Review: Fujitsu ScanSnap iX100

Fujitsu ScanSnap iX100

Het is al een oudje, ik geef het meteen toe. Maar in de wereld van de scanners zit niet heel veel beweging en het verhaal van de Fujitsu ScanSnap iX100 is eigenlijk te interessant om niet te vertellen. Vandaar dat we deze scanner uit 2014 toch nog een review geven.

Unboxing

De scanner wordt compleet verpakt met documentatie en een micro-USB kabel. Dat het zakelijke hardware is zien we terug aan de saaie, bruine doos waar de scanner in zit. De doos waarin wij ons testmodel ontvingen was dusdanig zwaar beschadigd dat we geen unboxing hebben opgenomen.

Voor een scanner die gemaakt is voor mobiel gebruik missen we wel één belangrijk onderdeel. Een tasje om te voorkomen dat er stof in komt. De afwezigheid van zo’n tasje vinden we echt een gemis in het pakket.

Design

De ScanSnap iX100 is een echte scanner voor onderweg. Dit zien we terug in het design van de scanner. Het is een rechthoekige staaf die met gemak in de binnenzak van een jas gestoken kan worden. In een tas is ook altijd wel een plekje te vinden. Zorg wel dat de tas schoon is van binnen. Fujitsu levert immers niets mee om de scanner tegen het binnendringen van stof te beschermen.

Qua formaat is de ScanSnap iX100 een A4 scanner. Het papier gaat dan met de smalle kant naar voren door de scanner. Fujitsu heeft ook aan het scannen van A3 papier gedacht. Dit vouw je dubbel. De software maakt de twee documenten hierna aan elkaar vast. De scanner weegt 400 gram.

Draadloos

Wil je snel en gemakkelijk gebruik maken van de Fujitsu ScanSnap iX100, sluit je deze gewoon via de micro-USB kabel aan op de PC. Wil je meer gebruiksgemak, dan maak je gebruik van de WiFi opties die in deze scanner aanwezig zijn. Binnenshuis kun je hem gewoon in jouw WiFi netwerk opnemen. Iedere computer met WiFi kan er dan gebruik van maken. Let op, computers die via een netwerkkabel aan een netwerk met WiFi zijn aangesloten, kregen we niet werkend op de scanner. Alleen echte, draadloze machines dus. Overigens is dit een scenario waar we wel meer hardwaremakers de fout in zien gaan.

Compatibility

De Fujitsu ScanSnap iX100 kan gebruikt worden in combinatie met zowel de PC als de Mac. Daarnaast is deze ook te gebruiken op smartphones en tablets via de ScanSnap Connect app voor iOS en Android. Let op, deze app is niet te gebruiken om de scanner te installeren. Bij het eerste gebruik MOET je dus een PC of Mac gebruiken.

Installatie

De eerste installatie verloopt in ons geval via de PC. CD-Rom erin en knallen maar. Geen optische drive? Dan verwijst de documentatie naar de support site waar je het één en ander bij elkaar zal moeten zoeken. Ja, dat kan beter gezien ook in 2014 de optische drive bij notebooks zeldzaam werd.

Software

Het software-aanbod van Fujitsu is breed en ondiep. Voor vrijwel elke functie wordt een speciale app meegeleverd. Een goed voorbeeld is de scanner voor visitekaartjes. Deze vult zelfstandig al veel informatie op de juiste plek in. Alleen moet ik van daaruit alles knippen en plakken om de gegevens op mijn Google account te krijgen. Hetzelfde lijkt voor iedere cloud opslagdienst voor contacten te gaan. Integraties lijken er alleen met offline apps te zijn. Verbeterpuntje. Overigens zijn er voor reguliere documenten wel weer goede integraties met clouddiensten als Dropbox, Google Drive, Evernote, Salesforce en SharePoint.

Wat wel heel goed gaat is de tekstherkenning. Zo kun je niet alleen naar PDF scannen, maar ook zorgen dat het bestand meteen doorzoekbaar is. Dit wordt ook wel OCR genoemd. De kwaliteit van de letterherkenning is heel goed, maar wel sterk afhankelijk van het contrast. Vooral met visitekaartjes wil hij weleens letters en cijfers door elkaar halen. Fujitsu heeft de ScanSnap iX100 hiervoor uitgerust met een dual-core GI beeldprocessor, al zal het gros van het werk gewoon op de PC gebeuren.

Een ander leuk grapje is de mogelijkheid om dubbel te scannen met kleine documenten. Zo kun je gelijktijdig twee documenten tegelijk door de scanner jagen.

Kijken we naar de app, dan zien we dat Fujitsu hier nog niet veel in heeft geïnvesteerd. De integraties met de cloud diensten zijn er wel, maar scannen beperkt zich letterlijk tot een scan van het document. Geen OCR, geen herkenning van visitekaartjes etc. Met een Windows of Mac machine ben je dus productiever.

Scankwaliteit

De ScanSnap iX100 is een 300DPI scanner. Deze resolutie is niet hoog genoeg om bijvoorbeeld foto’s mee in te scannen. Het kan wel, maar het resultaat is niet briljant. Daar zijn betere oplossingen voor te vinden. Deze scanner is echt gemaakt voor documenten. Van visitekaartjes tot kassabonnetjes en contracten. Daar werkt hij op zijn best en dat merk je ook weer in de kwaliteit van de tekstherkenning.

Conclusie Fujitsu ScanSnap iX100

Dat het niet hard gaat qua vernieuwing in de scannerbranche zien we aan de Fujitsu ScanSnap iX100. Deze handzame scanner presteert anno 2017 nog steeds prima. Het grootste probleem is echt dat Fujitsu een optisch apparaat aflevert voor onderweg zonder daar passende bescherming tegen stof en stoten bij te leveren. Dat kost punten in deze review. Verder hebben we niets te klagen over de kwaliteit van het product.

Beschikbaarheid

De Fujitsu ScanSnap iX100 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Compact
  • Goede tekstherkenning
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Ook draadloos inzetbaar

THE BAD

  • Een optisch product voor onderweg zonder bescherming tegen stof en vuil, dat is niet heel handig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.