Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Playstation VR (PSVR)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • VR! Woot!
  • Betaalbare VR
  • Makkelijk te installeren
  • Draagcomfort
  • Geweldige ervaring

THE BAD

  • Geen HD Graphics 2017
  • Weinig bewegingsvrijheid
  • Korte speelduur/Misselijkheid

Natuurlijk wilde ik meer proeven van VR, na de GamesCom ‘hands on’ van Batman Arkham VR! Deze afgelopen weken was het dan ook zo ver: mijn leven stond in het teken van virtual reality met de Playstation VR.

De grote vraag die bij gamers speelt is of Playstation VR al de moeite is om aan te schaffen. Want, zijn de beschikbare VR games al tof genoeg? Kun je eigenlijk al voldoende met VR, want je kan bijvoorbeeld niet ‘in game’ lopen? Toch?! Is VR wel mooi genoeg en kan de console het wel aan? Dit zijn kritische vragen die aan bod komen tijdens deze review.

https://www.instagram.com/p/BO0g1BMj4BE/

Unboxing

Dit keer geen unboxing video. Ja, jammer. Dat komt omdat we een complete testset hebben ontvangen die afwijkt van de PSVR set die je kunt kopen. Wat krijg je namelijk als je de set in de winkel koopt? Uiteraard de Playstation VR-headset (de bril), processoreenheid (kastje), stereo-oordopjes (matig geluid), HDMI-kabel, USB-kabel, AC-adapter en netsnoer en als laatste de aansluitadapter voor VR-headset (voor meer bewegingsvrijheid). Deze set kost je € 399,- maar… Dan ben je er nog niet. Uiteraard heb je een PS4 nodig, het liefste een PS4 pro omdat deze het PSVR beter zou trekken en daarnaast heb je nog een Playstation camera nodig en de twee Playstation Moves controllers.

In mijn pakket zaten een aantal games die ik straks kort zal reviewen zodat je weet wat je niet of zeker wel moet kopen : VR Worlds,  Eve Valkyrie, Driveclub VR, Until Dawn: Rush of Blood, Battlezone VR en nog wat games waar ik nog niet aan toe ben gekomen. Daarnaast vond ik in mijn pakket de Playstation Camera en twee Playstation Move Controllers.

Wat is PS VR?

Even terug naar de basis, want wat betekent Virtual Reality (VR) eigenlijk? Virtuele realiteit is een vorm van technologie die een niet bestaande wereld kan creëren of een bestaande wereld kan nabootsen waarin spelers interactie hebben met de omgeving. Met de Playstation VR virtual reality gaming-bril beleef je games alsof je er letterlijk middenin zit. Wat je normaal op je tv scherm ziet, dat zie je 360 graden, overal om je heen. Voor, achter, onder en boven, overal is je scherm. Daarnaast kunnen anderen meekijken op je tv, waar een ‘gewone’ versie van jouw speelervaring wordt getoond. De bril laat je op een nieuwe manier games ervaren waarbij jij als speler deel uit maakt van de actie.  Tijdens VR race games zit je in de auto, kan je echt over je schouder kijken als je een bocht neemt. Tijdens een shooter pak je een nieuwe magazijn op en herlaad je jouw pistool handmatig, alles wat je om je heen ziet voelt als een beleving.

https://www.instagram.com/p/BO0dqPCjWFR/?taken-by=jeroenmuts

 

Met een helder OLED-scherm dat zorgt voor een vloeiend beeld van 120 Hz heb je 360 graden zicht om je omgeving te verkennen. De PSVR gamebril beschikt bovendien over 3D-audio waardoor het geluid ook met je meedraait als je om je heen kijkt. De Playstation VR is verder voorzien van handige en leuke functies, met het PlayStation VR Social-scherm kun je vrienden laten zien wat jij ziet, direct op de televisie en met de Cinematic Mode kun je ook spellen en films afspelen die niet specifiek voor de PSVR ontwikkeld zijn.

Games voor Playstation VR

Mijn eerste keer VR was tijdens de GamesCom in Duitsland waar ik “Be the Batman” mocht spelen met de Batman Arkham VR. Natuurlijk had ik al gehoord van VR en zag ik wat filmpjes online, maar de werkelijke ervaring is niet te vergelijken met wat je dacht… VR is zo heftig omdat het je echte wereld opslokt. Je ziet en hoort niets meer van de kamer waar je in staat, want je staat letterlijk in een game. Zo voelt het ook.

