Review: AOC U2777PQU, 4K monitor. Hoeveel scherper kan het nog?

AOC heeft met z’n nieuwe 4k monitor een prachtig product weten neer te zetten. Waarom? Dat lees je hier! Alvast een hint, 4K. 

Deze monitor is niet zozeer specifiek een gamemonitor, met een snelheid van 4 ms kan hij net wat aan de trage kant zijn voor de echte diehard gamer, maar met zijn resolutie van 3840×2160 is hij zeer geschikt om prachtige beelden tevoorschijn te toveren. Ongelooflijk scherp, gedetailleerd, soepel en met zijn IPS paneel ook nog eens warme kleuren en een mooie kijkhoek. Dus ook zeer geschikt voor designers, want hoe meer detail hoe preciezer je kunt werken! Maar genoeg, anders komen al zowat uit bij de conclusie.

Unboxing

We waren de eerste van deze monitor die hem konden testen. Dit exemplaar is speciaal uit China gekomen, de oplettenden onder ons zien dus een ander typenummer in de unboxing video. Hieronder dus de unboxing, excuus voor de autofocus, ik denk dat hij een energiedrankje teveel genomen.

Design

Dat deze monitor ook designers aan moet spreken is wel duidelijk. Ik heb namelijk nog niet eerder zo’n stijvolle monitor van AOC in handen gehad. Beginnende met de voet, deze is van geborsteld staal. De zijkanten van ondoorzichtig plastic. De standaard is van voren van glanzend zwart plastic. Aan de achterkant is deze grijs met een zwarte cable management houder.

Dan het scherm zelf, deze heeft aan de zijkanten en aan de bovenkant haast geen omlijsting. Dit maakt het scherm erg elegant en dun. Om de gehele omlijsting heen is een dunne zilveren rand te zien. De achterkant van de monitor is veelal glanzend zwart. Het scherm zelf kan ook kantelen wat de designers onder ons weer kan aanspreken om beter hun werk te kunnen doen. Wat helaas niet kan is het scherm draaien naar links of rechts zonder dat de hele voet meegaat. Onder de voet zit wel een draaischijf maar toch, ik had liever gezien dat de poot zelf gewoon bleef staan.

De knoppen zijn ook anders dan bij de voorgaande monitoren van AOC. Ze zijn van wat losse zwarte knoppen naar grijze stevige gegaan. Ook qua looks een stuk luxer. Wat dan wel nog steeds tegenvalt is het menu van het scherm. Ik ben echt benieuwd wanneer deze een mooie facelift krijgt.

Connectiviteit

HDMI, Display port, DVI, VGA, het kan nog allemaal. Dus dat is een groot pluspunt. En vergeet ook niet de usb hub aan de rechterzijkant. Daar kun je ook prima mee uit de voeten dus. Dus qua connectiviteit een absolute winnaar. En mocht je het ook nog willen, er zitten ook nog diverse 3,5 mm jacks in. All you need is… more options to connect!

Beeldkwaliteit

4K, had ik al 4K gezegd? Toen ik nog klein was en mijn vader een Tv kocht die HD Ready was (720P) dacht ik echt “Wow dit kan niet scherper”. Dat denk ik nu dus weer, al weet ik dat het over een aantal jaar weer scherper wordt. Toch verbaas ik mij hoe scherp en gedetailleerd men het iedere keer weer weet te maken. Ik heb een setup met twee schermen, met naast dit scherm nog een AOC scherm Q2770p. Ook zeker geen verkeerd scherm! Maar dan merk je toch dat de AOC U2777PQU een stuk beter is. Betere witbalans, veel meer detail wanneer je bezig bent met het bewerken van foto’s, de games zijn scherper maar vragen ook meer van je videokaart. Wees er dus op bedacht dat je een flinke in je PC hebt voordat je het voordeel van een 4K scherm eruit kan halen.

Ook de films in 4K kosten nog best wat ruimte op je PC als je die niet fysiek in je bezit hebt. Een film is al gauw 50 GB, dus 4K is prachtig en erg mooi om te hebben, het kost nog wel wat qua randapparatuur wil je er net zo mee om kunnen gaan als als monitoren met een mindere resolutie. Toch ben ik er erg gecharmeerd van geworden! Wanneer je een film aan het kijken bent lijkt het net alsof je in een betere bioscoop zit, haarscherp! En probeer maar is een image van 4K de pixels te zien, je wordt eerder scheel dan dat je er één zult ontdekken. Kortom 4K heeft zijn kracht voor mij zeker bewezen en ik ben benieuwd wanneer het echt mainstream wordt.

Conclusie

Dit scherm is al te koop voor onder de 500 euro en dan heb je een mooie allrounder voor games, film, beeldbewerking en tekstverwerking. Ik zeg een meer dan schappelijke prijs. Je hebt dan de laatste technologie in huis en kunt genieten van wat komen gaat. Met 4 ms is het zeker niet de snelste maar ikzelf heb er barweinig van gemerkt. De kleuren zijn prachtig en de kijkhoek prima. Ik ben erg gecharmeerd geraakt van 4K!

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 4K superscherp
  • Prijs/kwaliteit
  • aantal aansluitingen

THE BAD

  • Voet draait mee met draaien scherm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events