Review: APC Backup Batterij BE400-GR (UPS)

Een stekkerdoos die niet alleen tegen overspanning beveiligt, maar ook jouw apparaten bij stroomuitval online houdt. Dat is het idee achter de Backup Batterij BE400-GR van APC. Een stekkerdoos met een UPS (Uninterrupted Power Supply) dus.

De APC Backup Batterij BE400-GR komt uit de ES-series van APC. Het gaat om een model dat erg basic is ingericht. Alle functionaliteit die je moet hebben is aanwezig, maar er is geen communicatie tussen de Backup Batterij BE400-GR en bijvoorbeeld een NAS of een computer. Dat is niet erg, want we hebben er het juiste doel voor gevonden.

Unboxing

In de verpakking vinden we weinig bijzonders. Natuurlijk zit de Backup Batterij BE400-GR erin evenals de handleiding. Verder hebben we niets nodig bij het systeem.

Design

De APC Backup Batterij BE400-GR is vormgegeven als een enorm stekkerblok met acht stopcontacten. Deze acht zitten ver van elkaar verwijderd. Hierdoor heb je veel ruimte voor adapters en transformatoren.

Aan de onderkant zit een serviceluik. Hierachter zit de accu van deze UPS weggewerkt. Deze moet je na aanschaf nog wel even aansluiten. Door deze constructie is de accu ook zelf te vervangen wanneer deze slecht wordt.

Aan de onderkant zitten gaten om de Backup Batterij BE400-GR mee aan een muur te bevestigen. Handig. Zeker in de meterkast of mijn montage onder een bureau. Er zit ongeveer 180 CM snoer aan.

Bediening

Qua bediening is het verhaal niet zo heel spannend. Er zit een grote aan-uit knop op die de stroomvoorziening schakelt. Mocht een zekering eruit vliegen, zit aan de zijkant nog een reset schakelaar voor de zekering.

Veel belangrijker is de LED naast de power knop. Deze brandt onder normale omstandigheden groen. Wordt deze rood, dan is er iets mis met de accu. Deze moet dan zo snel mogelijk vervangen worden.

Wat we ten opzichte van de lijn stekkerblokken met overspanningsbeveiliging van APC wel missen zijn LED’s die aangeven of de verbinding tussen het stekkerblok en stopcontact wel goed geaard is. Om zo op tijd fouten in de leidingen te vinden en zeker te zijn dat de overspanningsbeveiliging gebruik kan maken van de aarding van de woning. Geeft net dat beetje extra zekerheid. We hebben dus een wens voor de volgende generatie ;-).

Accu leeftijd

Hoe lang een accu meegaat is altijd moeilijk te zeggen. APC geeft in ieder geval 3 jaar garantie op de totale unit. Via de status LED wordt je in ieder geval tijdig op de hoogte gebracht wanneer de Backup Batterij BE400-GR detecteert dat de accu onbetrouwbaar begint te worden. Bovendien bevat deze UPS een systeem dat de accu intelligent op spanning houdt om zo de levensduur zo groot mogelijk te houden. APC gebruikt een Lood accu die lekvrij is. De accu doet er de eerste keer 16 uur over om volledig te laden. Mocht je hem ooit moeten vervangen, dan moet je zoeken naar de ‘APCRBC106’. APC verwacht dat een batterij 2-5 jaar oud wordt.

Accucapaciteit bepalen

Het model dat we hebben gekozen is binnen de serie relatief klein. De aangesloten apparaten vragen ook niet zo heel veel stroom, dus dat is prima. Maar APC heeft verschillende modellen en hoe bepaal jij nou wat jouw installatie nodig heeft?

Het gemakkelijkste is naar het aantal WATT te kijken. In dit geval levert deze UPS maximaal 240 Watt. Wil je gekke dingen doen, is het ook handig om naar het aantal VA te kijken. In dit geval staat er op de doos dat deze UPS 400VA aan kan. Hiervoor vermenigvuldig je het aantal volts maal het aantal ampères. Deze waarden staan doorgaans op de apparaten die je aansluit vermeld. Je hebt dus twee manieren om te kijken of de UPS die je koopt qua capaciteit wel groot genoeg is voor de apparaten die je gaat aansluiten.

Wil je een NAS of computer op deze UPS aansluiten is het handiger om een iets luxer model te kiezen. Dan kan de UPS de NAS of computer tijdig opdracht geven om af te sluiten zodat de computer of NAS niet te maken krijgt met stroomuitval. Zo weet je zeker dat de kans op dataverlies minimaal is.

