waardoor ik altijd, overal de grootste bandjes moet vragen wanneer ik wearables test. Maar de Tread valt meteen heel ruim om mijn pols. Stevige mannen hoeven in theorie dus niet te vrezen dat de Tread niet zal passen ;-).

Leuk detail is dat Leatherman duidelijk heeft nagedacht over het eerste gebruik en het op maat maken. De gleuf in de schroefjes van de schakels is groot genoeg voor een Amerikaanse cent. Helaas heb ik geen kleingeld dat past, dus ik gebruik gewoon een schroevendraaier.

En hier ontdekken we al meteen het vakmanschap achter de Tread. Wanneer je de schroeven terug in de Tread draait, kun je deze doordraaien tot ze echt vast zitten. En dan hebben ze automatisch genoeg speling zodat de schakels gewoon vrij bewegen. Enorm goed uitgedacht dus.

Voor mij moest er dus een schakel uit en daarmee stond ik meteen voor een groot dilemma. Welke schakel elimineer ik en van wel gereedschap neem ik dus afscheid. Van de 9mm dopsleutel wilde ik eigenlijk geen afscheid nemen, maar de twee vierkante bits die erop zitten zal ik waarschijnlijk nooit gebruiken. Die is het dus geworden, maar ik geef toe dat de keuze een lastige is.

Gebruikservaring

Het systeem dat Leatherman met de Tread bedacht heeft is even simpel als geniaal. Door de armband af te doen (dat kan heel snel) buig je deze op de plek van de bit die je wilt gebruiken. Vanaf dat punt gebruik je de Tread als schroevendraaier of dopsleutel. Handig.

Nog veel handiger is dat Leatherman er niet alleen gewone tools op heeft zitten. In de sluiting zit bijvoorbeeld een flessenopener verwerkt en er is een schakel met een SIM tool om smartphones te openen. Er zit een klein mesje in en een speciale carbide punt op waarmee je in nood bijvoorbeeld een autoruit kapot kunt slaan. Of je gebruikt hem voor het boren als centerpons. Dat kan natuurlijk ook nog.

Qua blijven haken achter van alles en nog wat hoef je geen zorgen te hebben. De bits en het mesje steken bij normaal gebruik niet uit. Dit kan alleen gebeuren wanneer de armband veel te ruim is. Ik draag hem dan ook dag en nacht.

Misschien is het je opgevallen, ik heb nogal wat haar op mijn arm. Voor mij vaak een reden om geen horloges met metalen bandjes te dragen. Die rukken gedurende dag mijn haren uit mijn arm en dat is gewoon vervelend. Tussen de schakels van deze Leatherman Tread zit zo veel speling dat ik hier helemaal geen last van heb. Leatherman heeft dus duidelijk rekening gehouden met behaarde mannen ;-).

Losse schakels

Nu kan het natuurlijk zijn dat je op termijn een schakel verslijt. Leatherman is gelukkig van plan om ook losse schakels aan te gaan bieden. Daarnaast komt er binnenkort bijvoorbeeld een schakel met een klokje erin. Het is dus een echt systeem aan het worden waar we in de toekomst best nog wel wat van mogen verwachten.

Leatherman Tread

Liever maatwerk?

Naarmate ik langer gebruik maak van deze innovatieve armband, merk ik dat ik een aantal bits compleet niet gebruik. Maar ook die meestal gecombineerd zijn met de dopsleutels die ik wel graag gebruik. Bovendien heb ik geen complete bitsets om mijn pols, maar alleen de populaire maten. Veelal is dat afdoende, maar toch.

Zelf zou ik graag zien dat Leatherman via de site deze Tread als maatwerk zou leveren. Je geeft aan wat jouw polsmaat is en Leatherman geeft aan hoeveel schakels je kunt gebruiken. Jij geeft aan welke bits je wilt en eventueel welke dopsleutels. Leatherman verzamelt de onderdelen en stuurt ze je toe. Zo zou ik als gadget liefhebber heel veel fijne bitjes aan mijn pols willen hebben hangen om gadgets open te slopen terwijl iemand anders misschien liever een complete set Torx maten om de pols heeft. Zo wordt de Tread niet alleen beter inzetbaar, maar ook persoonlijker.

Leatherman Tread

Conclusie Leatherman Tread

De Leatherman Tread is een fantastisch alternatief om altijd de belangrijkste gereedschappen bij je te hebben. Hoewel ik als gebruiker graag een meer persoonlijke selectie zou willen maken in schakels en de eigenschappen ervan, is het concept wat mij betreft meer dan geslaagd. Bovendien krijg ik qua styling erg veel leuke opmerkingen over de Tread.

Beschikbaarheid

De Leatherman Tread verschijnt in RVS en zwarte uitvoering en is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel gereedschap om de pols
  • Zeer goed ontworpen
  • Draagt erg fijn

THE BAD

  • Het is moeilijk schakels te kiezen die je niet gaat gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events