Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

AMD start offensief tegen Intel’s Core i processors

Ik geef toe dat het voor mij ook altijd uitzoeken is. Vroeger was er een Pentium met een getal en dat getal gaf de snelheid aan. En als beiden dat doen, is het prima vergelijken. De afgelopen jaren was het chaos, maar met de nieuwe Ryzen processors lijkt AMD het werkveld te gaan verduidelijken.

Net als bij de Intel Core i processors, gaat AMD de Ryzen lijn in drie series uitbrengen. De 3, 5 en 7 series. Van die laatste serie zijn vandaar de eerste drie processors gepresenteerd.

Het topmodel van AMD gaat de Ryzen 1800X worden. Deze positioneert AMD tegenover de populaire, maar veel duurdere, Intel Core i7-6900K. Het idee is dezelfde performance te leveren voor de helft van het geld. Inderdaad, we hebben het niet over een klein verschil in prijs. Met 3,6GHz is de Ryzen per core 0,4GHz sneller geklokt terwijl beiden in Boost dezelfde 4,0GHz kunnen draaien. Het is wel zo dat de Intel een standaard turbo snelheid van 3,7GHz heeft en dan in theorie 0,1GHz sneller zou zijn dan de AMD. Beiden hebben 8 rekenkernen die twee taken (threads) tegelijk aan kunnen. De Intel verbruikt 140 Watt tegenover 95 Watt bij AMD.

Nu is het zo dat Intel traditioneel betere ondersteuning kent omdat het veel meer investeert in de samenwerking met haar hardware- en softwarepartners. De vraag is alleen of het enorme prijsverschil overeenkomt met de theoretische prestatiewinst van Intel. De benchmarks van meer specialistische websites zullen dit binnenkort vast in kaart brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.