Concurrent Huawei doet het al een tijdje. Net als Samsung. Zelf chipsets maken voor smartphones en tablets om zo een beetje tegenwicht te bieden tegen het grote Qualcomm. Bovendien heb je meer controle over de kostprijs van de chipset door zelf te kiezen welke technologie erin komt. Voor Chinese Xiaomi lijkt de tijd rijp om zelf chipsets te gaan bakken.

Xiaomi, Oppo en Huawei zijn de drie grootste smartphonefabrikanten van China en passeren daar Samsung en Apple in verkopen. Toch zien we alleen Huawei (en dochtermerk Honor) hier in Europa. Daar is een belangrijke reden voor. Oppo en Xiaomi hebben weinig respect voor patenten en licenties. Wat ze niet hoeven te betalen, willen ze niet betalen. Dit in tegenstelling tot Huawei dat wel netjes alle partners en rechthebbenden betaald. Hierdoor kan Huawei zonder problemen haar smartphones in Europa en de VS verkopen terwijl we die andere twee daar echt niet zien.

Dat Xiaomi nu zelf ook chipsets gaat maken betekent dat de Chinese markt op dit moment dus groot genoeg is om dit soort enorme investeringen te doen. Het zal ook tot meer variatie leiden. Mocht Xiaomi toch besluiten om rechthebbenden te gaan betalen, is het hebben van een eigen chipset productielijn een sterke basis om op prijs te kunnen concurreren.

Via WSJ.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.