Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de RIG4VR Gaming headset met 3.5 sterren.

The Good
  • Comfort
  • Lichtgewicht
  • Prijs
The Bad
  • Geluidskwaliteit
  • Stereo (geen 7.1)


Een gaming headset speciaal ontwikkeld voor Playstation Vr. De RIG 4VR is een complete audio-oplossing voor PS4-gamers. Hij bevat verwisselbare kabels voor PlayStation VR en de PS4 draadloze controllers en GadgetGear test deze headset!

Het ziet er allemaal tof uit, die VR bril, maar je hebt behoorlijk wat op je hoofd. Is er dan nog wel plaats voor een complete audio headset? Dat vroeg ik mij na het testen van de PSVR waar de in ear oordopjes bijzaten van Playstation zelf. Persoonlijk ben ik geen fan van in ear, het sluit je compleet af en bij het wandelen, eten of praten voel je alle trillingen doordreunen tot in je botten. Niets voor mij dus. Daarom was ik maar wat blij (en verrast dat er zo weinig VR headsets zijn) dat ik de RIG4VR mocht testen.

Ontworpen voor VR

De RIG 4VR zit comfortabel in combinatie met de PSVR, dat is één van de belangrijkste speerpunten waar deze headset aan moet voldoen. Je draagt al genoeg en het moet niet klemmen of zweten. Dankzij het ovale design van de oorschelpen en de ventilerende oorschelpen is voelt het goed en creëert het niet te veel warmte waardoor je gaat zweten. Het geeft wel enig omgevingsgeluid dat hoorbaar is, maar dit sluit je iets minder af van je omgeving. Dat is gek genoeg geen nadeel, want doordat je jouw zicht al kwijt bent van je omgeving is een beetje geluid tijdens VR-sessies een natuurlijke balans. Door het open design en de microfoon op de juiste plaats is het ook mogelijk om tijdens social VR te chatten.

Je kunt de RIG 4VR eenvoudig met behulp van de Quick Disconnect-kabels configureren zodat je deze met de PS4 en andere console controllers (ook pc/Mac en mobiel)  kunt gebruiken.

Geluid

De 40mm-drivers gekoppeld aan resonators van een lage frequentie geven een diepe bas, terwijl het niet de rest van het geluid wegvaagt. Je kunt de verwijderbare ‘flip-to-mute’ mic met noise-cancelling aansluiten als je de headset met een PS4-controller gebruikt voor stereoaudio en een heldere chat. De RIG4VR is op geluidservaring geen bijzonderheid. Het is een middelmatige headset die prima geluid geeft, maar die voor mij geen schokkend resultaat geeft. Ook omdat een deel van het geluid ontsnapt door het design en niet de gehele oorschelp bedekt is het geen PSVR beleving die je graag zou willen beleven. Want als je met VR overal om je heen kunt kijken, dan wil je behalve stereo ook een 7.1 geluidsbeleving.

Conclusie

De RIG4VR ziet erg gaaf uit, met het skeletachtige design, dat mooi aansluit bij je PSVR. Hij zit erg comfortabel en is licht van gewicht. Het voelt niet als een last, maar gamed veel lekkerder dan de meeste ‘gewone’ headsets die ik combineerde met de PSVR. De oorschelpen sluiten niet geheel af en dat zorgt voor een wat mindere geluidsbeleving met als tegenhanger dat je ook niet veel warmte vasthoudt. De RIG4VR adverteert dat het een apparaat is dat speciaal voor VR is ontworpen, maar behalve het lichte gewicht en het open design is het een standaard headset met middelmatig geluid. Mijn conclusie zou dan ook zijn dat je deze headset alleen moet kopen als het je gaat om draagcomfort, lichtgewicht en geen (extra) zweet tijdens het gamen en dat allemaal voor de prijs van ongeveer 65,- euro. Gaat het je om geluidskwaliteit die VR volledig aan kan? Dan zou ik deze nog even links laten liggen.

Specificaties

Signaal-ruisverhouding van microfoon: >42 dB

Microfoongevoeligheid: -45 dBV/Pa

Microfoonontvangstpatroon: Eenzijdig gericht

Frequentierespons van microfoon: 100 Hz – 10 kHz

HP gevoeligheid: 111 dBSPL/V

HP max. ingangsvermogen: 40 mW

HP-impedantie: 32 ohm

HP-frequentierespons: 20 Hz – 20 kHz

HP-drivers: Dynamische 40 mm

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.