 

Ik speelde als eerste game (thuis) VR Worlds; echt een aanrader. Dat is een game, waar je kunt kiezen uit een aantal korte games of belevenissen die jou laten kennismaken met VR. Als je dit hebt gespeeld, dan heb je pas een goede indruk van wat VR allemaal kan. Super leuk! Gaaf om zelf eens te ervaren en om beurten met vrienden te spelen. Neem bijvoorbeeld eens een duik in een shark cage waarin je tientallen meters diep duikt en al het sealife om je heen ziet zwemmen. Ook biedt VR Worlds een game waarin je een Engelse gangster speelt die opdrachten krijgt vanuit de maffia. Wanneer je dan aan een tafel in een Pub zit en er ligt een sigaar en een aansteker voor je, dan pak je die en steek je die rokert gewoon op. Je ziet het en probeert het. Als het dan ook werkt is dat geweldig.  Als ex-roker en huidig onruststoker inhaleerde ik echt en blies ik de rokerige adem uit. De developers hadden daar rekening mee gehouden, want mijn ‘VR ik’ blies de rook ook weer uit. Als je later een Uzi in handen krijgt en je uit een rijdende auto moet schieten kan het zijn dat je jouw inboedel iets moet verhuizen, want zo ziet het spelen van PSVR eruit tijdens de shooter London Heist van VR Worlds.

De bewegingen van het filmpje zien er bijna belachelijk uit, maar in game voelde ik mij toch een behoorlijke gangster. Links en rechts raasten er motorijders voorbij die mij beschoten terwijl ik mijn Uzi aan het herladen was. Ben je benieuwd hoe de game er aan de andere kant uitziet dan geeft dit korte filmpje wel een leuke indruk.

 

Driveclub VR was de racegame die erbij geleverd zat. Je voelt je echt een coureur omdat je in de auto zit. Dit voel je en dat is supertof. Bij bochten kijk je automatisch over je schouder, of snel naast je als je denkt dat een tegenstander je inhaalt. De gameplay is erg gemakkelijk, maar dat maakt het juist heel toegankelijk. Iedereen is een autoracer met Driveclub VR. Als je wat slipt in de bocht en de auto dus in het echt iets zou moeten wegdraaien, dan word je misselijk. Het lijkt zo nu en dan of de VR een beetje botst met je hersenpan. Dat merk je wanneer je in een lift staat of een sprongetje maakt met een voertuig: jij voelt dat je lichaam een sprongetje maakt of dat je daalt, terwijl dit natuurlijk niet echt is. Gebeurt dit vaker achter elkaar, dan word je kotsmisselijk. Maar echt… Dat geldt eigenlijk een beetje voor alle games waar snellere bewegingen inzitten of als je stil zit, maar je beeld beweegt iets door de camera en headset combinatie. De misselijkheid kan snel weg zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je boven de toilet hangt als je er gevoeliger voor bent. Dit is het grootste nadeel van VR gaming. Oké, even door met de andere games.

Until Dawn: Rush of Blood is een middelmatige horror shooter waar je in een achtbaantje door een kermis rijdt. Soms snel (en word je misselijk) en soms weer langzaam. De graphics van de game zijn erg low budget en het is al gauw wat saai ondanks dat de hele setting wel spannend zou moeten zijn.

Battlezone VR is de lelijkste tank shooter ooit. Je zit in een blokkerig voertuig en moet andere blokkerige voertuigen neerschieten. Niet leuk en te lelijk. Er zitten er nog een paar games bij die ik nog ga spelen en later het artikel iets zal editen! Keep you posted!

Wat is mijn ervaring met de PSVR

Sony maakt met de PSVR eindelijk Virtual Reality betaalbaar en mogelijk voor veel mensen. De prijs van 399,- is niet helemaal juist, want je moet er wel een setje move controllers en een camera van Playstation bij kopen, maar je bent toch nog goedkoper uit de dan de HTC Vive van ongeveer 1000,-

Ik zie zelf de Playstation VR als een enorm toffe gadget en kijk in een techniek waar we met een paar jaar echt aan toe zijn. Er zitten gewoon nog teveel haken en ogen aan Playstation VR op dit moment. Zo heb je te weinig bewegingsvrijheid want jouw bril is niet draadloos. Sterker nog er zit een dikke dubbele HDMI bekabeling aan en je oordopjes zitter er ook nog aan gekoppeld. Kijk uit voor de draad, want ga je lopen en stap je op de kabels dan knapt er iets in je portemonnee. Momenteel is er nog geen comfortabele audio headset voor VR die geluid en beeld combineert. Je kunt wel een audio headset kopen, maar die moet je bovenop je VR headset monteren. De oortjes van Sony die meegeleverd zijn, zijn in ear dopjes, waar ik persoonlijk niets mee heb.