Bescherming

De APC Backup Batterij BE400-GR levert overspanningsbeveiliging voor alle aangesloten apparaten. Inclusief apparaten aangesloten op de UTP passthru poorten. Het systeem werkt met een zekering die weer te activeren is met behulp van de reset knop op de UPS. APC is zo zeker van de kwaliteit van de beveiliging dat APC er een verzekering bij geeft. Alle aangesloten apparatuur is tegen schade door overspanning beschermd met een polis tot €100.000.

Om zeker te zijn dat het product werkend aankomt, wordt iedere UPS in de fabriek door een werknemer getest. Leuk detail is de ‘kassabon’ die ze meesturen. Deze bevat het serienummer van de UPS en laat zien welke tests zijn uitgevoerd en met welke eindwaarden. Echte ambacht en dat geeft een goed gevoel.

Ons testscenario

Binnen Het Innovatieve Huis hebben we een domotica platform en een beveiligingssysteem naast elkaar draaien. Het alarmsysteem is netjes BORG gecertificeerd. Er zit dus een eigen UPS in. Hierdoor blijft het alarm werken bij stroomuitval. Het alarm communiceert met de alarmcentrale via het netwerk en daar zit de zwakke plek in het systeem. Valt het netwerk weg, kan het alarm niet meer doen dan lawaai maken.

In ons scenario gaat de Backup Batterij BE400-GR ons op twee manieren helpen. Nee, niet om het alarm van backup stroom te voorzien. Het alarmsysteem moet immers ook alarm geven bij stroomuitval. Dat meet hij niet wanneer hij in de UPS zit. Bovendien zou hij dan backup stroom van de UPS consumeren voor de eigen accu gebruikt gaat worden. Het idee is dat het netwerk en het alarmsysteem ongeveer even lang online kunnen blijven.

Maar… ik wil ook dat het alarm overspanning overleeft. Dus het alarm wordt wel aangesloten op de Backup Batterij BE400-GR, maar op één van de vier stopcontacten met overspanningsbeveiliging. De rest van het netwerk gaat juist op de aansluitingen met UPS functionaliteit. Dit vormt in theorie de stabiele basis waarop het geheel in geval van nood moet blijven functioneren.

Maar we gaan nog een stap verder. Onze internetverbinding komt van buiten en kan van daar last krijgen van overspanning en alsnog het systeem slopen. De verbinding van buiten beveiligen we ook nog een keer via de UTP aansluitingen op de backup batterij voordat deze het modem in gaat.

Overspanning kunnen we niet testen, maar stroomuitval wel. Gewoon via de aardlekschakelaar. Het resultaat is dat het alarm, dat op de overspanningsbeveiliging zit, geen stroom meer krijgt en meteen een melding naar de meldkamer maakt. Die ook keurig reageert. Dit bewijst ook dat het modem en de router keurig online blijven. Net als de netwerk switch en de VOIP installatie. Internet, telefonie en alarm blijven dus keurig functioneel. Via een pieptoon bevestigt de UPS ook nog eens dat hij geen stroom krijgt.

De Backup Batterij BE400-GR is ontwikkeld om 35 minuten lang, 40 Watt te kunnen leveren. In onze situatie vraagt de apparatuur samen een kleine 15 Watt. Na ruim twee uur geeft de installatie het op. Het alarm blijft werkzaam, de rest niet. Zou ik dit wel willen, zou ik altijd nog voor een grotere backup batterij kunnen sparen. In de grafiek hieronder zie je wat je ongeveer mag verwachten afhankelijk van jouw stroomverbruik.

Conclusie APC Backup Batterij BE400-GR

Qua installatie stelt het in gebruik nemen van de APC Backup Batterij BE400-GR natuurlijk niets voor. In onze test blijkt deze UPS in staat om snel te schakelen en zonder problemen aangesloten apparaten online te houden. Bovendien beschermt het 8 apparaten tegen overspanning. Een mooie bonus. Combineer dit met een handig ontwerp en je hebt de ideale UPS voor bijvoorbeeld een netwerk die ook nog gemakkelijk uit het zicht te houden is.

Beschikbaarheid

De APC Backup Batterij BE400-GR is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Simpel in gebruik te nemen
  • Naast UPS ook overspanningsbeveiliging
  • Ook overspanningsbeveiliging op één UTP lijn
  • Duidelijke weergave accustatus
  • Accu gemakkelijk zelf te vervangen

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events