Een witte jongeman die je lastig valt tijden PS VR Worlds

De graphics van Playstation VR brengt ons (alsof) vijf jaar terug in de tijd. Je ziet zo nu en dan pixels en de games kunnen zich niet meten met de gewone games van tegenwoordig. Over de games gesproken, zijn er veel te weinig toffe games waar je langer speelplezier van hebt. Eerlijk gezegd ook niet kunnen zeggen welke game of soort game ik wel in VR zou willen spelen. Dat laatste omdat je nog niet kunt lopen in de VR games, want er zitten geen sensoren aan je benen en lijf. Enkel je handen en hoofd doen mee in VR. Wat wel een optie zou kunnen zijn is een mix van VR en gewoon. Je loopt dus met je controller tijdens een shooter, maar kunt wel om je heen kijken door de VR bril. Op deze manier heb je een bit of both worlds.

Waar andere VR brillen het missen op draagcomfort, scoort de PSVR juist weer fantastisch. Want laten we eerlijk zijn het is een enorm ding. Darth Vader zou jaloers zijn, maar ik vind het vrij lomp en groot. Tuurlijk heb je na een half uur schieten een warm hoofd en plakt de headset een beetje, maar ondanks de grootte van het ding voel je dat niet. Het draagcomfort is dus erg goed.

Wat echter een groot nadeel is, is de misselijkheid. Het komt iedere sessie wel terug bij iemand in mijn game party: je wordt kotsmisselijk van het gamen. Dat zorgt ervoor dat snel bewegende games, afwisselend met stilstaande games een combinatie maken tot een korte speelduur. Tja, behoorlijk wat kanttekeningen dus voor iets wat bijna 400 euro kost. Veel nadelen, terwijl de Playstation VR echt heel tof is. Dat bedoel ik dan ook met een toffe gadget met te veel haken en ogen.

Conclusie

Ik ben Sony super dankbaar dat we nu al kunnen genieten van een echte, betaalbare VR ervaring. Playstation VR is ongelooflijk en je kunt het niemand uitleggen. Je eerste keer is een soort ….. ervaring, dit blijft je altijd bij. Het “WOOOOO! WAT VET!!!! Een  typische ‘daar had je bij moeten zijn’ ervaring die ik iedereen kan aanraden om op zijn minst te proberen.  Een korte opsomming van belangrijke feiten zijn dat je misselijk wordt tijdens het gamen, de graphics het niet kunnen meten met 2016/2017, dat het een lomp apparaat is dat geen ingebouwde audio heeft en niet draadloos is. Daarnaast zijn er op dit moment weinig toffe games te koop die een volledige VR ervaring bieden, in combinatie met een volledige game speelduur zoals we gewend zijn. Als pro’s tegen als die con’s kan ik eigenlijk alleen maar bedenken dat Sony het mogelijk maakt om als één van de voordeligsten op de markt, VR aan te bieden met een volledige ervaring. Dus? Is de PSVR een aanrader? Nog niet als het je spaarcenten kost. Het is gewoon supergaaf om eens te ervaren, een paar keer te spelen en anderen het laten ervaren. Je zou PSVR bijna kunnen zien als een soort Wii + Wii Sports; het is superleuk om af en toe te doen, met vrienden, maar om echt even lekker te gamen is het niet geschikt en zal het snel stofhappen. Ik kijk dan ook uit naar de volgende versie PSVR. Een upgrade die een kleinere, lichtere VR bril zou moeten zijn, die draadloos is, een naadloze audio aansluiting heeft, waar je niet misselijk van wordt, in een tijdperk waar het barst van de triple A games die de VR ervaring optimaliseren.

 

 

 

 

2 reacties

  1. Leuke review Jeroen. Ik kwam hier uit omdat ik meer info zocht over de nieuwere versie van deze VR bril, is er al meer bekend over de release date voor de PS VR 2?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.